Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Przedszkole zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie 

 

JADŁOSPIS od 23 Czerwca do 27 Czerwca 2025 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

23. VI

Płatki jaglane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Osełka pierś maślana

Serek śmietankowy Włoszczowa (7)

Sałata Pomidor Rzodkiewka

Marchewka  Herbata miętowa    

Banan

Napój z wiśni

 

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (7,9)

Klops pieczony w sosie majerankowym

Kasa gryczana

Surówka z czerwonej kapusty, ogórka kiszonego i cebulki z oliwą z oliwek

Kompot (mieszanka kompotowa, rabarbar)

Pasztet pieczony

Sałata Ogórek zielony

Bułka wyborowa z masłem z masłem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna 

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

*napój owsiany 

Arbuz

Wtorek

24. VI

Kasza kukurydziana na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Seler naciowy  (3)

Szynka litewska

Sałata Pomidor Papryka

 Marchewka  Herbata prosto z lasu    

Melon

Napój z owoców leśnych     

 

Botwinka z ziemniakami   (7,9)                                                                    Filet z indyka panierowany w sezamie (1,3)   

*filet bez panierki

Ziemniaki

Mizeria z koperkiem i śmietaną

Kompot (agrest, czarna porzeczka)                       

Deser sernikowy z owocami i galaretką (7)

*galaretka z owocami

Ciasteczka owsiane naturalne (1,6,7,8)

*chrupki kukurydziane

Lemoniada pomarańcza, cytryna imbir, miód)

 

Środa

25. VI

 

Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z  tuńczyka i cieciorki (3,4,10)

Kiełbasa sucha z fileta

Sałata Pomidor Ogórek zielony

Marchewka   Herbata malinowa                     

Gruszka

Napój z czarnej porzeczki   

Zupa kaszubska z kapustą włoską (7,9) 

Makaron z serem, jogurtem i truskawkami (1,3,7)

*makaron bezglutenowy z truskawkami  

Sałatka owocowa (melon, banan arbuz)

Kompot (jabłko, wiśnia, truskawka)

Szynka z liściem   

Bułeczka kropeczka z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Ser zółty

Sałata Papryka

Herbata z miodem i cytryną

Banan

Czwartek

26. VI

 

Zacierka  na mleku (1,3,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko gotowane (3)

Ser żółty Salami (7)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni

Sałata Papryka Ogórek zielony Kiełki Rzodkiewka  Szczypiorek

Marchewka   Herbata truskawka z poziomką  

Arbuz Herbata miętowa       

Zupa koperkowa (7,9)  

Gulasz z cielęciny z warzywami

Ryż długoziarnisty            

Surówka z marchewki, pora i jabłka

Kompot (wiśnia, aronia, jabłko)    

Kisiel truskawkowy ze świeżą truskawką

Chałka z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Banan

Piątek

27. VI

Płatki ryżowe na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Polędwica sopocka

Pasta twarogowa ze szpinakiem (7)

Sałata Pomidor Ogórek kiszony

Marchewka    Herbata z miodem i cytryną   

Melon

Napój z truskawek

 

 

Rosół z makaronem (1,3,9)

* makaron bezglutenowy

Pulpety rybne (1,3,4)

Ziemniaki 

Surówka z czerwonego buraka, ogórka kiszonego i jabłka z oliwą z oliwek

Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko)    

Pasta z gotowanego kurczaka  z dodatkiem majonezu i jogurtu greckiego (3,10)

Sałata Pomidor Papryka

Bagietka żytnia i pszenna z masłem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna   

Kawa Anatol z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Arbuz

 * Śladowe ilości   

 * Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

 * Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

JADŁOSPIS od 16 czerwca do 20 czerwca 2025 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

16.VI

Płatki owsiane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, z kiełkami i z masłem (1,7)

Kiełbasa krakowska drobiowa

Serek Turek śmietankowy (7)

Sałata Papryka Ogórek zielony 

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką  

Gruszka

Napój z wiśni

 

Zupa krem z białych warzyw  (7,9)

Makaron Spaghetti s sosem mięsno-warzywnym (1,3)

*makaron bezglutenowy 

Sałata lodowa z pomidorkami koktajlowymi z oliwą z oliwek

Kompot (czerwona porzeczka, aronia)    

Kasza manna na gęsto z truskawkami  (1,7)

*mus truskawkowy  

*napój owsiany  

Biszkopty (1,3,6)

*chrupki kukurydziane     

Banan       

Wtorek

17.VI

Płatki kukurydziane z mlekiem (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, z kiełkami i z masłem (1,7)

Pasta jajeczna ze szpinakiem (3,10)

Kiełbasa szynkowa dębowa

Sałata Pomidor Rzodkiewka

Marchewka Herbata prosto z lasu  

Arbuz

Napój z czarnej porzeczki   

 

Zupa ryżanka na rosole  (9)  

