Jadłospis
Przedszkole zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie
JADŁOSPIS od 18 listopada do 22 listopada 2024 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 18. XI | Płatki owsiane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Szynka Litewska Serek Turek śmietankowy (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Gruszka Napój z wiśni
| Zupa pieczarkowa (7,9) Cielęcina z warzywami Makaron świderki (1) *makaron bezglutenowy Surówka z czerwonej kapusty, ogórka kiszonego, jabłka i cebulki z oliwą z oliwek Kompot (rabarbar, jabłko, aronia) | Budyń waniliowy z wiśniami (1,7) *mus wiśniowy *napój owsiany Biszkopty (1,3,6) *chrupki kukurydziane Jabłko |
Wtorek 19. XI | Płatki kukurydziane z mlekiem (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko na twardo (3) Kiełbasa Szynkowa Dębowa Sałata Papryka, Ogórek zielony, Szczypiorek Marchewka Herbata prosto z lasu | Banan Napój z czarnej porzeczki
| Żurek (1,7,9) Gołąbki wieprzowe zapiekane (3) Ziemniaki Surówka z buraczków czerwonych tartych, cebulki i szczypiorku Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko) | Pierś opiekana z indyka Sałata Pomidor Chleb Szlachecki z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany Śliwka |
Środa 20.XI | Kasza jaglana na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z makreli wędzonej i szczypiorku (3,4,10) Szynka Złota Sałata Rzodkiewka Ogórek kiszony Marchewka Herbata malinowa | Jabłko Napój z owoców leśnych | Zupa krem z dyni z makaronem i prażonym słonecznikiem (1,3,7,9) *makaron bezglutenowy Kotlet mielony drobiowy (1,3) *kotlet bez panierki Ziemniaki Marchewka duszona z groszkiem (7) | Jabłko pieczone z cynamonem Rogalik maślany (1) *chrupki kukurydziane Kakao z mlekiem (1,7) *napój owsiany
|
Czwartek 21. XI | Kasza manna na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko na twardo (3) Ser żółty Gouda (7) Kiełbasa Krakowska z Indyka Sałata Ogórek zielony Rzodkiewka Kiełki Pomidor Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Melon Herbata miętowa | Zupa fasolowa (9) Naleśniki z serem i polewą truskawkowo - jogurtową (1,3,7) *naleśniki z mąki bezglutenowej z truskawkami Sałatka owocowa ( winogrono, pomarańcza, gruszka) Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) | Pasztet wieprzowy JBB Sałata Ogórek kiszony Bułka jaglana i kajzerka z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Herbata z miodem i cytryną Pomarańcza |
Piątek 22. XI | Płatki jęczmienne na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Polędwica Sopocka Pasta twarogowa ze szpinakiem (7) Sałata Ogórek kiszony Papryka Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Gruszka Napój z truskawek
| Zupa zacierkowa (1,3,9) Pulpety rybne w sosie koperkowym (1,3,4) Ziemniaki Surówka z młodej kapusty kiszonej, marchewki, cebulki i szczypiorku z oliwą z oliwek Kompot (agrest, aronia, jabłko) | Pasta z kiełbasy szynkowej z dodatkiem majonezu (3,10) Sałata Pomidor Bagietka pszenna i żytnia z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kawa Anatol z mlekiem (1,7) *napój owsiany Jabłko |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 12 listopada do 15 listopada do 2024 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Wtorek 12. XI | Płatki jaglane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Szynka Złota Serek Almette śmietankowy (7) Sałata Papryka Ogórek zielony Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Gruszka Napój z wiśni
| Zupa koperkowa (7,9) Klopsy w sosie pomidorowym (3) Kasza jęczmienna gruba (1) *Kasza gryczana Surówka z warzyw mieszanych (sałata, rzodkiewka, ogórek zielony, papryka) z oliwą z oliwek Kompot (śliwka, jabłko, aronia) | Pasta z gotowanego kurczaka z kukurydzą z dodatkiem majonezu (3,10)Sałata Ogórek kiszony Chleb szlachecki z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Kawa Anatol z mlekiem (1,7) *napój owsiane Jabłko |
