Jadłospis
Przedszkole zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie
JADŁOSPIS od 31 marca do 4 kwietnia 2025 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 31. III | Płatki jaglane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa szynkowa Dębowa Serek Piątnica śmietankowy (7) Sałata Ogórek kiszony Pomidor Marchewka Herbata miętowa | Jabłko Napój z wiśni
| Kapuśniak (9) Pieczeń z indyka w sosie majerankowym (3) Kasza gryczana Surówka z marchewki, selera i jabłka z oliwą z oliwek Kompot (mieszanka kompotowa, rabarbar, jabłko) | Chałka z masłem i dżemem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna + dżem Kakao z mlekiem (1,7) *napój owsiany Banan |
Wtorek 1. IV | Kasza kukurydziana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta jajeczna (3) Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Sałata Rzodkiewka Papryka Marchewka Herbata prosto z lasu | Gruszka Napój z owoców leśnych
| Ryżanka na rosole (9) Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym Ziemniaki Surówka z pomidorka koktajlowego, kapusty pekińskiej, rzodkiewki i szczypiorku z sosem winegret Kompot (wiśnia, agrest, jabłko) | Twarożek waniliowy z brzoskwinią (7) *mus brzoskwiniowy *napój owsiany Biszkopty (1,3,6,7) *chrupki kukurydziane Herbata z miodem i cytryną Jabłko |
Środa 2. IV
| Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z tuńczyka i cieciorki (3,4,10) Szynka z liściem Sałata Pomidor Ogórek Kiszony Marchewka Herbata malinowa | Pomarańcza Napój z czarnej porzeczki | Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (7,9) Kluski leniwe z serem i bułką tartą (1,3,7) *kluski z mąki bezglutenowej Plasterek ananasa Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko) | Pasztet drobiowy JBB Sałata Papryka Bułeczka jaglana z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Herbata z miodem i cytryną Banan |
Czwartek 3. IV
| Zacierka na mleku (1,3,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko gotowane (3) Ser żółty Salami (7) Kiełbasa sucha z fileta Nowak Sałata Rzodkiewka Papryka Ogórek zielony Kiełki Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Jabłko Herbata miętowa | Zupa pieczarkowa (7,9) Gulasz z wołowiny w warzywach Makaron Penne (1,3) *makaron bezglutenowy Surówka z papryki, ogórka zielonego, kukurydzy i awokado z sosem jogurtowo-majonezowym (7) Kompot (agrest, aronia, jabłko) | Budyń waniliowy z musem truskawkowym (1,7) *mus truskawkowy *napój owsiany Chrupki kukurydziane Herbata z miodem i cytryną Pomarańcza |
Piątek 4. IV | Płatki ryżowe na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa szynkowa Pasta twarogowa z awokado (7) Sałata Pomidor Papryka Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Gruszka Napój z truskawek
| Krupnik z kaszą jęczmienną (1,9) *ryżanka Filet z miruny panierowany (1,3,4) *filet z miruny bez panierki Ziemniaki Surówka z czerwonej kapusty i jabłka z jogurtem (7) Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko) | Pasta z kiełbasy szynkowej z dodatkiem majonezu (3,10) Ogórek kiszony Bagietka żytnia i pszenna z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Kawa Anatol z mlekiem (1,7) *napój owsiany Jabłko |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
Jadłospis od 24 marca do 28 marca 2025 r.
