Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Przedszkole zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie

JADŁOSPIS od 25 września do 29 września 2023 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

25.IX

Płatki owsiane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Szynka z liściem

Serek Piątnica śmietankowy (7)

Sałata Papryka Rzodkiewka

Marchewka 

Herbata truskawka z poziomką  

Jabłko

Napój z wiśni

 

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem (1,7,9)

*zupa bez zaprawki

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym (1)

*polędwiczka gotowana 

Kasza bulgur  (7)

*kasza gryczana

Surówka z selera, marchewki, pora i jabłka ze śmietaną

Kompot (śliwka, jabłko, aronia)    

Pasta brokułowo - jajeczna (1,7)

Rzodkiewka Kiełki rzodkiewki

Kajzerka z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Banan 

Wtorek

26.IX

Płatki kukurydziane z mlekiem (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko na twardo (3)

Polędwica Sopocka

Sałata Pomidor Rzodkiewka

Marchewka  Herbata prosto z lasu  

Śliwka

Napój z czarnej porzeczki   

 

Barszcz czerwony z ziemniakami (1,7,9) 

*zupa bez zaprawki,

Makaron łazanki z mięsem, kapustą i pieczarkami (1,3)

*makaron bezglutenowy    

Sałatka z pomidorów ze świeżą bazylią i oliwą z oliwek

Kompot (wiśnia, owoce leśne, jabłko)

Budyń waniliowy z musem truskawkowym (1,7)  

*mus truskawkowy

*napój owsiany

Biszkopty  (1,3,6) 

*chrupki kukurydziane

Napój ze świeżej mięty

Arbuz

Środa

27.IX

 

Kasza jaglana na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z makreli i cebulki (3,4,10)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni   

Sałata Papryka Ogórek kwaszony      

Marchewka    Herbata malinowa                     

Gruszka

Napój z owoców leśnych     

Zupa selerowa z lanymi kluskami (1,3,9)  

*zupa + makaron bezglutenowy

Potrawka z kurczaka z warzywami (1)

*potrawka bez zaprawki

Ziemniaki

Surówka z czerwonej kapusty, ogórka kwaszonego, jabłka i cebulki z oliwą z oliwek

Kompot (mieszanka kompotowa, śliwka, jabłko)

Bułeczka maślana z masłem i dżemem  (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna + dżem

Kakao (1,7)

*napój owsiany

Melon           

Czwartek

28.IX

 

Kasza manna na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa krakowska parzona    

Ser żółty Salami (7)

Sałata Pomidor  Rzodkiewka

Marchewka

Herbata truskawka z poziomką  

Banan

Napój ze świeżej mięty      

Zupa grochowa przecierana (9)  

Ryż zapiekany z jabłkiem, serem i jogurtem (1,7)

Plasterek ananasa

Kompot (wiśnia, agrest, jabłko) 

Parówka Nik – Pol na gorąco

Bagietka żytnia z masłem  (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Ketchup

Herbata z miodem i cytryną

Jabłko           

Piątek

29.IX

Płatki jęczmienne  na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Baleron odtłuszczony

Biały ser (7) Dżem

Sałata Ogórek zielony Pomidor          

Marchewka   Herbata z miodem i cytryną   

Melon

Napój z truskawek

 

 

Krupnik z kaszą jaglaną (9) 

Filet z miruny pieczony (1,3,4)

*ryba bez panierki  

Ziemniaki 

Surówka Colesław (kapusta biała, marchewka, cebulka) z sosem jogurtowo – czosnkowym  

Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko)    

Wafle ryżowe z polewą malinową (1,6,7)

*wafle ryżowe   

Mleko gotowane (7)

*napój owsiany

Pomarańcza  

JADŁOSPIS od 18 września do 22 września 2023r

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

18.IX

Płatki jaglane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Szynka Biesiadna

Serek Piątnica śmietankowy (7)

Sałata Papryka Rzodkiewka

Marchewka 

Herbata truskawka z poziomką  

Jabłko

Napój z wiśni

 

Zupa ziemniaczana z pomidorami  (1,7,9)

*zupa bez zaprawki

Karkówka wieprzowa w sosie własnym (1)

*karkówka gotowana 

Kasza jęczmienna  (1)