Środa 13. XI | Kasza kukurydziana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10) Kiełbasa Krakowska z indyka Sałata Ogórek kiszony Rzodkiewka Marchewka Herbata prosto z lasu | Jabłko Napój z owoców leśnych
| Kapuśniak mazurski(9) Pierś z kurczaka w warzywach Ziemniaki Sałata lodowa z pomidorkiem koktajlowym z sosem winegret Kompot (wiśnia, czarna porzeczka, jabłko) | Ciastka zbożowe z owocami b/c Sante (1,6,7,8) *chrupki kukurydziane Kakao z mlekiem (1,7) *napój owsiany Banan |
Czwartek 14. XI
| Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Ser żółty Salami (7) Jajko gotowane (3) Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Sałata Pomidor Kiełki Rzodkiewki Ogórek zielony Marchewka Herbata malinowa | Śliwka Napój z czarnej porzeczki | Barszcz ukraiński z ciecierzycą i kapusta włoską (7,9) Kluski leniwe z serem i bułką tartą (1,3,7) *kluski z mąki bezglutenowej Marchewka tarta z bakaliami (rodzynki, morele) Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko) | Pasztet drobiowy Sałata Ogórek kwaszony Bułeczka jaglana i kajzerka z masłem (1,7) *pieczywo razowe +margaryna Kawa Anatol z mlekiem (1,7) *napój owsiany Pomarańcza |
Piątek 15. XI
| Płatki ryżowe na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami (7) Filet Specjał Indykpol Sałata Papryka Ogórek kiszony Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Melon Herbata miętowa | Zupa ryżanka na rosole (9) Filet z miruny w ziołach pieczony w piecu konwekcyjnym (1,3,4) *ryba smażona bez panierki Ziemniaki Surówka z kapusty kiszonej, marchewki, jabłka i szczypiorku z oliwą z oliwek Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko) | Racuszki drożdżowe z jabłkiem (1,7) *racuszki z mąki bezglutenowej Herbata z miodem i cytryną Banan |
|
|
|
|
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 4 listopada do 8 listopada 2024 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 04. XI | Płatki owsiane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Serek Turek śmietankowy (7) Sałata Ogórek Kiszony Rzodkiewka Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Banan Napój z wiśni
| Zupa jarzynowa z brukselką (7,9) Pierś z kurczaka w warzywach Kasza bulgur (1) *kasza gryczana Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, papryki, ogórka zielonego, kukurydzy i rzodkiewki z majonezem (3,10) Kompot (rabarbar, jabłko, aronia) | Kasza manna na mleku z musem z owoców leśnych (1,7) *mus owocowy *napój owsiany Chrupki kukurydziane *wafle ryżowe Herbata z miodem i cytryną Jabłko |
Wtorek 05. XI | Płatki kukurydziane z mlekiem (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko na twardo (3) Kiełbasa Krakowska z Indyka Sałata Papryka Ogórek Zielony Marchewka Herbata prosto z lasu | Melon Napój z czarnej porzeczki
| Zupa grochowa z ziemniakami (9) Ryż zapiekany z jabłkiem polany sosem serowo-jogurtowym (7) *ryż zapiekany z jabłkiem Kompot (wiśnia, owoce leśne, jabłko) | Szynka z Liściem Bułeczka jaglana i kajzerka z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Sałata Ogórek Kiszony Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany Pomarańcza |
Środa 06. XI | Kasza jaglana na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z tuńczyka, serka śmietankowego i szczypiorku (3,4,7,10) Baleron Sałata Ogórek Kiszony Pomidor Marchewka Herbata malinowa | Gruszka Napój z owoców leśnych | Krupnik z kaszą jęczmienną (1,9) *krupnik z kaszą kukurydzianą Kotlet schabowy panierowany (1,3) *kotlet bez panierki Ziemniaki Surówka z marchewki, selera, jabłka i rodzynek z dodatkiem słodkiej śmietany (7,9) Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko) | Kisiel wiśniowy z tartym jabłkiem Biszkopty (1,3,6) *chrupki kukurydziane
|
