Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Przedszkole zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie

 

JADŁOSPIS od 24 czerwca do 28 czerwca 2024 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

24.VI

Płatki owsiane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Szynka gotowana 

Serek Turek śmietankowy (7)

Sałata Pomidor Rzodkiewka Szczypiorek

Marchewka  Herbata malina  

Jabłko

Napój z wiśni

 

Zupa jarzynowa z brukselką  (9)

Gulasz z piersi kurczaka z warzywami

Ryż długoziarnisty

Surówka wiosenna (sałata, ogórek, rzodkiewka, szczypiorek, pomidor) z sosem winegret

Kompot (rabarbar, jabłko, aronia)    

Pasztet wieprzowy

Sałata  Ogórek kwaszony 

Bułeczka wieloziarnista i jaglana z masłem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna 

Kawa Anatol z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Banan  

Wtorek

25.VI

Płatki kukurydziane z mlekiem (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko na twardo (3)

Kiełbasa krakowska parzona 

Sałata Papryka Rzodkiewka Szczypiorek 

Kalarepa Marchewka Herbata prosto z lasu  

Arbuz

Napój z czarnej porzeczki   

 

Zupa selerowa z lanymi kluskami  (1,3,9)  

*makaron bezglutenowy

Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym (3)

Ziemniaki

Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko)

Jogurt naturalny z musem z owoców leśnych i z borówkami (7)

*mus owocowy z borówkami      

*napój owsiany  

Biszkopty (1,3,6)

*wafle ryżowe    

Pomarańcza  

Środa

26.VI

 

Kasza jaglana na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z łososia gotowanego na parze i koperku (3,4,10)

Szynka wiejska klasyczna

Sałata Pomidor Ogórek kwaszony       

Marchewka    Herbata malinowa                     

Melon

Napój z owoców leśnych     

Zupa grochowa przecierana (9)

Makaron z serem, jogurtem i truskawkami

*makaron bezglutenowy z truskawkami

Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko)

Parówka Nik-Pol na gorąco

Bagietka pszenna i żytnia z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Ketchup

Herbata z miodem i cytryną

Jabłko                         

Czwartek

27.VI

 

Kasza manna na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Filet Specjał

Ser żółty Salami (7)

Sałata Pomidor Papryka   

Marchewka Herbata prosto z lasu    

Arbuz

Herbata miętowa       

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową (9)

Zrazy z indyka w sosie własnym (3)

Kasza kuskus perłowy

* kasza gryczana

Sałata z rzodkiewką i śmietaną (7)

Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) 

Paluch  z masłem i dżemem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna + dżem   

Mleko gotowane (7)

*napój owsiany    

Banan                         

Piątek

28.VI

Płatki jęczmienne  na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni

Pasta twarogowa ze szczypiorkiem (7)

Sałata Pomidor Rzodkiewka 

Marchewka

Herbata z miodem i cytryną   

Pomarańcza

Napój z truskawek

 

 

Zupa ryżanka z pomidorami  (7,9)  

Kotlet rybny z miruny  (1,3,4)

*ryba smażona bez panierki 

Ziemniaki 

Surówka z młodej kapusty i marchewki z oliwą z oliwek

Kompot (agrest, aronia, jabłko)    

Pasta jajeczno - kiełbasiana   (3,10)

Chleb szlachecki z masłem (1,7)

Kawa Inka z mlekiem (1,6,7)

*napój owsiany

Jabłko                    

* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

JADŁOSPIS od 17 czerwca do 21 czerwca 2024 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

17.VI

Płatki jaglane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Szynka Bankietowa

Serek Włoszczowa śmietankowy (7)

Sałata Papryka Rzodkiewka

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką  

Jabłko

Napój z wiśni

 

Zupa ogórkowa(7,9)

Makaron spaghetti z sosem mięsno - warzywnym (1,3)

*spaghetti bezglutenowe 

Sałata lodowa i pomidorki koktajlowe z sosem winegret

Kompot (śliwka, jabłko, aronia)    

Pierś opiekana z indyka

Sałata Ogórek zielony

Chleb szlachecki z masłem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna   

Kawa Anatol z mlekiem (1,6,7)

*napój owsiany

Arbuz 

Wtorek

18.VI

Kasza kukurydziana na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10)

Polędwica sopocka

Sałata Pomidor Papryka        

Kalarepa Marchewka  Herbata prosto z lasu 

Banan

Napój z owoców leśnych     

 

Botwinka (7,9)   

Gulasz z wołowiny  (1,3)

Kasza gryczana

Mizeria z koperkiem i śmietaną (7)

Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko)

Twarożek waniliowy z brzoskwinią (7)

