Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Przedszkole zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie

 

JADŁOSPIS od 31 marca do 4 kwietnia 2025 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

31. III

Płatki jaglane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa szynkowa Dębowa

Serek Piątnica śmietankowy (7)

Sałata Ogórek kiszony Pomidor

Marchewka  Herbata miętowa    

Jabłko

Napój z wiśni

 

Kapuśniak (9)

Pieczeń z indyka w sosie majerankowym (3)

Kasza gryczana

Surówka z marchewki, selera i jabłka  z oliwą z oliwek

Kompot (mieszanka kompotowa, rabarbar, jabłko)

Chałka z masłem i dżemem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna + dżem

 Kakao  z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Banan

Wtorek

1. IV

Kasza kukurydziana na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta jajeczna (3)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni

Sałata Rzodkiewka Papryka

Marchewka  Herbata prosto z lasu    

Gruszka

Napój z owoców leśnych     

 

Ryżanka na rosole (9)

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Ziemniaki

Surówka z pomidorka koktajlowego, kapusty pekińskiej, rzodkiewki i szczypiorku z sosem winegret                                          

Kompot (wiśnia, agrest, jabłko)

Twarożek waniliowy z brzoskwinią (7)

*mus brzoskwiniowy

*napój owsiany  

Biszkopty (1,3,6,7)

*chrupki kukurydziane

Herbata z miodem i cytryną

Jabłko

Środa

2. IV

 

Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z tuńczyka i cieciorki (3,4,10)

Szynka z liściem

Sałata Pomidor Ogórek Kiszony

Marchewka   Herbata malinowa                     

Pomarańcza

Napój z czarnej porzeczki   

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (7,9)

Kluski leniwe z serem i bułką tartą (1,3,7)

*kluski z mąki bezglutenowej

Plasterek ananasa

Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko)

Pasztet drobiowy JBB

Sałata Papryka

Bułeczka jaglana  z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna

Herbata z miodem i cytryną

Banan

Czwartek

3. IV

 

Zacierka  na mleku (1,3,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko gotowane (3)

Ser żółty Salami (7)

Kiełbasa sucha z fileta Nowak

Sałata Rzodkiewka Papryka Ogórek zielony Kiełki

Marchewka   Herbata truskawka z poziomką  

Jabłko Herbata miętowa       

Zupa pieczarkowa (7,9)  

Gulasz z wołowiny w warzywach

Makaron Penne (1,3)

*makaron bezglutenowy

Surówka z papryki, ogórka zielonego, kukurydzy i awokado z sosem jogurtowo-majonezowym  (7)

Kompot (agrest, aronia, jabłko)    

Budyń waniliowy z musem truskawkowym (1,7)

*mus truskawkowy

*napój owsiany

Chrupki kukurydziane

Herbata z miodem i cytryną   

Pomarańcza         

Piątek

4. IV

Płatki ryżowe na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa szynkowa

Pasta twarogowa z awokado (7)

Sałata Pomidor Papryka

Marchewka    Herbata z miodem i cytryną   

Gruszka

Napój z truskawek

 

 

Krupnik z kaszą jęczmienną  (1,9)

*ryżanka

Filet z miruny panierowany (1,3,4)

*filet z miruny bez panierki

Ziemniaki 

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka z jogurtem (7)

Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko)    

Pasta z kiełbasy szynkowej z dodatkiem majonezu  (3,10)

Ogórek kiszony

Bagietka żytnia i pszenna z masłem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna   

Kawa Anatol z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Jabłko

* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

Jadłospis od 24 marca do 28 marca 2025 r. 


Poniedz.