Czwartek 07. XI | Kasza manna na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko na twardo (3) Ser żółty Gouda (7) Kiełbasa Szynkowa Dębowa Sałata Papryka Ogórek zielony Kiełki Rzodkiewki Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Jabłko Herbata miętowa | Zupa warzywna z kapustą włoską (7,9) Makaron spaghetti z sosem mięsno-warzywnym(1,3) *makaron bezglutenowy z truskawkami Sałata lodowa z pomidorkiem koktajlowym z sosem winegret Kompot ( truskawka, rabarbar, jabłko) | Parówka Nik-Pol na gorąco Bagietka pszenna i żytnia z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Ketchup Herbata z miodem i cytryną Śliwka |
Piątek 08. XI | Płatki jęczmienne na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Polędwica Sopocka Pasta twarogowa z awokado (7) Sałata Ogórek kiszony Rzodkiewka Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Melon Napój z truskawek
| Zupa pomidorowa z makaronem (1,3,9) *makaron bezglutenowy Polędwiczka z dorsza pieczona w piecu (4) Ziemniaki Surówka z kapusty kiszonej, marchewki, jabłka i szczypiorku z oliwą z oliwek Kompot (mieszanka kompotowa, aronia, jabłko) | Chałka z masłem i dżemem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna + dżem Mleko (7) *napój owsiany Banan |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 28 października do 31 października 2024 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 28. X | Płatki jaglane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa Krakowska Dębowa Serek Almette śmietankowy (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Gruszka Napój z wiśni
| Zupa ogórkowa (7,9) Pieczeń z indyka w sosie majerankowym Kasza jęczmienna gruba (1) *kasza gryczana Surówka z warzyw mieszanych (sałata, rzodkiewka, ogórek zielony, papryka, kukurydza) z sosem winegret Kompot (śliwka, jabłko, aronia) | Pasta brokułowo-jajeczna (3,10) Filet opiekany z Indyka Sałata Papryka Kajzerka i bułka wieloziarnista z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany Pomarańcza |
Wtorek 29. X | Kasza kukurydziana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10) Baleron Odtłuszczony Sałata Ogórek Zielony Marchewka Herbata prosto z lasu | Jabłko Napój z owoców leśnych
| Zupa zacierkowa (1,3,9) Kotlet mielony wieprzowy (1,3) *kotlet bez panierki Ziemniaki Buraczki czerwone duszone (7) | Jogurt naturalny z musem brzoskwiniowym (7) * mus owocowy *napój owsiany Chrupki kukurydziane Banan
|
Środa 30. X
| Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z łososia gotowanego z koperkiem (3,4,10) Kiełbasa Krakowska Parzona Sałata Papryka Szczypiorek Marchewka Herbata malinowa | Melon Napój z czarnej porzeczki | Zupa kurczakowa (9) Kopytka z sosem pieczarkowym (1,3,7) *kopytka z mąki bezglutenowej Surówka z marchewki, selera i jabłka z oliwą z oliwek Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko) | Pasta kiełbasiana z dodatkiem majonezu (3,10) Ogórek kiszony Bagietka pszenna i żytnia z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Herbata z miodem i cytryną Jabłko |
Czwartek 31.X | Płatki ryżowe na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko gotowane (3) Ser żółty Salami (7) Filet Specjał Indykpol Sałata Pomidor Ogórek kiszony Kiełki Rzodkiewki Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Banan Herbata miętowa | Zupa krem z dyni z makaronem i prażonymi pestkami słonecznika (1,3,7,9) *makaron bezglutenowy Filet z miruny panierowany (1,3,4) *filet bez panierki Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i cebuli z oliwą z oliwek | Ciasto marchewkowe z kremem Mascarpone (1,3,7) Mleko gotowane (7) *napój owsiany Gruszka |
|
|
|
|
|
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 21 października do 25 października 2024 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 21. X | Płatki owsiane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa krakowska parzona Serek Almette śmietankowy (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Gruszka Napój z wiśni