*mus brzoskwiniowy

*napój owsiany

Paluch z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna + dżem

Świeża mięta z miodem

Jabłko

Środa

19.VI

 

Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z makreli wędzonej i cebulki (3,4,10)

Baleron odtłuszczony

Sałata Pomidor Ogórek kwaszony      

Marchewka   Herbata malinowa                     

Pomarańcza

Napój z czarnej porzeczki   

Zupa pomidorowa z makaronem (1,3,9)  

*makaron bezglutenowy

Bioderko z kurczaka pieczone

Ziemniaki

Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka, kukurydzy i czerwonej fasoli z dodatkiem majonezu (3,10)

Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko)

Koktajl zielony (jogurt, szpinak, banan, melon, miód) (7,9)

*mus owocowy

Chrupki kukurydziane

Czwartek

20.VI

 

Płatki ryżowe na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa szynkowa dębowa

Ser żółty Gouda (7)

Sałata Papryka Rzodkiewka   

Marchewka   Herbata truskawka z poziomką  

Arbuz

Herbata miętowa       

Zupa fasolowa(9)

Pierogi z serem i polewą truskawkowo – jogurtową (1,3,7)

*makaron bezglutenowy z truskawkami

Sałatka owocowa (winogrono, borówka, nektarynka, melon) Kompot (aronia, rabarbar, jabłko) 

Pasta kiełbasiana z dodatkiem majonezu  (3,10)

Papryka Rzodkiewka

Kajzerka z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Kawa Inka z mlekiem (1,6,7)

Gruszka

Piątek

21.VI

Zacierka  na mleku (1,3,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni

Pasta twarogowa ze szczypiorkiem (7)

Sałata Pomidor Rzodkiewka Kiełki 

Marchewka    Herbata z miodem i cytryną   

Banan

Napój z truskawek

 

 

Zupa pieczarkowa(7,9)

Filet z dorsza (polędwica) smażony(1,3,4)

*ryba smażona bez panierki

Ziemniaki 

Surówka z kapusty kwaszonej i marchewki z oliwą z oliwek

Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko)    

Galaretka z owocami (borówka, nektarynka) i bitą śmietaną

Ciastka owsiane b/c Sante  (1,6,7,8)

*chrupki kukurydziane 

Napój ze świeżej mięty z miodem

Jabłko                     

                

 * Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

 * Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

JADŁOSPIS od 10 czerwca do 14 czerwca 2024 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

10.VI

Płatki owsiane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Szynka gotowana 

Serek Turek śmietankowy (7)

Sałata Pomidor Rzodkiewka Szczypiorek

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką  

Jabłko

Napój z wiśni

 

Żurek  (1,7,9)

*zupa z kaszą jaglaną

Schab duszony w sosie pieczarkowym

Kasza bulgur (1)

*kasza gryczana

Sałata z rzodkiewką i śmietaną (7)

Kompot (rabarbar, jabłko, aronia)    

Pasztet wieprzowy

Sałata  Ogórek kwaszony 

Chleb szlachecki z masłem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna 

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Arbuz

Wtorek

11.VI

Płatki kukurydziane z mlekiem (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko na twardo (3)

Kiełbasa krakowska parzona  

Sałata Papryka Rzodkiewka Szczypiorek 

Kalarepa Marchewka Herbata prosto z lasu  

Banan

Napój z czarnej porzeczki   

 

Rosół z makaronem  (1,3,9)  

*makaron bezglutenowy

Kotlet mielony drobiowo - wieprzowy (1,3)

*kotlet bez panierki       

Ziemniaki

Marchewka mini duszona (7)

Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko)

Kasza kuskus na mleku z owocami (truskawka, winogrono, melon, borówka) (1,7)

*sałatka owocowa    

*napój owsiany  

Biszkopty (1,3,6)

*wafle ryżowe    

Jabłko

Środa

12.VI

 

Kasza jaglana na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z łososia gotowanego na parze i koperku (3,4,10)

Szynka wiejska klasyczna

Sałata Papryka Ogórek kwaszony       

Marchewka    Herbata malinowa                     

Gruszka

Napój z owoców leśnych     

Zupa z zielonym groszkiem (7,9)

Potrawka z cielęciny i warzyw

Makaron Pene

*makaron bezglutenowy

Sałatka z pomidorów z bazylią i oliwą z oliwek

Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko)

Kalafior z masłem i bułką tartą (1,7)

*kalafior gotowany

Rogal z dżemem  (1)

Napój ze świeżej mięty z miodem

Pomarańcza                        

Czwartek

13.VI

 

Kasza manna na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Filet Specjał

Ser żółty Gouda (7)

Sałata Pomidor Rzodkiewka  

Marchewka Herbata truskawka z poziomką  

Arbuz

Herbata miętowa       

Zupa z soczewicy przecierana (7,9)

