Jadłospis
Przedszkole zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie
JADŁOSPIS od 15 września do 19 września 2025 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 15. IX | Płatki jaglane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Serek śmietankowy Włoszczowa (7) Szynka z liściem Sałata Papryka Ogórek zielony Marchewka Herbata miętowa | Jabłko Napój z wiśni
| Zupa koperkowa (7,9) Klopsy wieprzowe w sosie paprykowym (1,3) Kasza Pęczak (1) *kasza gryczana Surówka ( sałata, pomidor, ogórek zielony, rzodkiewka z oliwą z oliwek Kompot (agrest, mieszanka kompotowa, jabłko)
| Kasza manna na mleku z musem z owoców leśnych(1,7) *mus owocowy *napój owsiany *chrupki kukurydziane Woda z miętą i cytryną Banan |
Wtorek 16. IX | Kasza kukurydziana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta jajeczna (3) Filet opiekany z indyka Sałata Pomidor Rzodkiewka Marchewka Herbata prosto z lasu | Gruszka Napój z owoców leśnych
| Barszcz Ukraiński z ciecierzycą (7,9) Kluseczki leniwe z serem i bułką tartą (1,3,7) *kluseczki z mąki bezglutenowej Marchewka tarta z nektarynką Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko) | Kisiel wiśniowy z tartym jabłkiem Jagodzianka mini(1,7) *chrupki kukurydziane
|
Środa 17. IX
| Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z makreli i ciecieciorki (3,4,10) Polędwica sopocka Sałata Papryka Rzodkiewka Marchewka Herbata malinowa | Melon Napój z czarnej porzeczki | Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem (7,9) Filet z kurczaka panierowany (1,3) *filet z miruny bez panierki Ziemniaki Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i cebulki z sosem jogurtowo – śmietanowym (7) Kompot (wiśnia, agrest, jabłko) | Szynka złota Sałata Pomidor Bagietka pszenna i żytnia z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Kawa Anatol z mlekiem (1,7) *napój owsiany Śliwka |
Czwartek 18. IX
| Zacierka na mleku (1,3,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko gotowane (3) Ser żółty Gouda (7) Szynka ze spichlerza Nik-Pol Sałata Pomidor Papryka Ogórek zielony Kiełki Szczypiorek Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Gruszka Herbata miętowa | Zupa ziemniaczana z pomidorami (7,9) Gulasz z wołowiny w warzywach Kasza gryczana Surówka z ogórka kiszonego, papryki, jabłka i kukurydzy z oliwą z oliwek (7) Kompot (agrest, aronia, jabłko) | Koktajl owocowy (jogurt naturalny, banan, brzoskwinia, miód) (7) *przecier owocowy *napój owsiany Biszkopty (1,3,6,7) *chrupki kukurydziane
|
Piątek 19. IX | Płatki ryżowe na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa szynkowa Dębowa Pasta twarogowa ze szczypiorkiem (7) Sałata Papryka Ogórek zielony Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Banan Napój z truskawek
| Zupa selerowa z lanymi kluskami (1,3,9) *zupa selerowa + makaron nitka bezglutenowy Polędwiczka z dorsza panierowana (1,3,4) *polędwica bez panierki Ziemniaki Pomidorki koktajlowe ze świeżą bazylią i cebulką z sosem winegret Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko) | Sałatka jarzynowa z dodatkiem majonezu (7) Bułka wrocławska z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Herbata z miodem i cytryną Melon |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 8 Września do 12 Września 2025 r.
Poniedziałek 8. IX | Płatki owsiane na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Osełka pierś opiekana Serek śmietankowy Piątnica (7) Sałata Pomidor Ogórek zielony Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Jabłko Napój z wiśni
| Zupa ogórkowa (7,9) Potrawka z cielęciny z warzywami Makaron Penne (1) *makaron bezglutenowy Sałata z rzodkiewką i jogurtem (7) Kompot (jabłko, śliwka, mieszanka kompotowa) | Filet opiekany z indyka Sałata Pomidor Bułeczka grahamka i kajzerka z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,6,7) *napój owsiany Melon |
Wtorek 9. IX | Płatki kukurydziane z mlekiem (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta jajeczna (3) Kiełbasa szynkowa Sałata Papryka Rzodkiewka Marchewka Herbata prosto z lasu | Banan Napój z czarnej porzeczki
| Zupa ryżanka (1,3,9) Kotlet mielony wieprzowy (1,3) *kotlet bez panierki Ziemniaki Buraczki duszone (7) Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko) | Twarożek waniliowy z musem z owoców leśnych (7) *mus owocowy *napój owsiany Chrupki kukurydziane Napój z pomarańczą Gruszka |
Środa 10. IX
| Kasza jaglana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z łososia gotowanego na parze i koperku (3,4,10) Kiełbasa sucha z fileta Nowak Sałata Pomidor Ogórek zielony Marchewka Herbata malinowa | Melon Napój z owoców leśnych | Zupa kaszubska z kapusta włoską (7,9) Naleśniki z serem i polewą truskawkowo - jogurtową (1,3,7) *naleśniki z mąki bezglutenowej z dżemem Sałatka owocowa (nektarynka, pomarańcza, winogrono) Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) | Szynka Litewska Bułeczka kropeczka z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Ser zółty Liliput Papryka Soczek jabłkowy 100 % Śliwka |
