Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Przedszkole zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie 

JADŁOSPIS od 15 września do 19 września 2025 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

15. IX

Płatki jaglane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Serek śmietankowy Włoszczowa (7)

Szynka z liściem

Sałata Papryka Ogórek zielony

Marchewka  Herbata miętowa    

Jabłko

Napój z wiśni

 

Zupa koperkowa (7,9)

Klopsy wieprzowe w sosie paprykowym (1,3)

Kasza Pęczak (1)

*kasza gryczana

Surówka ( sałata, pomidor, ogórek zielony, rzodkiewka  z oliwą z oliwek

Kompot (agrest, mieszanka kompotowa, jabłko)

 

Kasza manna na mleku z  musem z owoców leśnych(1,7)

*mus owocowy

*napój owsiany

*chrupki kukurydziane

Woda z miętą i cytryną

Banan

Wtorek

16. IX

Kasza kukurydziana na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta jajeczna (3)

Filet opiekany z indyka

Sałata Pomidor Rzodkiewka

Marchewka  Herbata prosto z lasu    

Gruszka

Napój z owoców leśnych     

 

Barszcz Ukraiński z ciecierzycą (7,9)

Kluseczki leniwe z serem i bułką tartą (1,3,7)

*kluseczki z mąki bezglutenowej

Marchewka tarta z nektarynką

Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko)

Kisiel wiśniowy z tartym jabłkiem

Jagodzianka mini(1,7)

*chrupki kukurydziane

 

Środa

17. IX

 

Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z makreli i ciecieciorki (3,4,10)

Polędwica sopocka

Sałata Papryka  Rzodkiewka

Marchewka   Herbata malinowa                     

Melon

Napój z czarnej porzeczki   

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem (7,9)

Filet z kurczaka panierowany (1,3)

*filet z miruny bez panierki

Ziemniaki

Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i cebulki z sosem jogurtowo – śmietanowym (7)

Kompot (wiśnia, agrest, jabłko)

Szynka złota

Sałata Pomidor

Bagietka pszenna i żytnia  z masłem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna 

Kawa Anatol z mlekiem (1,7)

*napój owsiany 

Śliwka

Czwartek

18. IX

 

Zacierka  na mleku (1,3,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko gotowane (3)

Ser żółty Gouda (7)

Szynka ze spichlerza Nik-Pol

Sałata Pomidor Papryka Ogórek zielony Kiełki Szczypiorek

Marchewka   Herbata truskawka z poziomką  

Gruszka

Herbata miętowa       

Zupa ziemniaczana z pomidorami (7,9)                                                              

Gulasz z wołowiny w warzywach                                                      

Kasza gryczana                                                                                  

Surówka z ogórka kiszonego, papryki, jabłka i kukurydzy z oliwą z oliwek  (7)                                                                                             Kompot (agrest, aronia, jabłko)    

Koktajl owocowy (jogurt naturalny, banan, brzoskwinia, miód) (7) 

*przecier owocowy

*napój owsiany 

Biszkopty  (1,3,6,7)

*chrupki kukurydziane  

                 

Piątek

19. IX

Płatki ryżowe na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa szynkowa Dębowa

Pasta twarogowa ze szczypiorkiem (7)

Sałata Papryka Ogórek zielony

Marchewka    Herbata z miodem i cytryną   

Banan

Napój z truskawek

 

 

Zupa selerowa z lanymi kluskami  (1,3,9)

*zupa selerowa + makaron nitka bezglutenowy

Polędwiczka z dorsza panierowana (1,3,4)

*polędwica bez panierki

Ziemniaki 

Pomidorki koktajlowe ze świeżą bazylią i cebulką z sosem winegret

Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko)    

Sałatka jarzynowa z dodatkiem majonezu (7)

Bułka wrocławska z masłem  (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna 

Herbata z miodem i cytryną

Melon

 * Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

 * Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

JADŁOSPIS od 8 Września do 12 Września 2025 r.