Naleśniki z serem i polewą truskawkowo - jogurtową (1,3,7)

*naleśniki z mąki bezglutenowej  z dżemem

Sałatka owocowa (truskawki, borówki)

Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) 

Parówka Nik-Pol na gorąco

Bułeczka wieloziarnista i jaglana z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Ketchup

Herbata z miodem i cytryną

Gruszka                        

Piątek

14.VI

Płatki jęczmienne  na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Filet specjał Indykpol

Pasta twarogowa ze szpinakiem (7)

Sałata Pomidor Rzodkiewka  Kiełki rzodkiewki

Marchewka

Herbata z miodem i cytryną   

Jabłko

Napój z truskawek

 

 

Zupa ryżanka z pomidorami  (7,9)  

Pulpety rybne w sosie koperkowym  (1,3,4)

*ryba smażona bez panierki 

Ziemniaki 

Surówka z młodej kapusty z oliwą z oliwek

Kompot (agrest, aronia, jabłko)    

Ciastka zbożowe b/c z owocami Sante   (1,6,7,8)

*chrupki kukurydziane

Kakao (1,6,7)

*napój owsiany

Truskawki                   

* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

 

JADŁOSPIS od 3 czerwca do 7 czerwca 2024 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

03.VI

Płatki jaglane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Szynka litewska

Serek Piątnica śmietankowy (7)

Sałata Papryka Rzodkiewka

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką  

Jabłko

Napój z wiśni

 

Kapuśniak(7,9)

Zrazy wieprzowe w sosie własnym (1,3)

*zrazy bez bułki tartej

Kasza jęczmienna gruba (1)

*kasza gryczana

Sałata z rzodkiewką i śmietaną (7)

Kompot (śliwka, jabłko, aronia)    

Jogurt naturalny z musem truskawkowym oraz z truskawkami i borówkami (1,7)

* mus truskawkowy z owocami  

Rogal (1)

*pieczywo razowe + margaryna

Wtorek

04.VI

Kasza kukurydziana na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10)

Polędwica sopocka

Sałata Pomidor Rzodkiewka       

Marchewka  Herbata prosto z lasu 

Arbuz

Napój z owoców leśnych     

 

Zupa pomidorowa z makaronem (1,3,9)  

*makaron bezglutenowy

Pierś z indyka panierowana (1,3)

*pierś bez panierki       

Ziemniaki

Kapusta młoda duszona (7)

Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko)

Pasta z gotowanego kurczaka i kukurydzy z dodatkiem majonezu(3,10)

Ogórek kwaszony

Bagietka pszenna i żytnia z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna

Kawa Anatol z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Banan

Środa

05.VI

 

Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z makreli wędzonej i cebulki (3,4,10)

Baleron odtłuszczony

Sałata Papryka Ogórek kwaszony      

Marchewka   Herbata malinowa                     

Pomarańcza

Napój z czarnej porzeczki   

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (7,9)

Gulasz z cielęciny i warzyw

Ryż długoziarnisty

Surówka wiosenna (sałata lodowa, rzodkiewka, ogórek zielony, pomidor, szczypiorek) z sosem winegret

Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko)

Kasza manna na gęsto z truskawkami (1,7)

*mus z truskawek

*napój owsiany

Chrupki kukurydziane

Napój ze świeżej mięty z miodem

Czwartek

06.VI

 

Płatki ryżowe na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Polędwica Sopocka

Ser żółty Salami (7)

Sałata Pomidor Ogórek zielony 

Marchewka   Herbata truskawka z poziomką  

Jabłko

Herbata miętowa       

Zupa grochowa przecierana(9)

Makaron z serem, jogurtem i truskawkami (1,3,7)

*makaron bezglutenowy z truskawkami

Kompot (aronia, rabarbar, jabłko) 

Parówka drobiowa Nik-Pol na gorąco

Chleb szlachecki z masłem i pomidorem (1,9)

*pieczywo razowe + margaryna + pomidor

Ketchup

Herbata z miodem i cytryną

Pomarańcza                       

Piątek

07.VI

Zacierka  na mleku (1,3,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni

Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami (7)

Sałata Pomidor Rzodkiewka Kiełki 

Marchewka    Herbata z miodem i cytryną   

Banan

Napój z truskawek

 

 

Zupa pieczarkowa(7,9)

Filet z dorsza (polędwica) smażony(1,3,4)

*ryba smażona bez panierki

Ziemniaki 

Surówka z ogórka kwaszonego, papryki, kukurydzy i szczypiorku z oliwą z oliwek

Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko)    

Galaretka z truskawkami

Ciastka owsiane b/c Sante  (1,6,7,8)