Czwartek 11. IX | Kasza manna na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko na twardo (3) Ser żółty Gouda (7) Szynka złota Sałata Papryka Pomidor Rzodkiewka Ogórek zielony Kiełki Szczypiorek Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Arbuz Herbata miętowa | Rosół z makaronem (3,7,9) *makaron bezglutenowy Pierś z kurczaka w warzywach Kasza jęczmienna gruba (1) *kasza gryczana Surówka z ogórka zielonego, papryki, rzodkiewki z sosem jogurtowo - majonezowym (7) Kompot (jabłko, śliwka, mieszanka kompotowa) | Ciastka owsiane b/c z owocami (1,6,7,8) *chrupki kukurydziane Mleko gotowane (7) *napój owsiany Banan |
Piątek 12. IX | Płatki jęczmienne na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa szynkowa Dębowa Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami (7) Sałata Papryka Ogórek zielony Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Jabłko Napój z truskawek
| Żurek (1,7,9) *ryżanka na rosole Filet z miruny pieczony w piecu konwekcyjnym (1,3,4) Ziemniaki Surówka z ogórka kiszonego, papryki, jabłka z oliwą z oliwek Kompot (agrest, aronia, jabłko) | Pasta z gotowanego kurczaka z dodatkiem majonezu i jogurtu greckiego (3,10) Sałata Pomidor Bagietka żytnia i pszenna z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Kawa Anatol z mlekiem (1,7) *napój owsiany Melon |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 1 września do 5 września 2025 r.
Poniedz. 1. IX | Płatki jaglane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa krakowska parzona Serek Turek śmietankowy (7) Sałata Papryka Ogórek zielony Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Jabłko Napój z wiśni
| Zupa jarzynowa z brokułem(7,9) Makaron spaghetti z sosem mięsno - warzywnym (1,3) *spaghetti bezglutenowe Sałata lodowa z pomidorkiem koktajlowym z sosem winegret Kompot (śliwka, jabłko, aronia) | Chałka z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna + dżem Kakao (1,7) *napój owsiany Melon |
Wtorek 2. IX | Kasza kukurydziana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Baleron odtłuszczony Jajecznica (3,10) Sałata Pomidor Rzodkiewka Szczypiorek Marchewka Herbata prosto z lasu | Banan Napój z czarnej porzeczki
| Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową (7,9) Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym Kasza bulgur (1) *kasa gryczana Mizeria ze śmietana i szczypiorkiem (7) Kompot (wiśnia, agrest, jabłko) | Kalafior z masłem i bułką tartą (1,7) *kalafior gotowany Rogal z dżemem (1) Napój ze świeżej mięty z miodem Arbuz |
Środa 3. IX
| Müsli tradycyjne z owocami na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Polędwica Sopocka Pasta z tuńczyka i cieciorki (3,4,10) Sałata Papryka Rzodkiewka Marchewka Herbata malinowa | Gruszka Napój z owoców leśnych | Zupa pomidorowa z ryżem (7,9) *makaron bezglutenowy Filet z indyka panierowany (1,3) *pierś bez panierki Ziemniaki Sałata z rzodkiewką papryką i szczypiorkiem z oliwą z oliwek Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) | Budyń waniliowy z musem z wiśni (1,7) *budyń na napoju owsianym Chrupki kukurydziane Lemoniada z miodem i cytryną Śliwka
|
Czwartek 4. IX
| Zacierka na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Jajko na twardo (3) Ser żółty Salami (7) Sałata Pomidor Ogórek zielony Kiełki rzodkiewki Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Jabłko Herbata miętowa | Zupa z soczewicy przecierana (7,9) Makaron z serem i polewą jogurtowo-truskawkową (1,3,7) *makaron bezglutenowy z musem truskawkowym Marchewka tarta z bakaliami (rodzynki, morele) Kompot (wiśnia, mieszanka kompotowa, jabłko) | Pasztet wieprzowy JBB Bagietka żytnia i pszenna z masłem (1,7) Bułka grahamka i kajzerka z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Sałata Ogórek kiszony Herbata z miodem i cytryną Melon |
Piątek 5. IX | Płatki ryżowe na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Filet specjał Indykpol Pasta twarogowa ze szpinakiem (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Arbuz Napój z truskawek
| Krupnik z kaszą jęczmienną (1,9) *krupnik z kaszą jaglaną Pulpety rybne w sosie koperkowym (1,3,4) *ryba smażona Ziemniaki Surówka z ogórka kiszonego, jabłka, papryki i szczypiorku oliwą z oliwek Kompot (agrest, aronia, jabłko) | Ciastka zbożowe b/c z owocami Sante (1,6,7,8) *chrupki kukurydziane Mleko (7) *napój owsiany Banan |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu
Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
14 podstawowych alergenów pokarmowych
1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne
6. Soja
7. Mleko oraz produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia)
9. Seler
10. Gorczyca
11. Ziarno sezamowe
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub
10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin
14. Mięczaki