24 III

Płatki owsiane na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa Krakowska z Indyka

Serek Turek śmietankowy (7)

Sałata Rzodkiewka Ogórek Kiszony

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką  

Banan

Napój z wiśni

 

Zupa jarzynowo – cebulkowa (7,9)                                               

Makaron spaghetti z sosem mięsno-warzywnym  (1,3)              

*makaron bezglutenowy                                                                  

Sałata lodowa, pomidorek koktajlowy, awokado i szczypiorek z oliwą z oliwek                                                                                                                    Kompot (agrest, mieszanka kompotowa, jabłko)

Jogurt naturalny z musem truskawkowym (7)

 *mus truskawkowy

 *napój owsiany

Chrupki kukurydziane

Herbata z miodem i cytryną

Jabłko

Wtorek

25. III

Płatki kukurydziane z mlekiem (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta jajeczna (3)

Polędwica Sopocka

Sałata Pomidor, Papryka

Marchewka Herbata prosto z lasu  

Gruszka

Napój z czarnej porzeczki   

 

Zupa zacierkowa  (1,3,9)    

Filet z indyka panierowany (1,3)

*filet bez panierki   

Ziemniaki

Surówka z marchewki, jabłka i pora z sosem winegret

Kompot (wiśnia, czarna porzeczka, jabłko)

Kiełbasa szynkowa

Bułka wrocławska z masłem (1,7)

Sałata Ogórek zielonyRzodkiewka                                 *pieczywo razowe + margaryna 

Soczek jabłkowy 100%

Mandarynka

Środa

26. III

 

Kasza jaglana na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z makreli i cieciorki (3,4,10)

Szynka Złota

Sałata Papryka Ogórek Zielony

Marchewka    Herbata malinowa                     

Jabłko

Napój z owoców leśnych     

Zupa z soczewicy przecierana (7,9)

Naleśniki z serem i polewą truskawkowo - jogurtową (1,3,7)

*naleśniki z mąki bezglutenowej  z dżemem

Sałatka owocowa (winogrono, pomarańcza, gruszka)

Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) 

Parówka Nik-Pol na gorąco

Ciabatta i bułeczka wieloziarnista masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Ketchup

Herbata z miodem i cytryną

Banan                      

Czwartek

27. III

 

Kasza manna na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko na twardo (3)

Ser żółty Gouda (7)

Kiełbasa sucha  z fileta Nowak

Sałata Ogórek kiszony Rzodkiewka Kiełki Papryka

Marchewka Herbata truskawka z poziomką  

Pomarańcza

Herbata miętowa       

Zupa krem z kalafiora z grzanką  (1,7,9)                                                                                                         Bioderko z kurczaka                                                                                                             Ryż długoziarnisty  (1)                                                                               

*kasza gryczana                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Surówka z kapusty pekińskiej, ogórka zielonego, pomidorka koktajlowego, fasoli czerwonej i szczypiorku z oliwą z oliwek                                                                                      Kompot (aronia, mieszanka kompotowa, jabłko,)                                                                                                                                                          

Budyń kakaowy z musem wiśniowym (1,7)

*mus wiśniowy

*napój owsiany 

Chrupki kukurydziane  

Herbata z miodem i cytryną

Jabłko

Piątek

28. III

Płatki jęczmienne  na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Filet opiekany z indyka

Pasta twarogowa ze szpinakiem (7)

Sałata Pomidor Ogórek Zielony

Marchewka

Herbata z miodem i cytryną   

Gruszka

Napój z truskawek

 

 

Zupa pomidorowa z makaronem (1,7,9)

*makaron bezglutenowy

Kotlet rybny pieczony w piecu konwekcyjnym (1,3,4)

Ziemniaki 

Surówka z ogórka kiszonego, buraczka, kukurydz, papryki i jabłka z sosem jogurtowo - majonezowym

Kompot ( rabarbar, jabłko, mieszanka kompotowa )

Racuszki drożdżowe z jabłkiem (1,7)

*racuszki z mąki bezglutenowej

Herbata z miodem i cytryną

Banan

* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

 

JADŁOSPIS od 17 marca do 21 marca 2025 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

17. III

Płatki jaglane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Polędwica Sopocka

Serek śmietankowy Turek (7)

Sałata  Pomidor Rzodkiewka

Marchewka  Herbata miętowa    

Banan

Napój z wiśni

 

Zupa ogórkowa (7,9)

Klopsy drobiowe w sosie paprykowym (1,3)

Kasza jęczmienna (1)

*kasza gryczana

Surówka Colesław ( kapusta, marchew i szczypiorek z sosem jogurtowo – majonezowym