*chrupki kukurydziane 

Napój ze świeżej mięty z miodem                     

                

 * Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

 * Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

JADŁOSPIS od 27 maja do 31 maja 2024 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

27.V

Płatki owsiane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Szynka wiejska klasyczna  

Serek Włoszczowa śmietankowy (7)

Sałata Pomidor Rzodkiewka Szczypiorek

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką  

Jabłko

Napój z wiśni

 

Zupa ogórkowa(7,9)

Makaron spaghetti z sosem mięsno - warzywnym (1,3)

*makaron bezglutenowy

Sałata lodowa i pomidorki koktajlowe z sosem winegret

Kompot (śliwka, jabłko, aronia)    

Pierś opiekana z indyka

Sałata  Papryka 

Chleb szlachecki z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Banan       

Wtorek

28.V

Płatki kukurydziane z mlekiem (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko na twardo (3)

Kiełbasa szynkowa dębowa

Sałata Papryka Rzodkiewka Szczypiorek 

Marchewka Herbata prosto z lasu  

Pomarańcza

Napój z czarnej porzeczki   

 

Botwinka  (7,9)  

Gulasz z wołowiny i warzyw

Kasza gryczana

Mizeria z koperkiem i śmietaną (7)

Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko)

Budyń waniliowy z truskawkami (1,7)

*mus z truskawkami

*napój owsiany

Biszkopty (1,3,6)

*wafle ryżowe  

Napój ze świeżej mięty z miodem

Środa

29.V

 

Kasza jaglana na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z tuńczyka i cieciorki (3,4,10)

Kiełbasa krakowska z indyka  

Sałata Papryka Ogórek zielony         

Marchewka    Herbata malinowa                     

Melon

Napój z owoców leśnych     

Zupa kurczakowa

Kluseczki śląskie z sosem pieczarkowym  (1,3,7)

*kluseczki z dodatkiem mąki bezglutenowej

Surówka z młodej kapusty i koperku z oliwą z oliwek

Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko)

Pasta jajeczna z awokado z dodatkiem majonezu (3,10)

Rzodkiewka

Bułeczka wieloziarnista i jaglana z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Kawa Anatol z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Jabłko                       

Czwartek

30.V

 

 

 

 

 

Piątek

31.V

Kawa Anatol z mlekiem (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni

Sałata Papryka  

Herbata z miodem i cytryną   

Jabłko

Napój ze świeżej mięty

 

 

Zupa ryżanka z pomidorami  (7,9)  

Kotlet z jajka z sosem koperkowym (1,3,7)

Ziemniaki

Marchewka mini duszona (7)

Kompot (agrest, aronia, jabłko)    

Ciastka zbożowe b/c z owocami Sante   (1,6,7,8)

*chrupki kukurydziane

Mleko gotowane (7)

*napój owsiany

Jabłko                  

* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

JADŁOSPIS od 20 maja do 24 maja 2024 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

20.V

Płatki jaglane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Szynka złota

Serek Almette śmietankowy (7)

Sałata Pomidor Rzodkiewka Szczypiorek

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką  

Jabłko

Napój z wiśni

 

Zupa ziemniaczana z pomidorami  (7,9)

Pieczeń z indyka w sosie majerankowym (1,3)

*pieczeń bez bułki tartej

Kasza kuskus perłowy (1)

*Kasza gryczana

Sałata z rzodkiewką i śmietaną (7)

Kompot (śliwka, jabłko, aronia)    

Pasztet wieprzowy

Sałata  Ogórek zielony  

Chleb szlachecki z masłem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna 

Kawa Anatol z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Banan

Wtorek

21.V

Kasza kukurydziana na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10)

Kiełbasa krakowska parzona

Sałata Papryka Ogórek zielony         

Marchewka  Herbata prosto z lasu     

Gruszka

Napój z owoców leśnych     

 

Zupa pieczarkowa z makaronem  (7,9)     

*makaron bezglutenowy

Kotlet mielony wieprzowy(1,3)

*kotlet bez bułki tartej     

Ziemniaki

Bukiet warzyw

Kompot (wiśnia, owoce leśne, jabłko)

Twarożek waniliowy z truskawkami (7)

*mus z truskawkami

Paluch maślany (1)

*pieczywo razowe + margaryna + dżem

Napój ze świeżej mięty

Mix owocowy (jabłko, pomarańcza, melon)                      

Środa

22.V

 

Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z makreli wędzonej i cebulki (3,4,10)

Baleron odtłuszczony

Sałata Pomidor Ogórek kwaszony      

Marchewka   Herbata malinowa                     

Melon

Napój z czarnej porzeczki   

Zupa kalafiorowa (7,9)

