KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jadłospis

JADŁOSPIS od 28 czerwca do 2 lipca 2021r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

28.VI

Płatki owsiane na mleku (1,7)

Chleb pełne żyto, razowy, wieloziarnisty, chłopski,  staropolski z masłem (1,7)

serek Włoszczowa śmietankowy (7)

Szynka spod strzechy

Sałata Rzodkiewka Pomidor Szczypiorek

Marchewka Kalarepa

Herbata truskawka z poziomką   

Jabłko

Herbata miętowa    

Zupa koperkowa  (1,7,9)

Makaron spaghetti z sosem mięsno - warzywnym (1,3)

*makaron bezglutenowy 

Ogórek małosolny

Kompot (żurawina, truskawka, jabłko)   

Filet z indyka opiekany  (1,7) 

Sałata  Ogórek małosolny

Bułeczka paryska z masłem (1,7,11)

Kawa Inka  z mlekiem (1,7)

*napój owsiany/sojowy     

Truskawki   

Wtorek

29.VI

kwadraciki cynamon z mlekiem (1,6,7,8)

Chleb z razowy, Mlekuś, staropolski, wiejski, baltonowski,  z masłem (1,7)

Ser żółty Rycki śmietankowy (7)

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10)

Sałata Papryka Rzodkiewka

Marchewka   Herbata z miodem i cytryną   

Arbuz

Sok 100% tłoczony 

Zupa ryżanka z pomidorami  (1,7,9)

Kotlet mielony wieprzowy (1,3)

Ziemniaki

Sałata z rzodkiewką i śmietaną (7)

Kompot (mieszanka kompotowa, śliwka,  jabłko)

Serek waniliowy z truskawkami (7)

*mus truskawkowy

Chrupki kukurydziane

Napój cytrynowy z miodem    

Winogrono           

Środa

30.VI

 

Kasza jaglana na mleku (7)

Chleb z sezamem, razowy, wieloziarnisty, chłopski, staropolski z masłem (1,7,11)

Pasta z makreli wędzonej i cebulki  (3,4,10) 

Polędwica Sopocka

Sałata Ogórek małosolny Pomidor         

Marchewka Kalarepa  Herbata prosto z lasu     

Gruszka

Napój z wiśni    

Zupa fasolowa  (1,9) 

Naleśniki z serem i jogurtem (1,3,7)

*naleśniki z dżemem z mąki bezglutenowej       

Truskawki

Kompot (aronia, rabarbar, jabłko)

Pasta z gotowanego kurczaka z koperkiem i kukurydzą z dodatkiem majonezu (3,10) 

Kajzerka z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + smakowita + szynka        

Kawa Anatol  z mlekiem (1,7)

*napój owsiany/sojowy     

Banan      

Czwartek

01.VII

 

Kasza manna na mleku (1,7)

Chleb razowy, z kiełkami, baltonowski, pełne żyto, wieloziarnisty z masłem (1,7) 

Baleron odtłuszczony

Jajko na twardo (3)Szczypiorek

Sałata Papryka Kiełki rzodkiewki      

Seler naciowy Marchewka   Herbata malina  

Truskawki

Napój ze świeżej mięty z miodem

 

Zupa pieczarkowa (1,7,9)

Gulasz z wołowiny i  warzywami  (1)

Kasza gryczana

Surówka z tartych buraczków, ogórka kwaszonego, jabłka i cebulki z oliwą z oliwek

Kompot (śliwka, żurawina, jabłko)     

Budyń waniliowy z truskawkami (1,7)  

*mus truskawkowy         

Biszkopty  (1,3,6,7

*chrupki kukurydziane

Napój z aronii   

Jabłko        

Piątek

02.VII

 

 

Płatki jęczmienne na mleku (1,7)

Chleb z sezamem, razowy, staropolski, Mlekuś, baltonowski  z masłem (1,7,11)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni  

Biały ser (7)  Dżem

Sałata Pomidor

Marchewka      Herbata prosto z lasu  

Banan

Napój z czarnej porzeczki  

Krupnik (1,9)

*zupa bez kaszy jęczmiennej        

Pulpety rybne w sosie koperkowym  (1,3,4)

Ziemniaki

Surówka z kwaszonej kapusty i marchewki z oliwą z oliwek

Kompot (mieszanka kompotowa, rabarbar, jabłko)   

Ciasto marchewkowe  (1,3,7) 

*wafle ryżowe 

Kakao (1,7)

*napój owsiany/sojowy     

Arbuz   

JADŁOSPIS od 21 czerwca do 25 czerwca 2021r

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

21.VI

Płatki kukurydziane z mlekiem (7)

Chleb pełne żyto, razowy, wieloziarnisty, chłopski,  staropolski z masłem (1,7)

Serek Turek śmietankowy (7)