Kompot (agrest, mieszanka kompotowa, jabłko)

 

Kasza kuskus na mleku z musem z owoców leśnych (1,7)

*mus owocowy    

*napój owsiany  

Ciastka zbożowe b/c Sante (1,6,7,8)

*chrupki kukurydziane

Herbata z miodem i cytryną

Jabłko

Wtorek

18. III

Kasza kukurydziana na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta jajeczna  (3,10)

Kiełbasa Krakowska Dębowa

Sałata Ogórek kiszony Pomidor

Marchewka  Herbata prosto z lasu    

Gruszka

Napój z owoców leśnych     

 

Zupa kaszubska (7,9)

Kotlet mielony wieprzowy (1,3)

*kotlet bez panierki

Ziemniaki 

Marchewka duszona (7)

Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko)

   

Szynka z liściem

Sałata Papryka Ogórek zielony

Bułka kajzerka, bułka jaglana  z masłem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna 

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

*napój owsiany 

Pomarańcza

Środa

19. III

 

Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z łososia i koperku (3,4,10)

Baleron odtłuszczony

Sałata Pomidor Ogórek zielony

Marchewka   Herbata malinowa                     

Banan

Napój z czarnej porzeczki   

Barszcz ukraiński (7,9)

Ryż zapiekany z jabłkiem, serem i jogurtem (1,7)

*ryż zapiekany z jabłkiem

Plaster ananasa

Kompot (śliwka, jabłko, aronia)    

Pasta brokułowo - jajeczna z dodatkiem majonezu (3,10)

Filet opiekany z indyka

Bagietka pszenna i żytnia z masłem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna 

Herbata z miodem i cytryną

Gruszka

Czwartek

20. III

 

Zacierka  na mleku (1,3,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko gotowane (3)

Ser żółty Salami (7)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni

Sałata Rzodkiewka Papryka Ogórek kiszony

Marchewka   Herbata truskawka z poziomką  

Mandarynka Herbata miętowa       

Zupa jarzynowa z ziemniakami (7,9)

Pierożki z mięsem – wyrób własny (1,3)

*pierożki z mąki bezglutenowej

Sałatka z pomidora, papryki i szczypiorku z sosem winegret     Kompot (agrest, jabłko, aronia)    

Rogal maślany (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Kakao z mlekiem (1,7)

*napój owsiany  

Banan

Piątek

21.III

Płatki ryżowe na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Szynka złota

Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami (7)

Sałata Pomidor Ogórek zielony

Marchewka    Herbata z miodem i cytryną   

Jabłko

Napój z truskawek

 

 

Rosół z makaronem (1,3,9)

*makaron nitka bezglutenowy

Filet z Grenadiera pieczony w piecu (1,3,4)

*filet bez panierki

Ziemniaki 

Surówka z kapusty kiszonej, marchewki, cebulki i szczypiorku z oliwą z oliwek

Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko)    

Sernik na zimno z galaretką owocową (7)

*mus owocowy/galaretka   

*napój owsiany  

Biszkopty (1,3,6,7)

*chrupki kukurydziane

Herbata z miodem i cytryną

Pomarańcza

 * Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

 * Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

JADŁOSPIS od 10 marca do 14 marca 2025 r.

 

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

10. III

Płatki owsiane na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Polędwica Sopocka

Serek śmietankowy Piątnica (7)

Sałata Pomidor Ogórek zielony

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką  

Banan

Napój z wiśni

 

Zupa pomidorowa z makaronem (1,3,7,9)

*makaron bezglutenowy

Pierś z kurczaka w warzywach

Kasza bulgur (1)

*kasza gryczana

Surówka z kapusty pekińskiej, awokado, pomidora, papryki, ogórka ziel., kukurydzy i szczypiorku z sosem winegret (3,10)

Kompot (rabarbar, jabłko, aronia)    

Twarożek waniliowy z brzoskwinią (7)

*mus brzoskwiniowy

*napój owsiany  

Biszkopty (1,3,6,7)

*chrupki kukurydziane

Herbata z miodem i cytryną

Jabłko

Wtorek

11. III

Płatki kukurydziane z mlekiem (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,7)