Gulasz z piersi kurczaka z warzywami  

Ryż długoziarnisty

Surówka wiosenna (sałata, rzodkiewka, ogórek zielony, pomidorki koktajlowe, szczypiorek) z sosem winegret

Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko)

Wafle ryżowe z polewą malinową (1,6,7,8)

* wafle ryżowe 

Soczek 100% pomarańczowy

Jabłko                       

Czwartek

23.V

 

Płatki ryżowe na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Polędwica sopocka

Ser żółty Salami (7)

Sałata Papryka Pomidor  

Marchewka   Herbata truskawka z poziomką  

Pomarańcza

Herbata miętowa       

Zupa z czerwonej soczewicy przecierana(7,9)

Naleśniki z serem i polewą truskawkowo - jogurtową (1,3,7)

*naleśniki z mąki bezglutenowej na napoju owsianym z dżemem

Sałatka owocowa (winogrono, borówka, truskawka)

Kompot (aronia, rabarbar, jabłko) 

Pasta kiełbasiana z dodatkiem majonezu(3,10)

Ogórek małosolny

Bagietka pszenna i żytnia z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna

Herbata z miodem i cytryną

Banan

Piątek

24.V

Zacierka  na mleku (1,3,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni

Pasta twarogowa ze szczypiorkiem (7)

Sałata Pomidor Rzodkiewka             

Marchewka    Herbata z miodem i cytryną   

Gruszka

Napój z truskawek

 

 

Krupnik z kaszą jaglaną  (9)

Filet z miruny pieczony(1,3,4)

*ryba smażona bez panierki

Ziemniaki 

Surówka z młodej kapusty i koperku z oliwą z oliwek

Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko)    

Koktajl zielony (jogurt nadbużański, szpinak, banan, melon, miód)(7) 

*przecier owocowy

*napój owsiany  

Biszkopty  (1,3,6,7)

*chrupki kukurydziane   

Jabłko                     

                

 * Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

 * Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

JADŁOSPIS od 13 maja do 17 maja 2024 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

13.V

Płatki owsiane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Szynka litewska  

Serek Piątnica śmietankowy (7)

Sałata Pomidor Rzodkiewka Szczypiorek

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką  

Jabłko

Napój z wiśni

 

Żurek  (1,7,9)

*zupa z kaszą jaglaną

Kuleczki z indyka w sosie pieczarkowym (3)

Kasza bulgur (1)

*kasza gryczana

Surówka z warzyw mieszanych (sałata, pomidor koktajlowy, papryka, rzodkiewka, szczypiorek) z sosem winegret

Kompot (rabarbar, jabłko, aronia)    

Pasta brokułowo - jajeczna z dodatkiem majonezu  (3,10)

Rzodkiewka

Bułeczka jaglana z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Banan        

Wtorek

14.V

Płatki kukurydziane z mlekiem (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko na twardo (3)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni

Sałata Papryka Rzodkiewka Szczypiorek 

Marchewka Herbata prosto z lasu  

Gruszka

Napój z czarnej porzeczki   

 

Zupa ryżanka z pomidorami  (7,9)  

Kotlet schabowy panierowany (1,3)

*kotlet bez panierki       

Ziemniaki

Kapusta młoda duszona z koperkiem (7)

Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko)

Kasza kuskus na mleku z owocami (truskawka, winogrono, melon, borówka) (1,7)

*sałatka owocowa    

*napój owsiany  

Biszkopty (1,3,6)

*wafle ryżowe    

Środa

15.V

 

Kasza jaglana na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z łososia gotowanego i koperku (3,4,10)

Kiełbasa krakowska z indyka   

Sałata Papryka Ogórek kwaszony       

Marchewka    Herbata malinowa                     

Pomarańcza

Napój z owoców leśnych     

Zupa z soczewicy przecierana (7,9)

Makaron z serem, jogurtem i musem z truskawek (1,3,7)

*makaron bezglutenowy z musem z truskawek

Plasterek ananasa

Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko)

Parówka Nik-Pol na gorąco

Chleb szlachecki z masłem i pomidorem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Ketchup

Herbata z miodem i cytryną

Jabłko                       

Czwartek

16.V

 

Kasza manna na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa szynkowa dębowa

Ser żółty Gouda (7)

Sałata Pomidor Ogórek zielony

Marchewka Herbata truskawka z poziomką  

Jabłko

Herbata miętowa       

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (7,9)  

Gulasz z cielęciny i warzyw

Kopytka (1,3)

*kopytka z mąki bezglutenowej 

Surówka z kapusty kwaszonej, marchewki, jabłka i cebulki z oliwą z oliwek

Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) 

Jogurt naturalny z musem z owoców leśnych i borówkami (7)