Poniedz. 24 III | Płatki owsiane na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa Krakowska z Indyka Serek Turek śmietankowy (7) Sałata Rzodkiewka Ogórek Kiszony Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Banan Napój z wiśni
| Zupa jarzynowo – cebulkowa (7,9) Makaron spaghetti z sosem mięsno-warzywnym (1,3) *makaron bezglutenowy Sałata lodowa, pomidorek koktajlowy, awokado i szczypiorek z oliwą z oliwek Kompot (agrest, mieszanka kompotowa, jabłko) | Jogurt naturalny z musem truskawkowym (7) *mus truskawkowy *napój owsiany Chrupki kukurydziane Herbata z miodem i cytryną Jabłko |
Wtorek 25. III | Płatki kukurydziane z mlekiem (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta jajeczna (3) Polędwica Sopocka Sałata Pomidor, Papryka Marchewka Herbata prosto z lasu | Gruszka Napój z czarnej porzeczki
| Zupa zacierkowa (1,3,9) Filet z indyka panierowany (1,3) *filet bez panierki Ziemniaki Surówka z marchewki, jabłka i pora z sosem winegret Kompot (wiśnia, czarna porzeczka, jabłko) | Kiełbasa szynkowa Bułka wrocławska z masłem (1,7) Sałata Ogórek zielonyRzodkiewka *pieczywo razowe + margaryna Soczek jabłkowy 100% Mandarynka |
Środa 26. III
| Kasza jaglana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z makreli i cieciorki (3,4,10) Szynka Złota Sałata Papryka Ogórek Zielony Marchewka Herbata malinowa | Jabłko Napój z owoców leśnych | Zupa z soczewicy przecierana (7,9) Naleśniki z serem i polewą truskawkowo - jogurtową (1,3,7) *naleśniki z mąki bezglutenowej z dżemem Sałatka owocowa (winogrono, pomarańcza, gruszka) Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) | Parówka Nik-Pol na gorąco Ciabatta i bułeczka wieloziarnista masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Ketchup Herbata z miodem i cytryną Banan |
Czwartek 27. III
| Kasza manna na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko na twardo (3) Ser żółty Gouda (7) Kiełbasa sucha z fileta Nowak Sałata Ogórek kiszony Rzodkiewka Kiełki Papryka Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Pomarańcza Herbata miętowa | Zupa krem z kalafiora z grzanką (1,7,9) Bioderko z kurczaka Ryż długoziarnisty (1) *kasza gryczana Surówka z kapusty pekińskiej, ogórka zielonego, pomidorka koktajlowego, fasoli czerwonej i szczypiorku z oliwą z oliwek Kompot (aronia, mieszanka kompotowa, jabłko,) | Budyń kakaowy z musem wiśniowym (1,7) *mus wiśniowy *napój owsiany Chrupki kukurydziane Herbata z miodem i cytryną Jabłko |
Piątek 28. III | Płatki jęczmienne na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Filet opiekany z indyka Pasta twarogowa ze szpinakiem (7) Sałata Pomidor Ogórek Zielony Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Gruszka Napój z truskawek
| Zupa pomidorowa z makaronem (1,7,9) *makaron bezglutenowy Kotlet rybny pieczony w piecu konwekcyjnym (1,3,4) Ziemniaki Surówka z ogórka kiszonego, buraczka, kukurydz, papryki i jabłka z sosem jogurtowo - majonezowym Kompot ( rabarbar, jabłko, mieszanka kompotowa ) | Racuszki drożdżowe z jabłkiem (1,7) *racuszki z mąki bezglutenowej Herbata z miodem i cytryną Banan |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 17 marca do 21 marca 2025 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 17. III | Płatki jaglane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Polędwica Sopocka Serek śmietankowy Turek (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Marchewka Herbata miętowa | Banan Napój z wiśni
| Zupa ogórkowa (7,9) Klopsy drobiowe w sosie paprykowym (1,3) Kasza jęczmienna (1) *kasza gryczana Surówka Colesław ( kapusta, marchew i szczypiorek z sosem jogurtowo – majonezowym Kompot (agrest, mieszanka kompotowa, jabłko)
| Kasza kuskus na mleku z musem z owoców leśnych (1,7) *mus owocowy *napój owsiany Ciastka zbożowe b/c Sante (1,6,7,8) *chrupki kukurydziane Herbata z miodem i cytryną Jabłko |