Poniedziałek

8. IX

Płatki owsiane na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Osełka pierś opiekana

Serek śmietankowy Piątnica (7)

Sałata Pomidor Ogórek zielony

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką  

Jabłko

Napój z wiśni

 

Zupa ogórkowa (7,9)

Potrawka z cielęciny z warzywami

Makaron Penne (1)

 *makaron bezglutenowy

Sałata z rzodkiewką i jogurtem (7)

Kompot (jabłko, śliwka, mieszanka kompotowa)    

Filet opiekany z indyka

Sałata Pomidor

Bułeczka grahamka i kajzerka z masłem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna   

Kawa Inka z mlekiem (1,6,7)

*napój owsiany Melon

Wtorek

9. IX

Płatki kukurydziane z mlekiem (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta jajeczna (3)

Kiełbasa szynkowa

Sałata Papryka Rzodkiewka

Marchewka Herbata prosto z lasu  

Banan

Napój z czarnej porzeczki   

 

Zupa ryżanka  (1,3,9)  

Kotlet mielony wieprzowy (1,3)

*kotlet bez panierki       

Ziemniaki

Buraczki duszone (7)

Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko)

Twarożek waniliowy z musem z owoców leśnych (7)

*mus owocowy

*napój owsiany  

Chrupki kukurydziane

Napój z pomarańczą

Gruszka

Środa

10. IX

 

Kasza jaglana na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z łososia gotowanego na parze i koperku (3,4,10)

Kiełbasa sucha z fileta Nowak

Sałata Pomidor Ogórek zielony

Marchewka    Herbata malinowa                     

Melon

Napój z owoców leśnych     

Zupa kaszubska z kapusta włoską (7,9)

Naleśniki z serem i polewą truskawkowo - jogurtową (1,3,7)

*naleśniki z mąki bezglutenowej  z dżemem

Sałatka owocowa (nektarynka, pomarańcza, winogrono)

Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) 

Szynka Litewska   

Bułeczka kropeczka z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Ser zółty Liliput

Papryka

Soczek jabłkowy 100 %

Śliwka

Czwartek

11. IX

Kasza manna na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko na twardo (3)

Ser żółty Gouda (7)

Szynka złota

Sałata Papryka Pomidor Rzodkiewka Ogórek zielony Kiełki Szczypiorek

Marchewka Herbata truskawka z poziomką  

Arbuz

Herbata miętowa       

Rosół z makaronem (3,7,9)

*makaron bezglutenowy

Pierś z kurczaka w warzywach

Kasza jęczmienna gruba (1)

*kasza gryczana

Surówka z ogórka zielonego, papryki, rzodkiewki z sosem jogurtowo - majonezowym (7)

Kompot (jabłko, śliwka, mieszanka kompotowa)  

Ciastka owsiane b/c z owocami (1,6,7,8)

*chrupki kukurydziane

Mleko gotowane (7)

*napój owsiany

Banan                 

Piątek

12. IX

Płatki jęczmienne  na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa szynkowa Dębowa

Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami (7)

Sałata Papryka Ogórek zielony

Marchewka

Herbata z miodem i cytryną   

Jabłko

Napój z truskawek

 

 

Żurek (1,7,9)

*ryżanka na rosole

Filet z miruny pieczony w piecu konwekcyjnym (1,3,4)

Ziemniaki 

Surówka z ogórka kiszonego, papryki, jabłka z oliwą z oliwek

Kompot (agrest, aronia, jabłko)    

Pasta z gotowanego kurczaka  z dodatkiem majonezu i jogurtu greckiego (3,10)

Sałata Pomidor

Bagietka żytnia i pszenna z masłem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna   

Kawa Anatol z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Melon

* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

JADŁOSPIS od 1 września do 5 września 2025 r.

Poniedz.