*mus z owoców leśnych z borówkami    

*napój owsiany  

Chrupki kukurydziane

Banan

Piątek

17.V

Płatki jęczmienne  na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Filet specjał Indykpol

Pasta twarogowa ze szpinakiem (7)

Sałata Pomidor Rzodkiewka  Kiełki rzodkiewki

Marchewka

Herbata z miodem i cytryną   

Melon

Napój z truskawek

 

 

Zupa zacierkowa z zieleniną (9) 

*zupa jarzynowa z ryżem

Pulpety rybne w sosie koperkowym  (1,3,4)

*ryba smażona bez panierki 

Ziemniaki 

Surówka z tartej marchewki, selera, pora i jabłka z oliwą z oliwek

Kompot (agrest, aronia, jabłko)    

Kajzerka z masłem i dżemem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna + dżem

Mleko gotowane (7)  

*napój owsiany

Pomarańcza     

* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

JADŁOSPIS od 6 maja do 10 maja 2024 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

06.V

Płatki jaglane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Szynka wiejska klasyczna

Serek Piątnica śmietankowy (7)

Sałata Papryka Rzodkiewka

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką  

Jabłko

Napój z wiśni

 

Zupa ogórkowa(7,9)

Makaron spaghetti z sosem mięsno - warzywnym (1,3)

*makaron bezglutenowy

Sałata lodowa i pomidorki koktajlowe z sosem winegret

Kompot (śliwka, jabłko, aronia)    

Pasta kiełbasiana z dodatkiem majonezu(3,10)

Ogórek zielony

Bagietka pszenna i żytnia z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna

Kawa Anatol z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Banan

Wtorek

07.V

Kasza kukurydziana na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10)

Kiełbasa krakowska parzona          

Sałata Pomidor Rzodkiewka       

Marchewka  Herbata prosto z lasu    

Pomarańcza

Napój z owoców leśnych     

 

Zupa jarzynowa z ryżem  (9)  

Filet z indyka panierowany (1,3)

*kotlet bez panierki       

Ziemniaki

Marchewka duszona z groszkiem (7)

Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko)

Budyń waniliowy z truskawkami (1,7)

*mus truskawkowy

*napój owsiany

Chrupki kukurydziane

Napój cytrynowy z miodem

Gruszka                

Środa

08.V

 

Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z tuńczyka i ciecierki (3,4,10)

Baleron odtłuszczony

Sałata Papryka Ogórek kwaszony      

Marchewka   Herbata malinowa                     

Melon

Napój z czarnej porzeczki   

Zupa pomidorowa z makaronem (1,3,7,9)

*makaron bezglutenowy

Bioderko z kurczaka pieczone

Ziemniaki

Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka, kukurydzy i czerwonej fasoli z dodatkiem majonezu (3,10)

Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko)

Pasztet wieprzowy

Sałata  Pomidor  Rzodkiewka

Chleb szlachecki z masłem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna 

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Jabłko

Czwartek

09.V

 

Zacierka  na mleku (1,3,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Polędwica Sopocka

Ser żółty Salami (7)

Sałata Pomidor Ogórek zielony  

Marchewka   Herbata truskawka z poziomką  

Jabłko

Herbata miętowa       

Botwinka(7,9)

Gulasz z wołowiny i warzyw

Kasza gryczana

Mizeria z koperkiem i śmietaną (7)

Kompot (aronia, rabarbar, jabłko) 

Twarożek waniliowy z brzoskwinią   (7)

Paluch maślany (1)

*pieczywo razowe + margaryna + dżem

Soczek jabłkowy

Banan                      

Piątek

10.V

Płatki ryżowe na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa szynkowa dębowa

Pasta twarogowa z awokado (7)

Sałata Pomidor Rzodkiewka Kiełki  

Marchewka    Herbata z miodem i cytryną   

Gruszka

Napój z truskawek

 

 

Zupa selerowa z lanymi kluskami(1,3,9)

*zupa z kaszą jaglaną

Filet z miruny smażony(1,3,4)

*ryba smażona bez panierki

Ziemniaki 

Surówka z młodej kapusty i koperku z oliwą z oliwek

Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko)    

Ciasto marchewkowe(1,3,7) 

*wafle ryżowe  

Mleko gotowane  (7)

*napój owsiany 

Pomarańcza                    

                

 * Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

 * Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

JADŁOSPIS od 29 kwietnia do 2 maja 2024 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

29.IV

Płatki owsiane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Szynka złota 

Serek Almette śmietankowy (7)

Sałata Papryka Rzodkiewka  

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką  

Jabłko

Napój z wiśni

 

Zupa jarzynowa z brukselką (7,9)

Pieczeń rzymska w sosie własnym (1,3)

Kasza kuskus perłowa

*kasza gryczana

Sałatka z pomidorów i cebulki z oliwą z oliwek

Kompot (rabarbar, jabłko, aronia)    