| Zupa pomidorowa z makaronem (1,3,9) Filet z indyka panierowany (1,3) *filet bez panierki Ziemniaki Marchewka duszona z groszkiem (7) Kompot (rabarbar, jabłko, aronia) | Chałka z masłem i dżemem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna + dźem Mleko gotowane (7) *napój owsiany Jabłko |
Wtorek 22. X | Płatki kukurydziane z mlekiem (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko na twardo (3) Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Sałata Papryka Ogórek zielony Marchewka Herbata prosto z lasu | Banan Napój z czarnej porzeczki
| Zupa pieczarkowa z ziemniakami (7,9) Zrazy wieprzowe duszone w sosie własnym (3) Kasza kuskus perłowa (1) *kasza gryczana Surówka z czerwonej kapusty, ogórka kiszonego, cebulki, jabłka i oliwy z oliwek Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko) | Budyń kakaowy z musem wiśniowym(1,6,7) *kisiel wiśniowy Biszkopty (1,3,6) *wafle ryżowe Pomarańcza |
Środa 23. X | Kasza jaglana na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z makreli wędzonej (3,4,10) Szynka Litewska Sałata Pomidor Ogórek kiszony Marchewka Herbata malinowa | Jabłko Napój z owoców leśnych | Zupa z czerwonej soczewicy przecierana (7,9) Makaron z serem, jogurtem i truskawkami (1,3,7) *makaron bezglutenowy z truskawkami Sałatka owocowa (winogrono, gruszka, melon, śliwka) Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko) | Pasztet wieprzowy pieczony JBB Sałata Pomidor Chleb Szlachecki z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany Gruszka |
Czwartek 24. X | Kasza manna na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko na twardo (3) Ser żółty Gouda (7) Polędwica Sopocka Sałata Ogórek zielony Rzodkiewka Kiełki Papryka Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Śliwka Herbata miętowa | Zupa koperkowa (7,9) Gulasz z cielęciny z warzywami Ryż długoziarnisty Sałata lodowa z pomidorkiem koktajlowym i sosem winegret Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) | Jabłko pieczone z kruszonką (1,7) *jabłko pieczone z rodzynkami Ciastka zbożowe b/c z owocami Sante (1,6,7,8) *chrupki kukurydziane Kawa Anatol z mlekiem (1,7) *napój owsiany
|
Piątek 25. X | Płatki jęczmienne na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Filet opiekany z indyka Pasta twarogowa ze szpinakiem (7) Sałata Pomidor Kiełki Rzodkiewki Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Melon Napój z truskawek
| Rosół z makaronem (1,3,9) *makaron bezglutenowy Kotlet rybny mielony (1,3,4) *ryba smażona bez panierki Ziemniaki Surówka z kapusty kiszonej, marchewki, cebulki, z oliwą z oliwek Kompot (agrest, aronia, jabłko) | Kiełbasa krakowska z indyka Sałata Papryka Bułeczka jaglana i kajzerka z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Herbata z miodem i cytryną Banan |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 14 października do 18 października 2024 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 14. X | Płatki jaglane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa krakowska parzona Serek Włoszczowa śmietankowy (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Marchewka Herbata truskawka z poziomką |
Napój z wiśni Jabłko | Zupa jarzynowa z warzyw mieszanych (brukselka, kalafior, groszek zielony) (7,9) Pierś z kurczaka w warzywach Ryż długoziarnisty Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka, kukurydzy, czerwonej fasoli z oliwą z oliwek Kompot (śliwka, jabłko, aronia) | Pasta kiełbasiana z dodatkiem majonezu (3,10) Bułeczka jaglana i kajzerka z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kawa Anatol z mlekiem (1,7) *napój owsiany Banan |
Wtorek 15. X | Kasza kukurydziana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10) Filet Specjał Indykpol Sałata Pomidor Ogórek Zielony Marchewka Herbata prosto z lasu | Śliwka Napój z owoców leśnych