Kiełbasa sucha z fileta

Sałata Papryka Rzodkiewka

Marchewka Herbata prosto z lasu  

Gruszka

Napój z czarnej porzeczki   

 

Zupa pieczarkowa (7,9)  

Kotlet schabowy panierowany (1,3)

*kotlet bez panierki       

Ziemniaki

Mizeria ze śmietaną (7)

*ogórek bez śmietany       

Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko)

Filet opiekany z indyka

Sałata Pomidor Ogórek kiszony

Bułeczka jaglana z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna

Kawa Anatol z mlekiem (1,7)

*napój owsiany  

Pomarańcza

Środa

12. III

 

Kasza jaglana na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Szynka złota

Pasta z tuńczyka i cieciorki (3,4,10)

Sałata Pomidor Ogórek zielony

Marchewka    Herbata malinowa                     

Banan

Napój z owoców leśnych     

Zupa fasolowa (9)

Makaron z serem i polewą truskawkowo - jogurtową (1,3,7)

*makaron bezglutenowy

Sałatka owocowa (winogrono, kiwi, pomarańcza, brzoskwinia)

Kompot (aronia, rabarbar, jabłko) 

Pasta z gotowanego kurczaka z kukurydzą z dodatkiem majonezu (3,10) Sałata  Ogórek kiszony 

Bagietka pszenna i żytnia z masłem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna 

Herbata z miodem i cytryną

Jabłko

Czwartek

13. III

 

Kasza manna na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko na twardo (3)

Ser żółty Gouda (7)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni

Sałata Ogórek zielony Rzodkiewka Kiełki Papryka

Marchewka Herbata truskawka z poziomką  

Gruszka

Herbata miętowa       

Zupa krem z białych warzyw  (7,9)

 (kalafior, cebula, pietruszka)

Cielęcina w warzywach 

Ryż długoziarnisty

Surówka z buraczka czerwonego, papryki, jabłka i cebulki z oliwą z oliwek

Kompot (rabarbar, jabłko, aronia)   

Pieczone jabłko z cynamonem

Rogalik z masłem (1,7)                                *pieczywo razowe + margaryna 

Kakao z mlekiem (1,7)

*napój owsiany  

Banan

Piątek

14. III

Płatki jęczmienne  na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa szynkowa

Pasta twarogowa z awokado (7)

Sałata Pomidor Ogórek zielony

Marchewka Herbata z miodem i cytryną   

Mandarynka

Napój z truskawek

 

 

Krupnik z kaszą jaglaną (9)

Burger z łososia pieczony w piecu konwekcyjnym (1,3,4)

*burger bez panierki

Ziemniaki 

Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i szczypiorku  z oliwą z oliwek

 Kompot (agrest, wiśnia, jabłko)    

Kiełbasa Krakowska z indyka

Sałata Papryka Rzodkiewka

Ciabatta  z masłem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna   

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Jabłko

* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

 

JADŁOSPIS od 3 marca do 7 marca 2025 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

3. III

Płatki jaglane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pierś opiekana z indyka

Serek śmietankowy Włoszczowa (7)

Sałata Ogórek kiszony Pomidor

Marchewka  Herbata miętowa    

Pomarańcza

Napój z wiśni

 

Kapuśniak (9)

Pieczeń z indyka w sosie majerankowym

Kasza kuskus (7)

*kasa gryczana

Surówka z warzyw mieszanych (sałata, papryki, ogórka zielonego rzodkiewki i  szczypiorku z oliwą z oliwek

Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko)

Szynka złota

Sałata Ogórek zielony

Bagietka pszenna i żytnia  z masłem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna 

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

*napój owsiany 

Jabłko

Wtorek

4. III

Kasza kukurydziana na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta jajeczna (3)

Filet opiekany z indyka

Sałata Papryka Ogórek zielony

Marchewka  Herbata prosto z lasu    

Gruszka

Napój z owoców leśnych     

 

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem (7,9)

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Kasza jęczmienna gruba (1)

*kasa gryczana

Surówka z ogórka kiszonego, buraczka czerwonego, kukurydzy i jabłka z sosem jogurtowo-majonezowym