Pasztet wieprzowy

Sałata  Ogórek kwaszony

Chleb szlachecki z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Banan        

Wtorek

30.IV

Płatki kukurydziane z mlekiem (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko na twardo (3)

Kiełbasa szynkowa dębowa

Sałata Pomidor Rzodkiewka Szczypiorek 

Marchewka Kalarepa Herbata prosto z lasu  

Pomarańcza

Napój z czarnej porzeczki   

 

Rosół z makaronem  (1,3,9)  

*makaron bezglutenowy 

Kotlet mielony drobiowo - wieprzowy (1,3)

*kotlet bez bułki tartej       

Ziemniaki

Buraczki duszone (7)

Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko)

Koktajl zielony (jogurt nadbużański, szpinak, banan, melon, miód) (7)

*przecier owocowy      

*napój owsiany  

Rogal (1)

*wafle ryżowe    

Gruszka

Czwartek

02.V

 

Kawa Anatol z mlekiem (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni

Serek Almette śmietankowy (7)

Sałata Papryka

Marchewka Herbata truskawka z poziomką  

Jabłko

Herbata miętowa       

Zupa jarzynowa z kaszą manną  (1,9)  

*zupa z kaszą jaglaną       

Kotlet z jajka z sosem koperkowym (1,3,7)

Ziemniaki

Bukiet warzyw gotowany na parze

Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) 

Ciastka zbożowe b/c z owocami Sante   (1,6,7,8)

*chrupki kukurydziane

Mleko gotowane (7)

*napój owsiany

Jabłko                  

* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

 

JADŁOSPIS od 22 kwietnia do 26 kwietnia 2024 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

22.IV

Płatki jaglane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa szynkowa dębowa

Serek Piątnica śmietankowy (7)

Sałata Pomidor Rzodkiewka Szczypiorek

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką  

Melon

Napój z wiśni

 

Żurek  (1,7,9)

*zupa z kaszą jaglaną

Kuleczki drobiowe w sosie pieczarkowym (3)

Kasza jęczmienna gruba (1)

*Kasza gryczana

Ogórek kwaszony krojony w plasterki z papryką, cebulką, szczypiorkiem i oliwą z oliwek

Kompot (śliwka, jabłko, aronia)    

Pierś opiekana z indyka

Ser żółty Salami

Sałata Ogórek zielony 

Bułeczka jaglana i wieloziarnista z masłem(1,7)  

*pieczywo razowe + margaryna 

Kawa Anatol z mlekiem (1,7)  

*napój owsiany

Jabłko      

Wtorek

23.IV

Kasza kukurydziana na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni         

Sałata Papryka Rzodkiewka       

Marchewka  Herbata prosto z lasu     

Gruszka

Napój z owoców leśnych     

 

Zupa pomidorowa z ryżem  (7,9)     

Kotlet schabowy panierowany(1,3)

*schab bez panierki   

Ziemniaki

Sałata z rzodkiewką i śmietaną (7)

Kompot (wiśnia, owoce leśne, jabłko)

Twarożek śmietankowy z brzoskwinią  (7)

Paluch maślany (1)

*pieczywo razowe + margaryna + dżem

Herbata malinowa

Banan                      

Środa

24.IV

 

Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z makreli wędzonej i cebulki (3,4,10)

Szynka litewska

Sałata Papryka Ogórek kwaszony      

Marchewka   Herbata malinowa                     

Pomarańcza

Napój z czarnej porzeczki   

Zupa z soczewicy przecierana (7,9)

Makaron z serem, jogurtem, musem z owoców leśnych i borówkami (1,3,7)

*makaron bezglutenowy z musem i borówkami  

Plasterek ananasa

Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko)

Parówka na gorąco

Chleb szlachecki z masłem i pomidorem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna 

Ketchup

Herbata z miodem i cytryną

Jabłko                       

Czwartek

25.IV

 

Płatki ryżowe na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa krakowska z indyka  

Ser żółty Salami (7)

Sałata Papryka Rzodkiewka Kiełki rzodkiewki

Marchewka   Herbata truskawka z poziomką  

Jabłko

Herbata miętowa       

Zupa kalafiorowa(7,9)

Gulasz z cielęciny i warzyw

Kopytka (1,3)

*kopytka z mąki bezglutenowej

Surówka z kapusty kwaszonej, marchewki i cebulki z oliwą z oliwek

Kompot (aronia, rabarbar, jabłko) 

Kasza manna na gęsto z musem wiśniowym  (1,7)

*mus wiśniowy

*napój owsiany 

Biszkopty (1,3,6,7)