1. IX

Płatki jaglane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa krakowska parzona

Serek Turek śmietankowy (7)

Sałata Papryka Ogórek zielony

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką  

Jabłko

Napój z wiśni

 

Zupa jarzynowa z brokułem(7,9)

Makaron spaghetti z sosem mięsno - warzywnym (1,3)

*spaghetti bezglutenowe 

Sałata lodowa z pomidorkiem koktajlowym z sosem winegret

Kompot (śliwka, jabłko, aronia)      

Chałka z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna + dżem

Kakao (1,7)

*napój owsiany

Melon

Wtorek

2. IX

Kasza kukurydziana na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Baleron odtłuszczony  

Jajecznica (3,10)

Sałata Pomidor Rzodkiewka Szczypiorek 

 Marchewka  Herbata prosto z lasu  

Banan

Napój z czarnej porzeczki   

 

Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową (7,9)

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Kasza bulgur (1)

*kasa gryczana

Mizeria ze śmietana i szczypiorkiem (7)

Kompot (wiśnia, agrest, jabłko)

Kalafior z masłem i bułką tartą (1,7)

*kalafior gotowany

Rogal z dżemem  (1)

Napój ze świeżej mięty z miodem

Arbuz                    

Środa

3. IX

 

Müsli tradycyjne z owocami na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Polędwica Sopocka

Pasta z tuńczyka i cieciorki (3,4,10)

Sałata Papryka Rzodkiewka   

Marchewka    Herbata malinowa                     

Gruszka

Napój z owoców leśnych     

Zupa pomidorowa z ryżem (7,9)  

*makaron bezglutenowy

Filet z indyka panierowany (1,3)

*pierś bez panierki       

Ziemniaki

Sałata z rzodkiewką papryką i szczypiorkiem z oliwą z oliwek

Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko)

Budyń waniliowy z musem z wiśni (1,7)

*budyń na napoju owsianym

Chrupki kukurydziane

Lemoniada z miodem i cytryną

Śliwka

             

Czwartek

4. IX

 

Zacierka na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni

Jajko na twardo (3)

Ser żółty Salami (7)

Sałata Pomidor Ogórek zielony Kiełki rzodkiewki

Marchewka Herbata truskawka z poziomką  

Jabłko

Herbata miętowa       

Zupa z soczewicy przecierana (7,9)

Makaron z serem i polewą jogurtowo-truskawkową  (1,3,7)

*makaron bezglutenowy z musem truskawkowym

Marchewka tarta z bakaliami (rodzynki, morele)

Kompot (wiśnia, mieszanka kompotowa, jabłko) 

Pasztet wieprzowy JBB

Bagietka żytnia i pszenna  z masłem (1,7)

Bułka grahamka i kajzerka z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Sałata Ogórek kiszony

Herbata z miodem i cytryną

Melon                

Piątek

5. IX

Płatki ryżowe na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Filet specjał Indykpol

Pasta twarogowa ze szpinakiem (7)

Sałata Pomidor Rzodkiewka 

Marchewka

Herbata z miodem i cytryną   

Arbuz

Napój z truskawek

 

 

Krupnik z kaszą jęczmienną (1,9)  

*krupnik z kaszą jaglaną

Pulpety rybne w sosie koperkowym  (1,3,4)

*ryba smażona

Ziemniaki 

Surówka z ogórka kiszonego, jabłka, papryki i szczypiorku  oliwą z oliwek

Kompot (agrest, aronia, jabłko)    

Ciastka zbożowe b/c z owocami Sante   (1,6,7,8)

*chrupki kukurydziane

Mleko (7)

*napój owsiany

Banan                

* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

 

Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu

Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

14 podstawowych alergenów pokarmowych

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy  też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż

2. Skorupiaki

3. Jaja

4. Ryby

5. Orzeszki ziemne

6. Soja

7. Mleko oraz produkty pochodne (łącznie z laktozą)

8.Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia)

9. Seler

10. Gorczyca

11. Ziarno sezamowe

12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub

10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

13. Łubin

14. Mięczaki