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym  

Ziemniaki z koperkiem

Marchewka duszona z groszkiem (7)

Kompot (wiśnia, śliwka)

Filet opiekany z indyka

Sałata  Ogórek zielony

Bułeczka kropeczka z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna     

*napój owsiany  

Kawa Anatol z mlekiem (1,7)

*napój owsiany  

Melon

Środa

18.VI

 

Kasza jaglana na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, z kiełkami i z masłem (1,7)

Ser żółty Liliput (3)

Szynka gotowana

Sałata Papryka Ogórek zielony        

Marchewka    Herbata malinowa                     

Banan 

Napój z owoców leśnych     

Zupa ogórkowa (7,9)

Kuleczki z indyka w sosie pomidorowym (3)

Kasza jęczmienna średnia (1)

*kasza gryczana

Surówka z młodej kapusty i koperku z sosem winegret

Kompot (mieszanka kompotowa, agrest)

Rogalik maślany z masłem i dżemem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Kakao  (1,7)  

*napój owsiany  

Arbuz                        

Piątek

20.VI

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, z kiełkami i z masłem (1,7)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni

Serek śmietankowy Tartare (7)

Sałata Papryka 

Marchewka

Herbata z miodem i cytryną   

Gruszka

Herbata z miodem i cytryną

 

 

Zupa jarzynowa z kaszą manną  (1,9) 

*zupa jarzynowa z ryżem

Kotlet z jajka sosem koperkowym  (1,3)

*jajko sadzone

Ziemniaki 

Surówka z pomidorów, papryki i cebulki z oliwą z oliwek

Kompot śliwkowy

Ciastka zbożowe Fit b/c z owocami Sante (1,6,7,8)

*wafle ryżowe 

Mleko gotowane (7)  

*napój owsiany

Gruszka     

* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

 

JADŁOSPIS od 9 Czerwca do 13 Czerwca 2025 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

9.VI

Płatki jaglane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Baleron

Serek Turek śmietankowy (7)

Sałata Papryka Ogórek kiszony

Marchewka  Herbata miętowa    

Banan

Napój z wiśni

 

Zupa ziemniaczana z pomidorami (7,9)

Pieczeń wieprzowa w sosie majerankowym

Ryż długoziarnisty

Surówka z marchewki, jabłka i selera

Kompot (mieszanka kompotowa, rabarbar, jabłko)

Ciastka zbożowe Fit B/c (1,6,7,8)

*chrupki kukurydziane

Kakao z mlekiem (1,7)

*napój owsiany  

Truskawki

Wtorek

10.VI

Kasza kukurydziana na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajecznica (3,7)  

Pierś opiekana z indyka

Sałata Pomidor Papryka

Marchewka  Herbata prosto z lasu    

Pomarańcza

Napój z owoców leśnych     

 

Zupa fasolowa (7,9)

Naleśniki z serem i polewą wiśniowo - jogurtową (1,3,7)

*naleśniki z mąki bezglutenowej z dżemem wiśniowym

Sałatka owocowa (winogrono, pomarańcza, gruszka, kiwi)

Kompot (aronia, jabłko, agrest)      

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni

Sałata Ogórek kiszony

Bułka wrocławska z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

*napój owsiany 

Melon

Środa

11.VI

 

Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z łososia i koperku gotowanego na parze (3,4,10)

Szynka gotowana

Sałata Papryka  Ogórek zielony

Marchewka   Herbata malinowa                     

Banan

Napój z czarnej porzeczki   

Krupnik z kaszą jaglaną (9)

Kotlet mielony drobiowy  (1,3)

*kotlet bez panierki

Ziemniaki 

Kapusta młoda duszona (7)

Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko)

   

Kasza kuskus na mleku z musem brzoskwiniowym (1,7)

*mus owocowy    

*napój owsiany  

Biszkopty (1,3,6,7)

*chrupki kukurydziane

Woda z miodem i cytryną

Pomarańcza

Czwartek

12.VI

 

Zacierka  na mleku (1,3,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko gotowane (3)

Ser żółty Salami (7)

Szynka gotowana

Sałata Pomidor Ogórek zielony Kiełki Rzodkiewka Szczypiorek

Marchewka   Herbata truskawka z poziomką  

Truskawki

Herbata miętowa       

Zupa koperkowa (7,9)  

Gulasz z wołowiny i warzyw

Kasza kuskus Izraelski

*kasza gryczana

Surówka z buraczka czerwonego, ogórka kiszonego i jabłka

Kompot (wiśnia, czarna porzeczka, jabłko)

Budyń kakaowy z musem z owoców leśnych (1,7)

*mus owocowy

*napój owsiany 

Chrupki kukurydziane

*chrupki kukurydziane  

Woda z miodem i cytryną

Melon

Piątek

13.VI

Płatki ryżowe na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Polędwica sopocka

Pasta twarogowa ze szczypiorkiem (7)