Wtorek 18. III | Kasza kukurydziana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta jajeczna (3,10) Kiełbasa Krakowska Dębowa Sałata Ogórek kiszony Pomidor Marchewka Herbata prosto z lasu | Gruszka Napój z owoców leśnych
| Zupa kaszubska (7,9) Kotlet mielony wieprzowy (1,3) *kotlet bez panierki Ziemniaki Marchewka duszona (7) Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko)
| Szynka z liściem Sałata Papryka Ogórek zielony Bułka kajzerka, bułka jaglana z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany Pomarańcza |
Środa 19. III
| Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z łososia i koperku (3,4,10) Baleron odtłuszczony Sałata Pomidor Ogórek zielony Marchewka Herbata malinowa | Banan Napój z czarnej porzeczki | Barszcz ukraiński (7,9) Ryż zapiekany z jabłkiem, serem i jogurtem (1,7) *ryż zapiekany z jabłkiem Plaster ananasa Kompot (śliwka, jabłko, aronia) | Pasta brokułowo - jajeczna z dodatkiem majonezu (3,10) Filet opiekany z indyka Bagietka pszenna i żytnia z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Herbata z miodem i cytryną Gruszka |
Czwartek 20. III
| Zacierka na mleku (1,3,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko gotowane (3) Ser żółty Salami (7) Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Sałata Rzodkiewka Papryka Ogórek kiszony Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Mandarynka Herbata miętowa | Zupa jarzynowa z ziemniakami (7,9) Pierożki z mięsem – wyrób własny (1,3) *pierożki z mąki bezglutenowej Sałatka z pomidora, papryki i szczypiorku z sosem winegret Kompot (agrest, jabłko, aronia) | Rogal maślany (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kakao z mlekiem (1,7) *napój owsiany Banan |
Piątek 21.III | Płatki ryżowe na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Szynka złota Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami (7) Sałata Pomidor Ogórek zielony Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Jabłko Napój z truskawek
| Rosół z makaronem (1,3,9) *makaron nitka bezglutenowy Filet z Grenadiera pieczony w piecu (1,3,4) *filet bez panierki Ziemniaki Surówka z kapusty kiszonej, marchewki, cebulki i szczypiorku z oliwą z oliwek Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko) | Sernik na zimno z galaretką owocową (7) *mus owocowy/galaretka *napój owsiany Biszkopty (1,3,6,7) *chrupki kukurydziane Herbata z miodem i cytryną Pomarańcza |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 10 marca do 14 marca 2025 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 10. III | Płatki owsiane na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Polędwica Sopocka Serek śmietankowy Piątnica (7) Sałata Pomidor Ogórek zielony Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Banan Napój z wiśni
| Zupa pomidorowa z makaronem (1,3,7,9) *makaron bezglutenowy Pierś z kurczaka w warzywach Kasza bulgur (1) *kasza gryczana Surówka z kapusty pekińskiej, awokado, pomidora, papryki, ogórka ziel., kukurydzy i szczypiorku z sosem winegret (3,10) Kompot (rabarbar, jabłko, aronia) | Twarożek waniliowy z brzoskwinią (7) *mus brzoskwiniowy *napój owsiany Biszkopty (1,3,6,7) *chrupki kukurydziane Herbata z miodem i cytryną Jabłko |
Wtorek 11. III | Płatki kukurydziane z mlekiem (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,7) Kiełbasa sucha z fileta Sałata Papryka Rzodkiewka Marchewka Herbata prosto z lasu | Gruszka Napój z czarnej porzeczki
| Zupa pieczarkowa (7,9) Kotlet schabowy panierowany (1,3) *kotlet bez panierki Ziemniaki Mizeria ze śmietaną (7) *ogórek bez śmietany Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko) | Filet opiekany z indyka Sałata Pomidor Ogórek kiszony Bułeczka jaglana z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kawa Anatol z mlekiem (1,7) *napój owsiany Pomarańcza |
Środa 12. III