| Barszcz ukraiński z ciecierzycą (7,9) Kotlet schabowy panierowany (1,3) *kotlet bez panierki Ziemniaki Sałata z rzodkiewką i śmietaną (7) Kompot (wiśnia, owoce leśne, jabłko) | Kisiel wiśniowy z tartym jabłkiem Biszkopty (1,3,6) *chrupki kukurydziane Pomarańcza |
Środa 16. X | Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z tuńczyka i cieciorki (3,4,10) Szynka Litewska Sałata Papryka Ogórek Kiszony Marchewka Herbata malinowa | Jabłko Napój z czarnej porzeczki | Zupa fasolowa (9) Naleśniki z serem i polewą truskawkowo - jogurtową (1,3,7) *naleśniki z mąki bezglutenowej z dżemem Sałatka owocowa ( śliwka, nektarynka, winogrono, melon ) Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) | Parówka Nik-Pol na gorąco Bagietka żytnia i pszenna z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Ketchup Herbata z miodem i cytryną Melon
|
Czwartek 17. X
| Płatki ryżowe na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Ser żółty Salami (7) Jajko gotowane Sałata Pomidor Ogórek Zielony Szczypiorek Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Gruszka Herbata miętowa | Kapuśniak mazurski (9) Potrawka z indyka z warzywami Makaron świderki (1,3) *makaron bezglutenowy Marchewka tarta z bakaliami (rodzynki, morele) Kompot (aronia, rabarbar, jabłko) | Kasza manna na mleku z owocami leśnymi (1,7) *mus z owoców leśnych *napój owsiany Chrupki kukurydziane Napój cytrynowy Jabłko |
Piątek 18. X | Zacierka na mleku (1,3,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa krakowska dębowa Pasta twarogowa ze szczypiorkiem (7) Sałata Papryka Kiełki Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Banan Napój z truskawek
| Zupa ryżanka na rosole (9) Polędwiczka z dorsza w ziołach pieczona w piecu konwekcyjnym (4) Ziemniaki Surówka z selera tartego i marchewki z oliwą z oliwek Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko) | Szynka z liściem Bułeczka wieloziarnista i kajzerka z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Sałata Pomidor Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany Śliwka |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 7 października do 11 października 2024 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 07. X | Płatki owsiane na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Filet Indykpol Serek Turek śmietankowy (7) Sałata Papryka Ogórek zielony Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Banan Napój z wiśni
| Zupa krem z kalafiora (7,9) Makaron spaghetti z sosem warzywnym (1,3) *makaron bezglutenowy Sałata lodowa z pomidorkiem koktajlowym i sosem winegret Kompot (rabarbar, jabłko, aronia) | Pasta brokułowo-jajeczna (3,10) Rzodkiewka i kiełki rzodkiewki Kajzerka i bułka wieloziarnista z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany Śliwka |
Wtorek 08. X | Płatki kukurydziane z mlekiem (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko na twardo (3) Polędwica Sopocka Sałata Pomidor Kiełki Szczypiorek Marchewka Herbata prosto z lasu | Jabłko Napój z czarnej porzeczki
| Żurek (1,7,9) *zupa ryżanka Gołąbki drobiowe zapiekane (3) Ziemniaki Surówka z buraczków czerwonych tartych, ogórka kiszonego, cebuli i oliwą z oliwek Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko) | Pasztet wieprzowy Sałata, Ogórek kiszony Chleb szlachecki długi z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kakao z mlekiem (1,7) *napój owsiany Pomarańcza |
Środa 09. X | Kasza jaglana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z łososia gotowanego na parze i koperku (4,10) Szynka Litewska Sałata Papryka Ogórek Kiszony Marchewka Herbata malinowa | Melon Napój z owoców leśnych | Zupa kurczakowa (9) Kluski śląskie z sosem pieczarkowym (1,3) *kluski z mąki bezglutenowej Surówka z kapusty włoskiej, papryki, kukurydzy, jabłka i majonezu (3,10) Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko) | Twarożek śmiet. z brzoskwinią (7) *mus brzoskwiniowy *napój owsiany Rogal z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna + dżem Herbata z miodem i cytryną Jabłko |
