Jadłospis
Przedszkole zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie
Jadłospis od 24 lutego do 28 lutego 2025 r
Poniedz. 24. II | Płatki owsiane na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa krakowska z indyka Serek śmietankowy President (7) Sałata Pomidor Ogórek zielony Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Banan Napój z wiśni
| Zupa ziemniaczana z pomidorami (7,9) Cielęcina w warzywach Ryż długoziarnisty Surówka z czerwonej kapusty, ogórka kiszonego, jabłka i cebulki z oliwą z oliwek Kompot (rabarbar, jabłko, aronia) | Jogurt naturalny z musem truskawkowym (7) *mus owocowy *napój owsiany Biszkopty (1,3,6,7) Chrupki kukurydziane Herbata z miodem i cytryną Jabłko |
Wtorek 25. II | Płatki kukurydziane z mlekiem (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3) Filet opiekany z indyka Sałata Ogórek kiszony Rzodkiewka Marchewka Herbata prosto z lasu | Gruszka Napój z czarnej porzeczki
| Rosół z makaronem (1,3,9) *makaron bezglutenowy Kotlet mielony drobiowo (1,3) *kotlet bez panierki Ziemniaki Sałatka z buraczka czerwonego, ogórka kiszonego, jabłka i oliwy z oliwek Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko) | Chałka z masłem i dżemem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna + dżem Kakao z mlekiem (1,7) *napój owsiany Banan |
Środa 26. II
| Kasza jaglana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z łososia gotowanego na parze i koperku (3,4,10) Szynka Złota Sałata Papryka Ogórek zielony Marchewka Herbata malinowa | Jabłko Napój z owoców leśnych | Zupa kaszubska z kapustą włoską (7,9) Naleśniki z serem i polewą truskawkowo - jogurtową (1,3,7) *naleśniki z mąki bezglutenowej z dżemem Plasterek ananasa Kompot (mieszanka kompotowa, rabarbar, jabłko) | Parówka Nik-Pol na gorąco Kajzerka alpejska z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Ketchup Pudliszek Herbata z miodem i cytryną Mandarynka |
Czwartek 27. II
| Kasza manna na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko na twardo (3) Ser żółty Gouda (7) Kiełbasa sucha z fileta Sałata Ogórek zielony Rzodkiewka Kiełki Papryka Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Pomarańcza Soczek jabłkowy 100 %
| Zupa meksykańska z papryką, kukurydzą i ziemniakami (7,9) Gulasz wieprzowy Makaron Penne (1,3) *makaron bezglutenowy Brokuł gotowany na parze Kompot (agrest, aronia, jabłko) | Pączek (1,3,7) *ciastko bezglutenowe Mleko gotowane (7) *napój owsiany Jabłko |
Piątek 28. II | Płatki jęczmienne na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Polędwica sopocka Pasta twarogowa ze szpinakiem (7) Sałata Pomidor Ogórek zielony Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Gruszka Napój z truskawek
| Zupa selerowa z lanymi kluskami (1,3,9) Pulpety rybne zapiekane w piecu konwekcyjnym (1,3,4) Ziemniaki Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i szczypiorku z oliwą z oliwek Kompot (agrest, mieszanka kompotowa, jabłko) | Kiełbasa szynkowa z Bobrownik Bułka wrocławska z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,7) Banan |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 17 lutego do 21 lutego 2025 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 17.II | Płatki jaglane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Szynka gotowana Serek śmietankowy Piątnica (7) Sałata Ogórek kiszony Pomidor Marchewka Herbata miętowa | Napój z wiśni Gruszka
| Zupa koperkowa (7,9) Klopsy drobiowe w sosie pomidorowo-paprykowym (1,3) Kasza Bulgur (1) *kasza gryczana Surówka z pora, marchewki i jabłka z sosem vinegret Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko) | Budyń kakaowy z musem wiśniowym (1,7) *mus wiśniowy *napój owsiany Biszkopty (1,3,6,7) *chrupki kukurydziane Herbata z miodem i cytryną Jabłko |
Wtorek 18.II | Kasza kukurydziana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko na twardo (3) Polędwica Sopocka Sałata Rzodkiewka Papryka Marchewka Herbata prosto z lasu | Napój z czarnej porzeczki Pomarańcza
| Barszcz ukraiński z fasolą i białą kapustą (7,9) Kotlet schabowy panierowany (1,3) *kotlet bez panierki Ziemniaki Mizeria ze śmietaną (7) Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko)
| Szynka złota Sałata Papryka Bagietka pszenna i żytnia z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany Banan |
Środa 19.II
| Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z tuńczyka i cieciorki (3,4,10) Kiełbasa Szynkowa Sałata Papryka Ogórek Kiszony Marchewka Herbata malinowa | Napój z owoców leśnych Gruszka | Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (7,9) Ryż zapiekany z jabłkiem, serem i jogurtem (1,7) *ryż zapiekany z jabłkiem Brzoskwinia Kompot (śliwka, jabłko, aronia) | Pasta z gotowanego kurczaka z kukurydzą z dodatkiem majonezu (3,10)Sałata Ogórek kiszony Bagietka pszenna i żytnia z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Herbata z miodem i cytryną |
Czwartek 20.II
| Zacierka na mleku (1,3,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko gotowane (3) Ser żółty Salami (7) Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Sałata Rzodkiewka Ogórek zielony Pomidor Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Herbata miętowa Jabłko | Krem z białych warzyw (7,9) (kalafior, seler, pietruszka) Makaron spaghetti z sosem mięsno-warzywnym (1,3) *makaron bezglutenowy Surówka z ogórka kiszonego, jabłka, papryki i szczypiorku z oliwą z oliwek Kompot (agrest, mieszanka kompotowa, jabłko)
| Koktajl owocowy (jogurt nadbużański, awokado, banan, brzoskwinia, miód) (7) *przecier owocowy *napój owsiany Biszkopty (1,3,6,7) *chrupki kukurydziane Herbata z miodem i cytryną
|
Piątek 21.II | Płatki ryżowe na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Polędwica Sopocka Pasta twarogowa ze szpinakiem (7) Sałata Pomidor Papryka Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Napój z truskawek Jabłko
| Krupnik z kaszą jaglaną (9) Filet z dorsza pieczony w piecu (4) Ziemniaki Marchewka duszona w maśle (7) *marchewka bez masła Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko) | Paluch z masłem i dżemem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Mleko gotowane (7) *napój owsiany Banan |
* Śladowe ilości
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu
Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
14 podstawowych alergenów pokarmowych
1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne
6. Soja
7. Mleko oraz produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia)
9. Seler
10. Gorczyca
11. Ziarno sezamowe
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub
10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin
14. Mięczaki