| Kasza jaglana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Szynka złota Pasta z tuńczyka i cieciorki (3,4,10) Sałata Pomidor Ogórek zielony Marchewka Herbata malinowa | Banan Napój z owoców leśnych | Zupa fasolowa (9) Makaron z serem i polewą truskawkowo - jogurtową (1,3,7) *makaron bezglutenowy Sałatka owocowa (winogrono, kiwi, pomarańcza, brzoskwinia) Kompot (aronia, rabarbar, jabłko) | Pasta z gotowanego kurczaka z kukurydzą z dodatkiem majonezu (3,10) Sałata Ogórek kiszony Bagietka pszenna i żytnia z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Herbata z miodem i cytryną Jabłko |
Czwartek 13. III
| Kasza manna na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko na twardo (3) Ser żółty Gouda (7) Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Sałata Ogórek zielony Rzodkiewka Kiełki Papryka Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Gruszka Herbata miętowa | Zupa krem z białych warzyw (7,9) (kalafior, cebula, pietruszka) Cielęcina w warzywach Ryż długoziarnisty Surówka z buraczka czerwonego, papryki, jabłka i cebulki z oliwą z oliwek Kompot (rabarbar, jabłko, aronia) | Pieczone jabłko z cynamonem Rogalik z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kakao z mlekiem (1,7) *napój owsiany Banan |
Piątek 14. III | Płatki jęczmienne na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa szynkowa Pasta twarogowa z awokado (7) Sałata Pomidor Ogórek zielony Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Mandarynka Napój z truskawek
| Krupnik z kaszą jaglaną (9) Burger z łososia pieczony w piecu konwekcyjnym (1,3,4) *burger bez panierki Ziemniaki Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i szczypiorku z oliwą z oliwek Kompot (agrest, wiśnia, jabłko) | Kiełbasa Krakowska z indyka Sałata Papryka Rzodkiewka Ciabatta z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany Jabłko |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 3 marca do 7 marca 2025 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 3. III | Płatki jaglane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pierś opiekana z indyka Serek śmietankowy Włoszczowa (7) Sałata Ogórek kiszony Pomidor Marchewka Herbata miętowa | Pomarańcza Napój z wiśni
| Kapuśniak (9) Pieczeń z indyka w sosie majerankowym Kasza kuskus (7) *kasa gryczana Surówka z warzyw mieszanych (sałata, papryki, ogórka zielonego rzodkiewki i szczypiorku z oliwą z oliwek Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko) | Szynka złota Sałata Ogórek zielony Bagietka pszenna i żytnia z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany Jabłko |
Wtorek 4. III | Kasza kukurydziana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta jajeczna (3) Filet opiekany z indyka Sałata Papryka Ogórek zielony Marchewka Herbata prosto z lasu | Gruszka Napój z owoców leśnych
| Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem (7,9) Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym Kasza jęczmienna gruba (1) *kasa gryczana Surówka z ogórka kiszonego, buraczka czerwonego, kukurydzy i jabłka z sosem jogurtowo-majonezowym Kompot (wiśnia, agrest, jabłko) | Kasza manna na mleku z musem truskawkowym (1,7) *mus owocowy *napój owsiany Biszkopty (1,3,6,7) Herbata z miodem i cytryn z miodem Banan |
Środa 5. III
| Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z makreli i koperku (3,4,10) Kiełbasa krakowska z indyka Sałata Pomidor Rzodkiewka Marchewka Herbata malinowa | Jabłko Napój z czarnej porzeczki | Zupa grochowa przecierana (9) Kluski leniwe z serem i bułką tartą (1,3,7) *kluski z mąki bezglutenowej Surówka z marchewki, ananasa i kukurydzy z dodatkiem majonezu (7) Kompot (wiśnia, mieszanka kompotowa, jabłko) | Pasztet drobiowy JBB Sałata Ogórek kiszony Bułka jaglana i kajzerka z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Herbata z miodem i cytryną Mandarynka
|
Czwartek 6. III