Sałata Papryka Rzodkiewka

Marchewka    Herbata z miodem i cytryną   

Melon

Napój z truskawek

 

 

Zupa pomidorowa z makaronem (1,3,9)

*makaron bezglutenowy

Filet z miruny panierowany (1,3,4)

*filet z miruny bez panierki

Ziemniaki 

Surówka z kapusty kiszonej, marchewki, szczypiorku i  oliwy z oliwek

Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko)    

Chałka z masłem i dżemem(1,7)

*pieczywo razowe + margaryna + dżem Mleko gotowane (7)

*napój owsiany

Banan

 * Dzieci bezmleczne - zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

 * Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

JADŁOSPIS od 2 Czerwca do 6 Czerwca 2025 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

2. VI

Płatki owsiane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Baleron

Serek śmietankowy Włoszczowa (7)

Sałata Pomidor Rzodkiewka

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką  

Jabłko

Soczek  100% jabłkowy w kartoniku

 

Zupa pieczarkowa  (7,9)

Filet z indyka panierowany

*filet bez panierki       

Kasza kuskus Perłowy (1)

*kasza gryczana

Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora koktajlowego, papryki, ogórka zielonego, kukurydzy, rzodkiewki i jogurtu greckiego (3,10)

Kompot (rabarbar, jabłko, aronia)    

Galaretka owocowa z bitą śmietanką truskawkami i borówką (7) 

*Galaretka bez śmietany

Wafle ryżowe z polewą malinową

 Napój cytrynowy ( woda z cytryną )

Melon

Wtorek

3. VI

Płatki kukurydziane z mlekiem (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta jajeczna (3)

Ser żółty Liliput

Pierś opiekana z indyka

Sałata Pomidor Rzodkiewka

Marchewka Herbata prosto z lasu  

Banan

Napój z czarnej porzeczki   

 

Zupa zacierkowa (7,9)

*makaron bezglutenowy

Zrazy wieprzowe duszone

Ziemniaki

Marchewka duszona z zielonym groszkiem (7)

Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko)

Filet opiekany z indyka 

Bułeczka kropeczka z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Sałata Papryka

Woda z miętą i cytryną

Jabłko

Środa

4. VI

 

Kasza jaglana na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z makreli i cieciorki (3,4,10)

Kiełbasa drobiowa z indyka

Sałata Papryka Ogórek kiszony

Marchewka    Herbata malinowa                     

Pomarańcza

Napój z owoców leśnych     

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (7,9)

Ryż zapiekany z jabłkiem, serem i jogurtem (1,7)

*ryż zapiekany z jabłkiem

Brzoskwinia z Ananasem

Kompot (śliwka, jabłko, aronia)    

Parówka Nik-Pol na gorąco

Bagietka żytnia i pszenna z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Ketchup

Herbata z miodem i cytryną

 Melon                      

Czwartek

5. VI

Kasza manna na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko na twardo (3)

Ser żółty Gouda (7)

Szynka złota

Sałata Papryka Rzodkiewka Ogórek zielony Kiełki Szczypior

Marchewka Herbata truskawka z poziomką  

Jabłko

Herbata miętowa       

Zupa ogórkowa  (7,9)

Klopsy drobiowe w sosie pomidorowo-paprykowym (1,3)

Makaron mini muszelka (1)

*makaron bezglutenowy

Sałata lodowa, rzodkiewka z sosem śmietanowo-jogurtowym (7)

Kompot (agrest, mieszanka kompotowa, jabłko)

Koktajl wiosenny (jogurt nadbużański, brzoskwinia, banan, melon, miód) (7) 

*przecier owocowy

*napój owsiany 

Chrupki kukurydziane  

Napój pomarańczowy ( woda z pomarańczą )

Piątek

6. VI

Płatki jęczmienne  na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa szynkowa Dębowa

Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami (7)

Sałata Papryka Rzodkiewka

Marchewka

Herbata z miodem i cytryną   

Banan

Napój z truskawek

 

 

Zupa krem z brokuła  (7,9)  

Kotlet jajeczny (1,3)

*kotlet bez panierki

Ziemniaki 

Surówka z awokado, pomidora, ogórka zielonego, szczypiorku z sosem vinegret

Kompot (wiśnia, aronia, jabłko)    

Pasta z kiełbasy szynkowej z dodatkiem majonezu (3,10)

Sałata Pomidor Ogórek zielony

Ciabatta  z masłem (1,7)

*pieczywo razowe +margaryna

Kawa Anatol z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Jabłko

* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

 

Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu

Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

14 podstawowych alergenów pokarmowych

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy  też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż

2. Skorupiaki

3. Jaja

4. Ryby

5. Orzeszki ziemne

6. Soja

7. Mleko oraz produkty pochodne (łącznie z laktozą)

8.Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia)

9. Seler

10. Gorczyca

11. Ziarno sezamowe

12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub

10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

13. Łubin

14. Mięczaki