Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Przedszkole zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie

Jadłospis od 24 lutego do 28 lutego 2025 r

Poniedz.

24. II

Płatki owsiane na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa krakowska z indyka

Serek śmietankowy President (7)

Sałata Pomidor Ogórek zielony

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką  

Banan

Napój z wiśni

 

Zupa ziemniaczana z pomidorami (7,9)

Cielęcina w warzywach 

Ryż długoziarnisty

Surówka z czerwonej kapusty, ogórka kiszonego, jabłka i cebulki z oliwą z oliwek

Kompot (rabarbar, jabłko, aronia)   

Jogurt naturalny z musem truskawkowym (7)

*mus owocowy

*napój owsiany

Biszkopty (1,3,6,7)

Chrupki kukurydziane

Herbata z miodem i cytryną 

Jabłko

Wtorek

25. II

Płatki kukurydziane z mlekiem (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3)

Filet opiekany z indyka

Sałata Ogórek kiszony Rzodkiewka

Marchewka Herbata prosto z lasu  

Gruszka

Napój z czarnej porzeczki   

 

Rosół z makaronem  (1,3,9)  

*makaron bezglutenowy

Kotlet mielony drobiowo  (1,3)

*kotlet bez panierki       

Ziemniaki

Sałatka z buraczka czerwonego, ogórka kiszonego, jabłka i oliwy z oliwek

Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko)

Chałka z masłem i dżemem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna + dżem

 Kakao  z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Banan

Środa

26. II

 

Kasza jaglana na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z łososia gotowanego na parze i koperku (3,4,10)

Szynka Złota

Sałata Papryka Ogórek zielony

Marchewka    Herbata malinowa                     

Jabłko

Napój z owoców leśnych     

Zupa kaszubska z kapustą włoską (7,9)

Naleśniki z serem i polewą truskawkowo - jogurtową (1,3,7)

*naleśniki z mąki bezglutenowej  z dżemem

Plasterek ananasa                                                                         Kompot (mieszanka kompotowa, rabarbar, jabłko) 

Parówka Nik-Pol na gorąco

Kajzerka alpejska z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Ketchup Pudliszek

Herbata z miodem i cytryną

Mandarynka                     

Czwartek

27. II

 

Kasza manna na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko na twardo (3)

Ser żółty Gouda (7)

Kiełbasa sucha z fileta

Sałata Ogórek zielony Rzodkiewka Kiełki Papryka

Marchewka Herbata truskawka z poziomką  

Pomarańcza Soczek jabłkowy 100 %

 

Zupa meksykańska z papryką, kukurydzą i ziemniakami (7,9)  

Gulasz wieprzowy

Makaron Penne (1,3)

*makaron bezglutenowy

Brokuł gotowany na parze                                                      Kompot (agrest, aronia, jabłko)    

 Pączek (1,3,7)

*ciastko bezglutenowe

Mleko gotowane (7)

*napój owsiany

Jabłko

Piątek

28. II

Płatki jęczmienne  na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Polędwica sopocka

Pasta twarogowa ze szpinakiem (7)

Sałata Pomidor Ogórek zielony

Marchewka

Herbata z miodem i cytryną   

Gruszka

Napój z truskawek

 

 

Zupa selerowa z lanymi kluskami (1,3,9)  

Pulpety rybne zapiekane w piecu konwekcyjnym (1,3,4)

Ziemniaki 

Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i szczypiorku z oliwą z oliwek

Kompot (agrest, mieszanka kompotowa, jabłko)    

Kiełbasa szynkowa z Bobrownik

Bułka wrocławska z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

Banan

* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

JADŁOSPIS od 17 lutego do 21 lutego 2025 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

17.II

Płatki jaglane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Szynka gotowana

Serek śmietankowy Piątnica (7)

Sałata Ogórek kiszony Pomidor

Marchewka  Herbata miętowa    

Napój z wiśni

Gruszka

 

Zupa koperkowa  (7,9)

Klopsy drobiowe w sosie pomidorowo-paprykowym (1,3)

Kasza Bulgur (1)

*kasza gryczana

Surówka z pora, marchewki i jabłka z sosem vinegret

Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko)

Budyń kakaowy z musem wiśniowym (1,7)

*mus wiśniowy

*napój owsiany 

Biszkopty  (1,3,6,7)

*chrupki kukurydziane  

Herbata z miodem i cytryną

Jabłko

Wtorek

18.II

Kasza kukurydziana na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko na twardo (3)

Polędwica Sopocka

Sałata Rzodkiewka Papryka

Marchewka  Herbata prosto z lasu    

Napój z czarnej porzeczki   

Pomarańcza

 

Barszcz ukraiński z fasolą i białą kapustą (7,9)

Kotlet schabowy panierowany (1,3)

*kotlet bez panierki

Ziemniaki

Mizeria ze śmietaną (7)

Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko)

   

Szynka złota

Sałata Papryka

Bagietka pszenna i żytnia  z masłem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna 

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

*napój owsiany 

Banan

Środa

19.II

 

Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z tuńczyka i cieciorki  (3,4,10)

Kiełbasa Szynkowa

Sałata Papryka Ogórek Kiszony

Marchewka   Herbata malinowa                     

Napój z owoców leśnych  Gruszka     

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (7,9)

Ryż zapiekany z jabłkiem, serem i jogurtem (1,7)

*ryż zapiekany z jabłkiem

Brzoskwinia

Kompot (śliwka, jabłko, aronia)    

Pasta z gotowanego kurczaka z kukurydzą z dodatkiem majonezu (3,10)Sałata  Ogórek kiszony 

Bagietka pszenna i żytnia z masłem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna 

Herbata z miodem i cytryną

Czwartek

20.II

 

Zacierka  na mleku (1,3,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko gotowane (3)

Ser żółty Salami (7)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni

Sałata Rzodkiewka Ogórek zielony Pomidor

Marchewka   Herbata truskawka z poziomką  

Herbata miętowa 

Jabłko       

Krem z białych warzyw (7,9)                                                (kalafior, seler, pietruszka)                                               Makaron spaghetti z sosem mięsno-warzywnym   (1,3)                *makaron bezglutenowy                                                                      Surówka z ogórka kiszonego, jabłka, papryki i szczypiorku z oliwą z oliwek                                                                  Kompot (agrest, mieszanka kompotowa, jabłko)

 

Koktajl owocowy (jogurt nadbużański, awokado, banan, brzoskwinia, miód) (7) 

*przecier owocowy

*napój owsiany 

Biszkopty  (1,3,6,7)

*chrupki kukurydziane  

Herbata z miodem i cytryną

 

                

Piątek

21.II

Płatki ryżowe na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Polędwica Sopocka

Pasta twarogowa ze szpinakiem (7)

Sałata Pomidor Papryka

Marchewka    Herbata z miodem i cytryną   

Napój z truskawek

Jabłko

 

 

Krupnik z kaszą jaglaną (9)

Filet z dorsza pieczony w piecu (4)

Ziemniaki 

Marchewka duszona w maśle (7)

*marchewka bez masła

Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko)    

Paluch z masłem i dżemem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna 

Mleko gotowane (7)

*napój owsiany 

Banan

 * Śladowe ilości  

 * Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

 * Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

 

Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu

Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

14 podstawowych alergenów pokarmowych

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy  też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż

2. Skorupiaki

3. Jaja

4. Ryby

5. Orzeszki ziemne

6. Soja

7. Mleko oraz produkty pochodne (łącznie z laktozą)

8.Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia)

9. Seler

10. Gorczyca

11. Ziarno sezamowe

12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub

10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

13. Łubin

14. Mięczaki