| Zacierka na mleku (1,3,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko gotowane (3) Ser żółty Gouda (7) Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Sałata Rzodkiewka Papryka Ogórek kiszony Szczyp. Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Banan Herbata miętowa | Zupa krem z dyni z makaronem (1,3,7,9) *makaron bezglutenowy Burger z mięsa wołowego Ziemniaki Buraczki duszone (7) Kompot (agrest, aronia, jabłko) | Budyń kakaowy z musem z czarnej porzeczki (1,7) *mus porzeczkowy *napój owsiany Chrupki kukurydziane Herbata z miodem i cytryną Jabłko |
Piątek 7. III
| Płatki ryżowe na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Szynka z liściem Pasta twarogowa ze szpinakiem (7) Sałata Pomidor Ogórek zielony Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Jabłko Napój z truskawek
| Ryżanka na rosole (9) Pulpety z mintaja pieczone w piecu (1,3,4) Ziemniaki Surówka z pora, marchewki, i jabłka z sosem winegret Kompot (czerwona porzeczka, jabłko, śliwka) | Kiełbasa Szynkowa Dębowa Brokuł gotowany Ciabatta z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Kawa Anatol z mlekiem (1,7) *napój owsiany Gruszka |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
Jadłospis od 24 lutego do 28 lutego 2025 r
Poniedz. 24. II | Płatki owsiane na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa krakowska z indyka Serek śmietankowy President (7) Sałata Pomidor Ogórek zielony Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Banan Napój z wiśni
| Zupa ziemniaczana z pomidorami (7,9) Cielęcina w warzywach Ryż długoziarnisty Surówka z czerwonej kapusty, ogórka kiszonego, jabłka i cebulki z oliwą z oliwek Kompot (rabarbar, jabłko, aronia) | Jogurt naturalny z musem truskawkowym (7) *mus owocowy *napój owsiany Biszkopty (1,3,6,7) Chrupki kukurydziane Herbata z miodem i cytryną Jabłko |
Wtorek 25. II | Płatki kukurydziane z mlekiem (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3) Filet opiekany z indyka Sałata Ogórek kiszony Rzodkiewka Marchewka Herbata prosto z lasu | Gruszka Napój z czarnej porzeczki
| Rosół z makaronem (1,3,9) *makaron bezglutenowy Kotlet mielony drobiowo (1,3) *kotlet bez panierki Ziemniaki Sałatka z buraczka czerwonego, ogórka kiszonego, jabłka i oliwy z oliwek Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko) | Chałka z masłem i dżemem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna + dżem Kakao z mlekiem (1,7) *napój owsiany Banan |
Środa 26. II
| Kasza jaglana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z łososia gotowanego na parze i koperku (3,4,10) Szynka Złota Sałata Papryka Ogórek zielony Marchewka Herbata malinowa | Jabłko Napój z owoców leśnych | Zupa kaszubska z kapustą włoską (7,9) Naleśniki z serem i polewą truskawkowo - jogurtową (1,3,7) *naleśniki z mąki bezglutenowej z dżemem Plasterek ananasa Kompot (mieszanka kompotowa, rabarbar, jabłko) | Parówka Nik-Pol na gorąco Kajzerka alpejska z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Ketchup Pudliszek Herbata z miodem i cytryną Mandarynka |
Czwartek 27. II
| Kasza manna na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko na twardo (3) Ser żółty Gouda (7) Kiełbasa sucha z fileta Sałata Ogórek zielony Rzodkiewka Kiełki Papryka Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Pomarańcza Soczek jabłkowy 100 %
| Zupa meksykańska z papryką, kukurydzą i ziemniakami (7,9) Gulasz wieprzowy Makaron Penne (1,3) *makaron bezglutenowy Brokuł gotowany na parze Kompot (agrest, aronia, jabłko) | Pączek (1,3,7) *ciastko bezglutenowe Mleko gotowane (7) *napój owsiany Jabłko |
Piątek 28. II | Płatki jęczmienne na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Polędwica sopocka Pasta twarogowa ze szpinakiem (7) Sałata Pomidor Ogórek zielony Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Gruszka Napój z truskawek
