Jadłospis
Przedszkole zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie
JADŁOSPIS od 23 Czerwca do 27 Czerwca 2025 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 23. VI | Płatki jaglane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Osełka pierś maślana Serek śmietankowy Włoszczowa (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Marchewka Herbata miętowa | Banan Napój z wiśni
| Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (7,9) Klops pieczony w sosie majerankowym Kasa gryczana Surówka z czerwonej kapusty, ogórka kiszonego i cebulki z oliwą z oliwek Kompot (mieszanka kompotowa, rabarbar) | Pasztet pieczony Sałata Ogórek zielony Bułka wyborowa z masłem z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany Arbuz |
Wtorek 24. VI | Kasza kukurydziana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Seler naciowy (3) Szynka litewska Sałata Pomidor Papryka Marchewka Herbata prosto z lasu | Melon Napój z owoców leśnych
| Botwinka z ziemniakami (7,9) Filet z indyka panierowany w sezamie (1,3) *filet bez panierki Ziemniaki Mizeria z koperkiem i śmietaną Kompot (agrest, czarna porzeczka) | Deser sernikowy z owocami i galaretką (7) *galaretka z owocami Ciasteczka owsiane naturalne (1,6,7,8) *chrupki kukurydziane Lemoniada pomarańcza, cytryna imbir, miód)
|
Środa 25. VI
| Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z tuńczyka i cieciorki (3,4,10) Kiełbasa sucha z fileta Sałata Pomidor Ogórek zielony Marchewka Herbata malinowa | Gruszka Napój z czarnej porzeczki | Zupa kaszubska z kapustą włoską (7,9) Makaron z serem, jogurtem i truskawkami (1,3,7) *makaron bezglutenowy z truskawkami Sałatka owocowa (melon, banan arbuz) Kompot (jabłko, wiśnia, truskawka) | Szynka z liściem Bułeczka kropeczka z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Ser zółty Sałata Papryka Herbata z miodem i cytryną Banan |
Czwartek 26. VI
| Zacierka na mleku (1,3,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko gotowane (3) Ser żółty Salami (7) Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Sałata Papryka Ogórek zielony Kiełki Rzodkiewka Szczypiorek Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Arbuz Herbata miętowa | Zupa koperkowa (7,9) Gulasz z cielęciny z warzywami Ryż długoziarnisty Surówka z marchewki, pora i jabłka Kompot (wiśnia, aronia, jabłko) | Kisiel truskawkowy ze świeżą truskawką Chałka z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Banan |
Piątek 27. VI | Płatki ryżowe na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Polędwica sopocka Pasta twarogowa ze szpinakiem (7) Sałata Pomidor Ogórek kiszony Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Melon Napój z truskawek
| Rosół z makaronem (1,3,9) * makaron bezglutenowy Pulpety rybne (1,3,4) Ziemniaki Surówka z czerwonego buraka, ogórka kiszonego i jabłka z oliwą z oliwek Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko) | Pasta z gotowanego kurczaka z dodatkiem majonezu i jogurtu greckiego (3,10) Sałata Pomidor Papryka Bagietka żytnia i pszenna z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Kawa Anatol z mlekiem (1,7) *napój owsiany Arbuz |
* Śladowe ilości
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 16 czerwca do 20 czerwca 2025 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 16.VI | Płatki owsiane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, z kiełkami i z masłem (1,7) Kiełbasa krakowska drobiowa Serek Turek śmietankowy (7) Sałata Papryka Ogórek zielony Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Gruszka Napój z wiśni
| Zupa krem z białych warzyw (7,9) Makaron Spaghetti s sosem mięsno-warzywnym (1,3) *makaron bezglutenowy Sałata lodowa z pomidorkami koktajlowymi z oliwą z oliwek Kompot (czerwona porzeczka, aronia) | Kasza manna na gęsto z truskawkami (1,7) *mus truskawkowy *napój owsiany Biszkopty (1,3,6) *chrupki kukurydziane Banan |
Wtorek 17.VI | Płatki kukurydziane z mlekiem (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, z kiełkami i z masłem (1,7) Pasta jajeczna ze szpinakiem (3,10) Kiełbasa szynkowa dębowa Sałata Pomidor Rzodkiewka Marchewka Herbata prosto z lasu | Arbuz Napój z czarnej porzeczki