Czwartek 10. X | Kasza manna na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko na twardo (3) Ser żółty Salami (7) Baleron Odtłuszczony Sałata Pomidor Ogórek zielony Rzodkiewka Kiełki Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Gruszka Herbata miętowa | Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (7,9) Gulasz z wołowiny i warzyw Kasza gryczana Mizeria ze śmietaną i koperkiem (7) Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) | Filet opiekany z indyka Sałata Papryka Bułeczka jaglana i kajzerka z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany Banan |
Piątek 11. X | Płatki jęczmienne na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Pasta twarogowa ze avocado (7) Sałata Papryka Ogórek zielony Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Jabłko Napój z truskawek
| Krupnik z kaszą jaglaną (9) Kotlet rybny mielony (1,3,4) *ryba smażona bez panierki Ziemniaki Surówka z ogórka kwaszonego, papryki, szczypiorku i cebulki x oliwą z oliwek Kompot (agrest, aronia, jabłko) | Ciasto biszkoptowe ze śliwką (1,3,7) *ciasteczka bezglutenowe Mleko gotowane (7) *napój owsiany Pomarańcza |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 30 września do 4 października 2024 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 30.IX | Płatki jaglane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Polędwica Sopocka Serek Turek śmietankowy (7) Sałata Pomidor Ogórek zielony Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Jabłko Napój z wiśni
| Zupa koperkowa (7,9) Pulpety w sosie pieczarkowym (3) Kasza bulgur (1) *Kasza gryczana Surówka z czerwonej kapusty, jabłka, ogórka kwaszonego i cebuli z oliwą z oliwek Kompot (śliwka, jabłko, aronia) | Pasztet wieprzowy Sałata Ogórek zielony Chleb szlachecki z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Kawa Anatol z mlekiem (1,7) *napój owsiany Pomarańcza |
Wtorek 01.X | Kasza kukurydziana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10) Szynka gotowana Sałata Papryka Ogórek kwaszony Marchewka Herbata prosto z lasu | Banan Napój z owoców leśnych
| Zupa z czerwonej soczewicy – przecierana (7,9) Ryż zapiekany z jabłkiem i śliwką węgierką polany sosem serowo jogurtowym (7) Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) | Parówka Nik-Pol na gorąco Bagietka żytnia i pszenna z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Ketchup Herbata z miodem i cytryną Melon |
Środa 02.X
| Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z makreli wędzonej i cebulki (3,4,10) Szynka Litewska Sałata Pomidor Rzodkiewka Marchewka Herbata malinowa | Gruszka Napój z czarnej porzeczki | Rosół z makaronem (1,3,9) *makaron bezglutenowy Kotlet mielony wieprzowo – drobiowy (1,3) *kotlet bez panierki Ziemniaki Marchewka duszona z groszkiem (7) Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko) | Koktajl zielony (jogurt nadbużański, szpinak, banan, melon, miód)(7) *przecier owocowy *napój owsiany Biszkopty (1,3,6) *chrupki kukurydziane
|
Czwartek 03.X
| Płatki ryżowe na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa Krakowska z Indyka Jajko gotowane (3) Ser żółty Salami (7) Sałata Papryka Ogórek zielony Rzodkiewka Szczypiorek Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Śliwka Herbata miętowa | Zupa ogórkowa(7,9) Gulasz z cielęciny z warzywami Makaron świderki (1,3) *makaron bezglutenowy Surówka z marchewki, selera i pora z dodatkiem słodkiej śmietanki (7) Kompot (aronia, rabarbar, jabłko) | Filet opiekany z indyka Sałata Pomidor Bułeczka jaglana i kajzerka z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany Jabłko
|
Piątek 04.X | Zacierka na mleku (1,3,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa Szynkowa Dębowa Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami (7) Sałata Pomidor Kiełki rzodkiewki Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Melon Napój z truskawek