*kasza gryczana

Mizeria z koperkiem i śmietaną (7)

Kompot (śliwka, jabłko, aronia)    

Filet opiekany z indyka

Sałata  Rzodkiewka

Kajzerka z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna  

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

*napój owsiany 

Śliwka

Wtorek

19.IX

Kasza kukurydziana na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10)

Kiełbasa krakowska z indyka

Sałata Pomidor  Rzodkiewka  

Marchewka  Herbata prosto z lasu  

Banan

Napój z czarnej porzeczki   

 

Zupa ryżanka na rosole (1,9)  

Kotlet schabowy panierowany (1)

*schab bez panierki  

Ziemniaki

Buraczki duszone (7)

Kompot (wiśnia, owoce leśne, jabłko)

Kasza kuskus na mleku z owocami (winogrono, melon, śliwka, borówka, nektarynka) (1,7)  

*sałatka owocowa

*napój owsiany

Biszkopty  (1,3,6) 

*chrupki kukurydziane

Napój cytrynowy z imbirem  

Środa

20.IX

 

Müsli tradycyjne z mlekiem (1,6,7,8)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z gotowanego łososia z koperkiem (3,4,10)

Kiełbasa sucha z fileta   

Sałata Pomidor  Ogórek kwaszony      

Marchewka    Herbata malinowa                     

Gruszka

Napój z owoców leśnych     

Zupa ogórkowa (1,7,9)

*zupa bez zaprawki

Gulasz z indyka z warzywami (1)

*udziec z indyka gotowany   

Makaron Pene (1,3)

*makaron bezglutenowy  

Surówka z kapusty włoskiej, papryki, kukurydzy i jabłka z oliwą z oliwek

Kompot (mieszanka kompotowa, śliwka, jabłko)

Kalafior z masłem i bułką tartą (1,7)

*kalafior gotowany

Herbata z miodem i cytryną

Rogal z dżemem (1)

*pieczywo razowe + margaryna + dżem

Arbuz

Czwartek

21.IX

 

Zacierka  na mleku (1,3,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa sucha z fileta  

Ser żółty Salami (7)

Sałata Ogórek zielony Pomidor 

Marchewka

Herbata truskawka z poziomką  

Pomarańcza

Napój ze świeżej mięty      

Zupa pieczarkowa (1,7,9)  

*zupa bez zaprawki  

Knedle ze śliwką i bułką tartą, polane masłem (1,3,7)

*makaron bezglutenowy z truskawkami        

Marchewka z bakaliami (rodzynki, morele)

Kompot (wiśnia, agrest, jabłko) 

Pasztet wieprzowy

Sałata  Ogórek kwaszony

Kawa Anatol z mlekiem (1,7)

*napój owsiany 

Grahamka i bułeczka jaglana z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna

Banan  

Piątek

22.IX

Płatki ryżowe na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Szynka ze straganu

Twarożek śmietankowy z rzodkiewką (7)

Sałata Papryka Kiełki rzodkiewki          

Marchewka   Herbata z miodem i cytryną   

Melon

Napój z truskawek

 

 

Zupa – krem z dyni z prażonymi pestkami dyni i słonecznika (1,3,7,9) 

*zupa + makaron bezglutenowy  

Kotlet rybny mielony (1,3,4)

*ryba smażona

Ziemniaki 

Surówka z kapusty kwaszonej, marchewki i cebulki z oliwą z oliwek

Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko)    

Koktajl owocowy (banan, melon, szpinak, jogurt naturalny, miód)) (1,7)  

*przecier owocowy

*napój owsiany

Chrupki kukurydziane

Jabłko

Napój ze świeżej mięty

* Dzieci bezmleczne, zamiast mleka otrzymują napój sojowy, napój owsiany, herbatę, miętę

* Dzieci bezglutenowe – pieczywo własne lub pieczywo razowe + Smakowita

 

 

 

Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu

Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

14 podstawowych alergenów pokarmowych

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy  też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż

2. Skorupiaki

3. Jaja

4. Ryby

5. Orzeszki ziemne

6. Soja

7. Mleko oraz produkty pochodne (łącznie z laktozą)

8.Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia)

9. Seler

10. Gorczyca

11. Ziarno sezamowe

12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub

10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

13. Łubin

14. Mięczaki