Jadłospis
Przedszkole zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie
JADŁOSPIS od 25 września do 29 września 2023 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 25.IX | Płatki owsiane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Szynka z liściem Serek Piątnica śmietankowy (7) Sałata Papryka Rzodkiewka Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Jabłko Napój z wiśni
| Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem (1,7,9) *zupa bez zaprawki Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym (1) *polędwiczka gotowana Kasza bulgur (7) *kasza gryczana Surówka z selera, marchewki, pora i jabłka ze śmietaną Kompot (śliwka, jabłko, aronia) | Pasta brokułowo - jajeczna (1,7) Rzodkiewka Kiełki rzodkiewki Kajzerka z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany Banan |
Wtorek 26.IX | Płatki kukurydziane z mlekiem (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko na twardo (3) Polędwica Sopocka Sałata Pomidor Rzodkiewka Marchewka Herbata prosto z lasu | Śliwka Napój z czarnej porzeczki
| Barszcz czerwony z ziemniakami (1,7,9) *zupa bez zaprawki, Makaron łazanki z mięsem, kapustą i pieczarkami (1,3) *makaron bezglutenowy Sałatka z pomidorów ze świeżą bazylią i oliwą z oliwek Kompot (wiśnia, owoce leśne, jabłko) | Budyń waniliowy z musem truskawkowym (1,7) *mus truskawkowy *napój owsiany Biszkopty (1,3,6) *chrupki kukurydziane Napój ze świeżej mięty Arbuz |
Środa 27.IX
| Kasza jaglana na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z makreli i cebulki (3,4,10) Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Sałata Papryka Ogórek kwaszony Marchewka Herbata malinowa | Gruszka Napój z owoców leśnych | Zupa selerowa z lanymi kluskami (1,3,9) *zupa + makaron bezglutenowy Potrawka z kurczaka z warzywami (1) *potrawka bez zaprawki Ziemniaki Surówka z czerwonej kapusty, ogórka kwaszonego, jabłka i cebulki z oliwą z oliwek Kompot (mieszanka kompotowa, śliwka, jabłko) | Bułeczka maślana z masłem i dżemem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna + dżem Kakao (1,7) *napój owsiany Melon |
Czwartek 28.IX
| Kasza manna na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa krakowska parzona Ser żółty Salami (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Banan Napój ze świeżej mięty | Zupa grochowa przecierana (9) Ryż zapiekany z jabłkiem, serem i jogurtem (1,7) Plasterek ananasa Kompot (wiśnia, agrest, jabłko) | Parówka Nik – Pol na gorąco Bagietka żytnia z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Ketchup Herbata z miodem i cytryną Jabłko |
Piątek 29.IX | Płatki jęczmienne na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Baleron odtłuszczony Biały ser (7) Dżem Sałata Ogórek zielony Pomidor Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Melon Napój z truskawek
| Krupnik z kaszą jaglaną (9) Filet z miruny pieczony (1,3,4) *ryba bez panierki Ziemniaki Surówka Colesław (kapusta biała, marchewka, cebulka) z sosem jogurtowo – czosnkowym Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko) | Wafle ryżowe z polewą malinową (1,6,7) *wafle ryżowe Mleko gotowane (7) *napój owsiany Pomarańcza |
JADŁOSPIS od 18 września do 22 września 2023r
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 18.IX | Płatki jaglane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Szynka Biesiadna Serek Piątnica śmietankowy (7) Sałata Papryka Rzodkiewka Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Jabłko Napój z wiśni
| Zupa ziemniaczana z pomidorami (1,7,9) *zupa bez zaprawki Karkówka wieprzowa w sosie własnym (1) *karkówka gotowana Kasza jęczmienna (1) *kasza gryczana Mizeria z koperkiem i śmietaną (7) Kompot (śliwka, jabłko, aronia) | Filet opiekany z indyka Sałata Rzodkiewka Kajzerka z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany Śliwka |
Wtorek 19.IX | Kasza kukurydziana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10) Kiełbasa krakowska z indyka Sałata Pomidor Rzodkiewka Marchewka Herbata prosto z lasu | Banan Napój z czarnej porzeczki
| Zupa ryżanka na rosole (1,9) Kotlet schabowy panierowany (1) *schab bez panierki Ziemniaki Buraczki duszone (7) Kompot (wiśnia, owoce leśne, jabłko) | Kasza kuskus na mleku z owocami (winogrono, melon, śliwka, borówka, nektarynka) (1,7) *sałatka owocowa *napój owsiany Biszkopty (1,3,6) *chrupki kukurydziane Napój cytrynowy z imbirem |
Środa 20.IX
| Müsli tradycyjne z mlekiem (1,6,7,8) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z gotowanego łososia z koperkiem (3,4,10) Kiełbasa sucha z fileta Sałata Pomidor Ogórek kwaszony Marchewka Herbata malinowa | Gruszka Napój z owoców leśnych | Zupa ogórkowa (1,7,9) *zupa bez zaprawki Gulasz z indyka z warzywami (1) *udziec z indyka gotowany Makaron Pene (1,3) *makaron bezglutenowy Surówka z kapusty włoskiej, papryki, kukurydzy i jabłka z oliwą z oliwek Kompot (mieszanka kompotowa, śliwka, jabłko) | Kalafior z masłem i bułką tartą (1,7) *kalafior gotowany Herbata z miodem i cytryną Rogal z dżemem (1) *pieczywo razowe + margaryna + dżem Arbuz |
Czwartek 21.IX
| Zacierka na mleku (1,3,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa sucha z fileta Ser żółty Salami (7) Sałata Ogórek zielony Pomidor Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Pomarańcza Napój ze świeżej mięty | Zupa pieczarkowa (1,7,9) *zupa bez zaprawki Knedle ze śliwką i bułką tartą, polane masłem (1,3,7) *makaron bezglutenowy z truskawkami Marchewka z bakaliami (rodzynki, morele) Kompot (wiśnia, agrest, jabłko) | Pasztet wieprzowy Sałata Ogórek kwaszony Kawa Anatol z mlekiem (1,7) *napój owsiany Grahamka i bułeczka jaglana z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Banan |
Piątek 22.IX | Płatki ryżowe na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Szynka ze straganu Twarożek śmietankowy z rzodkiewką (7) Sałata Papryka Kiełki rzodkiewki Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Melon Napój z truskawek
| Zupa – krem z dyni z prażonymi pestkami dyni i słonecznika (1,3,7,9) *zupa + makaron bezglutenowy Kotlet rybny mielony (1,3,4) *ryba smażona Ziemniaki Surówka z kapusty kwaszonej, marchewki i cebulki z oliwą z oliwek Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko) | Koktajl owocowy (banan, melon, szpinak, jogurt naturalny, miód)) (1,7) *przecier owocowy *napój owsiany Chrupki kukurydziane Jabłko Napój ze świeżej mięty |
* Dzieci bezmleczne, zamiast mleka otrzymują napój sojowy, napój owsiany, herbatę, miętę
* Dzieci bezglutenowe – pieczywo własne lub pieczywo razowe + Smakowita
Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu
Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
14 podstawowych alergenów pokarmowych
1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne
6. Soja
7. Mleko oraz produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia)
9. Seler
10. Gorczyca
11. Ziarno sezamowe
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub
10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin
14. Mięczaki