| Zupa ryżanka na rosole (9) Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym Ziemniaki z koperkiem Marchewka duszona z groszkiem (7) Kompot (wiśnia, śliwka) | Filet opiekany z indyka Sałata Ogórek zielony Bułeczka kropeczka z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna *napój owsiany Kawa Anatol z mlekiem (1,7) *napój owsiany Melon |
Środa 18.VI
| Kasza jaglana na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, z kiełkami i z masłem (1,7) Ser żółty Liliput (3) Szynka gotowana Sałata Papryka Ogórek zielony Marchewka Herbata malinowa | Banan Napój z owoców leśnych | Zupa ogórkowa (7,9) Kuleczki z indyka w sosie pomidorowym (3) Kasza jęczmienna średnia (1) *kasza gryczana Surówka z młodej kapusty i koperku z sosem winegret Kompot (mieszanka kompotowa, agrest) | Rogalik maślany z masłem i dżemem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kakao (1,7) *napój owsiany Arbuz |
Piątek 20.VI | Kawa Inka z mlekiem (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, z kiełkami i z masłem (1,7) Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Serek śmietankowy Tartare (7) Sałata Papryka Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Gruszka Herbata z miodem i cytryną
| Zupa jarzynowa z kaszą manną (1,9) *zupa jarzynowa z ryżem Kotlet z jajka sosem koperkowym (1,3) *jajko sadzone Ziemniaki Surówka z pomidorów, papryki i cebulki z oliwą z oliwek Kompot śliwkowy | Ciastka zbożowe Fit b/c z owocami Sante (1,6,7,8) *wafle ryżowe Mleko gotowane (7) *napój owsiany Gruszka |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 9 Czerwca do 13 Czerwca 2025 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 9.VI | Płatki jaglane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Baleron Serek Turek śmietankowy (7) Sałata Papryka Ogórek kiszony Marchewka Herbata miętowa | Banan Napój z wiśni
| Zupa ziemniaczana z pomidorami (7,9) Pieczeń wieprzowa w sosie majerankowym Ryż długoziarnisty Surówka z marchewki, jabłka i selera Kompot (mieszanka kompotowa, rabarbar, jabłko) | Ciastka zbożowe Fit B/c (1,6,7,8) *chrupki kukurydziane Kakao z mlekiem (1,7) *napój owsiany Truskawki |
Wtorek 10.VI | Kasza kukurydziana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajecznica (3,7) Pierś opiekana z indyka Sałata Pomidor Papryka Marchewka Herbata prosto z lasu | Pomarańcza Napój z owoców leśnych
| Zupa fasolowa (7,9) Naleśniki z serem i polewą wiśniowo - jogurtową (1,3,7) *naleśniki z mąki bezglutenowej z dżemem wiśniowym Sałatka owocowa (winogrono, pomarańcza, gruszka, kiwi) Kompot (aronia, jabłko, agrest) | Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Sałata Ogórek kiszony Bułka wrocławska z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany Melon |
Środa 11.VI
| Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z łososia i koperku gotowanego na parze (3,4,10) Szynka gotowana Sałata Papryka Ogórek zielony Marchewka Herbata malinowa | Banan Napój z czarnej porzeczki | Krupnik z kaszą jaglaną (9) Kotlet mielony drobiowy (1,3) *kotlet bez panierki Ziemniaki Kapusta młoda duszona (7) Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko)
| Kasza kuskus na mleku z musem brzoskwiniowym (1,7) *mus owocowy *napój owsiany Biszkopty (1,3,6,7) *chrupki kukurydziane Woda z miodem i cytryną Pomarańcza |
Czwartek 12.VI
| Zacierka na mleku (1,3,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko gotowane (3) Ser żółty Salami (7) Szynka gotowana Sałata Pomidor Ogórek zielony Kiełki Rzodkiewka Szczypiorek Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Truskawki Herbata miętowa | Zupa koperkowa (7,9) Gulasz z wołowiny i warzyw Kasza kuskus Izraelski *kasza gryczana Surówka z buraczka czerwonego, ogórka kiszonego i jabłka Kompot (wiśnia, czarna porzeczka, jabłko) | Budyń kakaowy z musem z owoców leśnych (1,7) *mus owocowy *napój owsiany Chrupki kukurydziane *chrupki kukurydziane Woda z miodem i cytryną Melon |
Piątek 13.VI | Płatki ryżowe na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Polędwica sopocka Pasta twarogowa ze szczypiorkiem (7) Sałata Papryka Rzodkiewka Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Melon Napój z truskawek