| Zupa ziemniaczana z pomidorami (7,9) Filet z miruny panierowany (1,3,4) *filet smażony bez panierki Ziemniaki Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i cebulki z oliwą z oliwek Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko) | Budyń waniliowy z truskawkami (1,7) *mus truskawkowy *napój owsiany Chrupki kukurydziane Napój cytrynowy z miodem Banan |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 23 września do 27 września 2024 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 23. IX | Płatki owsiane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa szynkowa Dębowa Serek Turek śmietankowy (7) Sałata Pomidor Ogórek zielony Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Banan Napój z wiśni
| Kapuśniak (9) Pieczeń z indyka w sosie majerankowym (3) Kasza jęczmienna gruba (1) *kasza gryczana Sałatka z warzyw mieszanych (sałata, rzodkiewka, ogórek, papryka, kukurydza ) z oliwą z oliwek Kompot (rabarbar, jabłko, aronia) | Chałka z masłem i dżemem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna + dżem Mleko gotowane (7) *napój owsiany Pomarańcza |
Wtorek 24. IX | Płatki kukurydziane z mlekiem (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko na twardo (3) Filet Specjał Indykpol Sałata Papryka Rzodkiewka Marchewka Herbata prosto z lasu | Jabłko Napój z czarnej porzeczki
| Zupa pomidorowa z makaronem (1,3,9) *makaron bezglutenowy Kotlet schabowy panierowany (1,3) *kotlet bez panierki Ziemniaki Buraczki duszone (7) Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko) | Jogurt naturalny z owocami leśnym (7) *mus owocowy *napój owsiany Biszkopty (1,3,6) *ciasteczka owsiane bezglutenowe Napój ze świeżej mięty Melon |
Środa 25. IX | Kasza jaglana na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z makreli i szczypiorku (3,4,10) Szynka Litewska Sałata Pomidor Ogórek kwaszony Marchewka Herbata malinowa | Arbuz Napój z owoców leśnych | Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (7,9) Kurczak w warzywach Ryż długoziarnisty Surówka z selera, marchewki i jabłka z rodzynkami i oliwą z oliwek (9) Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko) | Filet opiekany z indyka Sałata Pomidor Bułeczka jaglana i kajzerka (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,6,7) *napój owsiany Jabłko |
Czwartek 26. IX | Kasza manna na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko na twardo (3) Ser żółty Salami (7) Kiełbasa krakowska z indyka Sałata Ogórek zielony Papryka Rzodkiewka Pomidor Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Gruszka Herbata miętowa | Zupa pieczarkowa z ziemniakami (7,9) Naleśniki z serem i polewą truskawkowo - jogurtową (1,3,7) *naleśniki z mąki bezglutenowej z dżemem Sałatka owocowa ( śliwka, nektarynka, winogrono, melon ) Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) | Pasta kiełbasiana z dodatkiem majonezu (3,10) Ogórek zielony Chleb szlachecki z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Herbata z miodem i cytryną Jabłko |
Piątek 27. IX | Płatki jęczmienne na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Baleron odtłuszczony gotowany Pasta twarogowa ze szpinakiem (7) Sałata Pomidor Kiełki Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Śliwka Napój z truskawek
| Zupa krem z dyni z grzankami i prażonymi pestkami dyni i słonecznika (1,7,9) *zupa krem z dyni z makaronem bezglutenowym Pulpety rybne pieczone w sosie koperkowym (1,3,4) *pulpet bez bułki tartej Ziemniaki Surówka z ogórka kwaszonego, papryki, szczypiorku i cebulki z oliwą z oliwek Kompot (agrest, aronia, jabłko) | Ciastka zbożowe b/c z owocami Sante (1,6,7,8) *chrupki kukurydziane Kakao (1,6,7) *napój owsiany Melon |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 16 września do 20 września 2024 r.
Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
Poniedz. 16. IX | Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Ser żółty (7 ) Polędwica Sopocka Sałata Ogórek zielony Papryka Marchewka Herbata malinowa | Jabłko Napój z czarnej porzeczki | Zupa ogórkowa (7,9) Potrawka z cielęciny z warzywami Makaron Pene (1) *makaron bezglutenowy Surówka z kapusty włoskiej, papryki, kukurydzy, jabłka z oliwą z oliwek Kompot (jabłko, śliwka, mieszanka kompotowa) | Filet opiekany z indyka Sałata Pomidor Bułeczka jaglana i kajzerka z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany Banan |
Wtorek 17. IX | Płatki jaglane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Szynka Litewska Serek Turek śmietankowy (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Marchewka Herbata Prosto z Lasu | Arbuz Napój z owoców leśnych
| Zupa ryżanka (9) Kotlet mielony wieprzowy (1,3) Ziemniaki Bukiet warzyw gotowanych na parze (marchewka, kalafior, brokuł) Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) | Serek waniliowy z brzoskwinią (7) *mus brzoskwiniowy *napój owsiany Rogal z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna + dżem Napój imbirowy z miodem Jabłko |
Środa 18. IX
| Zacierka na mleku (1,3,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10) Kiełbasa krakowska parzona Sałata Papryka Kiełki Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Pomarańcza Napój miętowy
| Barszcz ukraiński z ciecierzycą (7,9) Knedle ze śliwką i bułką tartą polane masłem (1,3,7) *makaron bezglutenowy z truskawkami Marchewka z bakaliami (rodzynki, morele) Kompot (jabłko, wiśnia, truskawka | Pasztet drobiowy Sałata Ogórek kwaszony Bułeczka wieloziarnista z masłem (1,7) *pieczywo razowe +margaryna Kawa Anatol z mlekiem (1,7) *napój owsiany Melon |
Czwartek 19. IX
| Kasza kukurydziana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko gotowane (3) Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Ser żółty salami (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Papryka Marchewka Herbata malinowa | Jabłko Napój z wiśni
| Zupa krem z kalafiora (7,9) Zrazy z indyka w sosie pomidorowym Kasza kuskus perłowy (1) *kasza gryczana Sałata lodowa, pomidorki koktajlowe z sosem winegret Kompot (jabłko, mieszanka kompotowa, agrest) | Kasza manna na mleku z truskawkami (1,7) *mus z truskawek *napój owsiany Chrupki kukurydziane Napój cytrynowy Pomarańcza |
Piątek 20. IX
| Płatki ryżowe na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Polędwica Sopocka Pasta twarogowa z avocado (7) Sałata Papryka Ogórek kwaszony Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Gruszka Napój z truskawek | Krupnik z kaszą jaglaną (9) *zupa ryżanka Polędwiczka z dorsza w ziołach pieczona w piecu konwekcyjnym (4) Ziemniaki Surówka Colesław (kapusta biała, marchewka, cebulka) z sosem jogurtowo-majonezowym (3,7,10) Kompot (śliwka, czarna porzeczka, jabłko) | Mini pączek / Mini jagodzianka (1,3,7) *ciasteczka pieczone bezglutenowe Soczek jabłkowy Banan |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu
Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
14 podstawowych alergenów pokarmowych
1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne
6. Soja
7. Mleko oraz produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia)
9. Seler
10. Gorczyca
11. Ziarno sezamowe
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub
10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin
14. Mięczaki