| Zupa selerowa z lanymi kluskami (1,3,9) Pulpety rybne zapiekane w piecu konwekcyjnym (1,3,4) Ziemniaki Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i szczypiorku z oliwą z oliwek Kompot (agrest, mieszanka kompotowa, jabłko) | Kiełbasa szynkowa z Bobrownik Bułka wrocławska z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,7) Banan |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 17 lutego do 21 lutego 2025 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 17.II | Płatki jaglane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Szynka gotowana Serek śmietankowy Piątnica (7) Sałata Ogórek kiszony Pomidor Marchewka Herbata miętowa | Napój z wiśni Gruszka
| Zupa koperkowa (7,9) Klopsy drobiowe w sosie pomidorowo-paprykowym (1,3) Kasza Bulgur (1) *kasza gryczana Surówka z pora, marchewki i jabłka z sosem vinegret Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko) | Budyń kakaowy z musem wiśniowym (1,7) *mus wiśniowy *napój owsiany Biszkopty (1,3,6,7) *chrupki kukurydziane Herbata z miodem i cytryną Jabłko |
Wtorek 18.II | Kasza kukurydziana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko na twardo (3) Polędwica Sopocka Sałata Rzodkiewka Papryka Marchewka Herbata prosto z lasu | Napój z czarnej porzeczki Pomarańcza
| Barszcz ukraiński z fasolą i białą kapustą (7,9) Kotlet schabowy panierowany (1,3) *kotlet bez panierki Ziemniaki Mizeria ze śmietaną (7) Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko)
| Szynka złota Sałata Papryka Bagietka pszenna i żytnia z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany Banan |
Środa 19.II
| Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z tuńczyka i cieciorki (3,4,10) Kiełbasa Szynkowa Sałata Papryka Ogórek Kiszony Marchewka Herbata malinowa | Napój z owoców leśnych Gruszka | Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (7,9) Ryż zapiekany z jabłkiem, serem i jogurtem (1,7) *ryż zapiekany z jabłkiem Brzoskwinia Kompot (śliwka, jabłko, aronia) | Pasta z gotowanego kurczaka z kukurydzą z dodatkiem majonezu (3,10)Sałata Ogórek kiszony Bagietka pszenna i żytnia z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Herbata z miodem i cytryną |
Czwartek 20.II
| Zacierka na mleku (1,3,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko gotowane (3) Ser żółty Salami (7) Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Sałata Rzodkiewka Ogórek zielony Pomidor Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Herbata miętowa Jabłko | Krem z białych warzyw (7,9) (kalafior, seler, pietruszka) Makaron spaghetti z sosem mięsno-warzywnym (1,3) *makaron bezglutenowy Surówka z ogórka kiszonego, jabłka, papryki i szczypiorku z oliwą z oliwek Kompot (agrest, mieszanka kompotowa, jabłko)
| Koktajl owocowy (jogurt nadbużański, awokado, banan, brzoskwinia, miód) (7) *przecier owocowy *napój owsiany Biszkopty (1,3,6,7) *chrupki kukurydziane Herbata z miodem i cytryną
|
Piątek 21.II | Płatki ryżowe na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Polędwica Sopocka Pasta twarogowa ze szpinakiem (7) Sałata Pomidor Papryka Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Napój z truskawek Jabłko
| Krupnik z kaszą jaglaną (9) Filet z dorsza pieczony w piecu (4) Ziemniaki Marchewka duszona w maśle (7) *marchewka bez masła Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko) | Paluch z masłem i dżemem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Mleko gotowane (7) *napój owsiany Banan |
* Śladowe ilości
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu
Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
14 podstawowych alergenów pokarmowych
1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne
6. Soja
7. Mleko oraz produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia)
9. Seler
10. Gorczyca
11. Ziarno sezamowe
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub
10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin
14. Mięczaki