*wafle ryżowe  

Napój cytrynowy z miodem

Banan                      

Piątek

26.IV

Zacierka  na mleku (1,3,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Szynka wiejska klasyczna

Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami (7)

Sałata Papryka Ogórek zielony Kiełki rzodkiewki            

Marchewka    Herbata z miodem i cytryną   

Gruszka

Napój z truskawek

 

 

Krupnik z kaszą jaglaną  (9)

Kotlet rybny mielony(1,3,4)

*ryba smażona bez panierki

Ziemniaki 

Surówka z tartej marchewki, selera, pora i jabłka z jogurtem (7)

Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko)    

Ciastka owsiane z bakaliami (rodzynki, morele) i z pestkami dyni i słonecznika(1,3,7)  Wyrób własny

*chrupki kukurydziane

Mleko gotowane  (7)

*napój owsiany 

Pomarańcza                    

                

 * Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

 * Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

JADŁOSPIS od 15 kwietnia do 19 kwietnia 2024 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

15.IV

Płatki owsiane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Szynka ze straganu

Serek Włoszczowa śmietankowy (7)

Sałata Pomidor Rzodkiewka  

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką  

Gruszka

Napój z wiśni

 

Zupa ogórkowa (7,9)

Makaron Spaghetti z sosem mięsno - warzywnym (1,3)

*makaron bezglutenowy

Ogórek zielony krojony w słupki

Kompot (rabarbar, jabłko, aronia)    

Pasztet wieprzowy

Sałata  Papryka

Chleb szlachecki z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Melon       

Wtorek

16.IV

Płatki kukurydziane z mlekiem (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko na twardo (3)

Szynka litewska

Sałata Pomidor Rzodkiewka Szczypiorek 

Marchewka Kalarepa Herbata prosto z lasu  

Jabłko

Napój z czarnej porzeczki   

 

Zupa pieczarkowa  (7,9)  

Filet z indyka panierowany (z dodatkiem ziaren sezamu) (1,3,11)

*kotlet bez panierki       

Ziemniaki

Marchewka duszona z groszkiem (7)

Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko)

Jogurt naturalny z musem brzoskwiniowym (7)

*mus brzoskwiniowy     

*napój owsiany  

Rogal (1)

*wafle ryżowe    

Banan

Środa

17.IV

 

Kasza jaglana na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z tuńczyka i cieciorki (3,4,10)

Kiełbasa krakowska parzona  

Sałata Papryka Ogórek kwaszony       

Marchewka    Herbata malinowa                     

Pomarańcza

Napój z owoców leśnych     

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (7,9)

Potrawka cielęca z warzywami

Ryż długoziarnisty

Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka, kukurydzy i czerwonej fasoli z dodatkiem majonezu (3,10)

Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko)

Budyń waniliowy z truskawkami (1,7)

*mus truskawkowy

*napój owsiany

Chrupki kukurydziane

Napój cytrynowy z miodem

Jabłko                

Czwartek

18.IV

 

Kasza manna na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Polędwica sopocka  

Ser żółty Gouda (7)

Sałata Pomidor Papryka

Marchewka Herbata truskawka z poziomką  

Melon

Herbata miętowa       

Zupa grochowa przecierana  (9)  

Kluski leniwe z serem i bułką tartą (1,3,7)

*kluski z mąki bezglutenowej bez dodatku sera  

Sałatka owocowa (pomarańcza, melon, winogrono, borówka)

Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) 

Pasta kiełbasiana z dodatkiem majonezu   (3,10)

Ogórek kwaszony

Bagietka pszenna i żytnia z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna

Herbata z miodem i cytryną

Gruszka                 

Piątek

19.IV

Płatki jęczmienne  na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Baleron odtłuszczony

Pasta twarogowa z awokado (7)

Sałata Pomidor  Kiełki rzodkiewki

Marchewka Kalarepa

Herbata z miodem i cytryną   

Banan

Napój z truskawek

 

 

Zupa ziemniaczana z pomidorami (7,9) 

Filet z miruny smażony  (1,3,4)

*ryba smażona bez panierki 

Ziemniaki 

Surówka z kapusty kwaszonej, marchewki, jabłka i cebulki z oliwą z oliwek

Kompot (agrest, aronia, jabłko)    

Bułeczka jaglana z masłem i dżemem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna + dżem

Mleko gotowane (7)  

*napój owsiany

Jabłko    

* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu

Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

14 podstawowych alergenów pokarmowych

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy  też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż

2. Skorupiaki

3. Jaja

4. Ryby

5. Orzeszki ziemne

6. Soja

7. Mleko oraz produkty pochodne (łącznie z laktozą)

8.Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia)

9. Seler

10. Gorczyca

11. Ziarno sezamowe

12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub

10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

13. Łubin

14. Mięczaki