Polędwica sopocka

Sałata Rzodkiewka Pomidor Szczypiorek

Kalarepa  Marchewka

Herbata truskawka z poziomką   

Arbuz

Napój z czarnej porzeczki

 

Zupa jarzynowa z młodej kapusty  (1,7,9)

Pieczeń z indyka w sosie majerankowym (1,3)

Kasza bulgur (1)

*kasza gryczana   

Sałatka z warzyw mieszanych (sałata, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka) z oliwą z oliwek

Kompot (mieszanka kompotowa, aronia, jabłko)  

Kasza manna na gęsto z truskawkami (1,7)

*kasza jaglana + napój sojowy

Biszkopty (1,3,6,7)

*chrupki kukurydziane    

Jabłko            

Wtorek

22.VI

Płatki jaglane na mleku (7)

Chleb Mlekuś, razowy, staropolski, wiejski,

baltonowski  z masłem (1,7)

Pasta z tuńczyka i cieciorki  (4,10)

Ser żółty Gouda (7)

Sałata Papryka Ogórek zielony          

Marchewka  Herbata prosto z lasu   

Truskawki

Sok 100% jabłkowy    

Rosół z makaronem  (1,3,9)

*makaron bezglutenowy

Kotlet schabowy panierowany  (1,3,7)

Ziemniaki

Marchewka duszona z groszkiem (7)

Ogórek małosolny

Kompot (żurawina, śliwka, jabłko)

Pasztet pieczony

Sałata Rzodkiewka

Bułeczka kropeczka i z masłem (1,7,11)

*pieczywo razowe +Smakowita   

Kawa Anatol z mlekiem (1,7)

Winogrono   

Środa

23.VI

 

Kasza kukurydziana na mleku (7)

Chleb z sezamem, razowy, wieloziarnisty, chłopski, staropolski z masłem (1,7,11)

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni

Sałata Papryka Pomidor  

Marchewka  Kalarepa  Herbata malinowa                      

Jabłko

Napój ze świeżej mięty z imbirem i miodem   

Zupa grochowa przecierana  (1,9)

Pierogi z serem i śmietaną (1,3,7)

*pierogi z mąki bezglutenowej z truskawkami 

Truskawki

Kompot (aronia, rabarbar, jabłko)     

Parówka drobiowa na gorąco

Bułeczka kukurydziana z masłem (1,7,11)

*pieczywo razowe +Smakowita   

Ketchup

Herbata z miodem i cytryną

Pomarańcza  

Czwartek

24.VI

 

Zacierka na mleku (1,3,7)

Chleb z kiełkami, razowy, baltonowski, pełne żyto, wieloziarnisty z masłem (1,7)  

Polędwica sopocka

Twarożek ze szczypiorkiem (7)          

Sałata Rzodkiewka Pomidor            

Marchewka Seler naciowy

Herbata truskawka z poziomką   

Banan

Napój z wiśni

Botwinka (1,7,9)

Pierś z kurczaka w warzywach  

Ryż długoziarnisty

Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka, kukurydzy i fasoli czerwonej z dodatkiem majonezu (3,10)

Kompot (żurawina, mieszanka kompotowa, jabłko)    

Sernik na zimno z galaretką  (7)

*galaretka owocowa    

Soczek pomarańczowy

Arbuz            

Piątek

25.VI

Płatki ryżowe na mleku (7)

Chleb z sezamem, razowy, Mlekuś, staropolski, baltonowski  z masłem (1,7,11)

Kiełbasa krakowska z indyka     

Jajko na twardo (3)

Sałata Pomidor  Kiełki rzodkiewki Szczypiorek  

Marchewka   Herbata z miodem i cytryną    

Gruszka

Herbata malinowa

 

 

Zupa ziemniaczana z pomidorami  (1,7,9)

Kostka z miruny smażona  (1,3,4)

Ziemniaki 

Surówka z młodej kapusty i koperku z oliwą z oliwek  

Kompot (śliwka, aronia, jabłko)      

Kalafior z masłem i bułką tartą  (1,7)

*kalafior gotowany

Herbata z miodem i cytryną

Wafle kukurydziane

Jabłko    

 

* Śladowa ilość

* Dzieci bezmleczne, zamiast mleka otrzymują napój sojowy, napój owsiany, herbatę, miętę

* Dzieci bezglutenowe – pieczywo własne lub pieczywo razowe + Smakowita

 

 

 

Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu

Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

14 podstawowych alergenów pokarmowych

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy  też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż

2. Skorupiaki

3. Jaja

4. Ryby

5. Orzeszki ziemne

6. Soja

7. Mleko oraz produkty pochodne (łącznie z laktozą)

8.Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia)

9. Seler

10. Gorczyca

11. Ziarno sezamowe

12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub

10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

13. Łubin

14. Mięczaki