| Zupa pomidorowa z makaronem (1,3,9) *makaron bezglutenowy Filet z miruny panierowany (1,3,4) *filet z miruny bez panierki Ziemniaki Surówka z kapusty kiszonej, marchewki, szczypiorku i oliwy z oliwek Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko) | Chałka z masłem i dżemem(1,7) *pieczywo razowe + margaryna + dżem Mleko gotowane (7) *napój owsiany Banan |
* Dzieci bezmleczne - zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 2 Czerwca do 6 Czerwca 2025 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 2. VI | Płatki owsiane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Baleron Serek śmietankowy Włoszczowa (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Jabłko Soczek 100% jabłkowy w kartoniku
| Zupa pieczarkowa (7,9) Filet z indyka panierowany *filet bez panierki Kasza kuskus Perłowy (1) *kasza gryczana Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora koktajlowego, papryki, ogórka zielonego, kukurydzy, rzodkiewki i jogurtu greckiego (3,10) Kompot (rabarbar, jabłko, aronia) | Galaretka owocowa z bitą śmietanką truskawkami i borówką (7) *Galaretka bez śmietany Wafle ryżowe z polewą malinową Napój cytrynowy ( woda z cytryną ) Melon |
Wtorek 3. VI | Płatki kukurydziane z mlekiem (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta jajeczna (3) Ser żółty Liliput Pierś opiekana z indyka Sałata Pomidor Rzodkiewka Marchewka Herbata prosto z lasu | Banan Napój z czarnej porzeczki
| Zupa zacierkowa (7,9) *makaron bezglutenowy Zrazy wieprzowe duszone Ziemniaki Marchewka duszona z zielonym groszkiem (7) Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko) | Filet opiekany z indyka Bułeczka kropeczka z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Sałata Papryka Woda z miętą i cytryną Jabłko |
Środa 4. VI
| Kasza jaglana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z makreli i cieciorki (3,4,10) Kiełbasa drobiowa z indyka Sałata Papryka Ogórek kiszony Marchewka Herbata malinowa | Pomarańcza Napój z owoców leśnych | Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (7,9) Ryż zapiekany z jabłkiem, serem i jogurtem (1,7) *ryż zapiekany z jabłkiem Brzoskwinia z Ananasem Kompot (śliwka, jabłko, aronia) | Parówka Nik-Pol na gorąco Bagietka żytnia i pszenna z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Ketchup Herbata z miodem i cytryną Melon |
Czwartek 5. VI | Kasza manna na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko na twardo (3) Ser żółty Gouda (7) Szynka złota Sałata Papryka Rzodkiewka Ogórek zielony Kiełki Szczypior Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Jabłko Herbata miętowa | Zupa ogórkowa (7,9) Klopsy drobiowe w sosie pomidorowo-paprykowym (1,3) Makaron mini muszelka (1) *makaron bezglutenowy Sałata lodowa, rzodkiewka z sosem śmietanowo-jogurtowym (7) Kompot (agrest, mieszanka kompotowa, jabłko) | Koktajl wiosenny (jogurt nadbużański, brzoskwinia, banan, melon, miód) (7) *przecier owocowy *napój owsiany Chrupki kukurydziane Napój pomarańczowy ( woda z pomarańczą ) |
Piątek 6. VI | Płatki jęczmienne na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa szynkowa Dębowa Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami (7) Sałata Papryka Rzodkiewka Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Banan Napój z truskawek
| Zupa krem z brokuła (7,9) Kotlet jajeczny (1,3) *kotlet bez panierki Ziemniaki Surówka z awokado, pomidora, ogórka zielonego, szczypiorku z sosem vinegret Kompot (wiśnia, aronia, jabłko) | Pasta z kiełbasy szynkowej z dodatkiem majonezu (3,10) Sałata Pomidor Ogórek zielony Ciabatta z masłem (1,7) *pieczywo razowe +margaryna Kawa Anatol z mlekiem (1,7) *napój owsiany Jabłko |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu
Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
14 podstawowych alergenów pokarmowych
1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne
6. Soja
7. Mleko oraz produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia)
9. Seler
10. Gorczyca
11. Ziarno sezamowe
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub
10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin
14. Mięczaki