Kompot (wiśnia, agrest, jabłko)

Kasza manna na mleku z musem truskawkowym  (1,7)

*mus owocowy    

*napój owsiany  

Biszkopty  (1,3,6,7)

Herbata z miodem i cytryn z miodem

Banan

Środa

5. III

 

Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z makreli i koperku (3,4,10)

Kiełbasa krakowska z indyka

Sałata Pomidor Rzodkiewka

Marchewka   Herbata malinowa                     

Jabłko

Napój z czarnej porzeczki   

Zupa grochowa przecierana (9)

Kluski leniwe z serem i bułką tartą   (1,3,7)

*kluski z mąki bezglutenowej

Surówka z marchewki, ananasa i kukurydzy z dodatkiem majonezu (7)

Kompot (wiśnia, mieszanka kompotowa, jabłko) 

Pasztet drobiowy JBB

Sałata Ogórek kiszony

Bułka jaglana i kajzerka z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna

Herbata z miodem i cytryną

Mandarynka

 

Czwartek

6. III

 

Zacierka  na mleku (1,3,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko gotowane (3)

Ser żółty Gouda (7)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni

Sałata Rzodkiewka Papryka Ogórek kiszony Szczyp.

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką  

Banan

Herbata miętowa       

Zupa krem z dyni z makaronem (1,3,7,9)  

*makaron bezglutenowy   

Burger z mięsa wołowego                                         

Ziemniaki

Buraczki duszone  (7)

Kompot (agrest, aronia, jabłko)    

Budyń kakaowy z musem z czarnej porzeczki (1,7)

*mus porzeczkowy

*napój owsiany 

Chrupki kukurydziane  

Herbata z miodem i cytryną

Jabłko

Piątek

7. III

 

Płatki ryżowe na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Szynka z liściem

Pasta twarogowa ze szpinakiem (7)

Sałata Pomidor Ogórek zielony

Marchewka    Herbata z miodem i cytryną   

Jabłko

Napój z truskawek

 

 

Ryżanka na rosole  (9)

Pulpety z mintaja pieczone w piecu (1,3,4)

Ziemniaki

Surówka z pora, marchewki, i jabłka z sosem winegret

Kompot (czerwona porzeczka, jabłko, śliwka)

Kiełbasa Szynkowa Dębowa

Brokuł gotowany

Ciabatta  z masłem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna   

Kawa Anatol z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Gruszka

* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

Jadłospis od 24 lutego do 28 lutego 2025 r

Poniedz.

24. II

Płatki owsiane na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa krakowska z indyka

Serek śmietankowy President (7)

Sałata Pomidor Ogórek zielony

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką  

Banan

Napój z wiśni

 

Zupa ziemniaczana z pomidorami (7,9)

Cielęcina w warzywach 

Ryż długoziarnisty

Surówka z czerwonej kapusty, ogórka kiszonego, jabłka i cebulki z oliwą z oliwek

Kompot (rabarbar, jabłko, aronia)   

Jogurt naturalny z musem truskawkowym (7)

*mus owocowy

*napój owsiany

Biszkopty (1,3,6,7)

Chrupki kukurydziane

Herbata z miodem i cytryną 

Jabłko

Wtorek

25. II

Płatki kukurydziane z mlekiem (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3)

Filet opiekany z indyka

Sałata Ogórek kiszony Rzodkiewka

Marchewka Herbata prosto z lasu  

Gruszka

Napój z czarnej porzeczki   

 

Rosół z makaronem  (1,3,9)  

*makaron bezglutenowy

Kotlet mielony drobiowo  (1,3)

*kotlet bez panierki       

Ziemniaki

Sałatka z buraczka czerwonego, ogórka kiszonego, jabłka i oliwy z oliwek

Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko)

Chałka z masłem i dżemem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna + dżem

 Kakao  z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Banan

Środa

26. II

 

Kasza jaglana na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z łososia gotowanego na parze i koperku (3,4,10)

Szynka Złota

Sałata Papryka Ogórek zielony

Marchewka    Herbata malinowa                     

Jabłko

Napój z owoców leśnych     

Zupa kaszubska z kapustą włoską (7,9)

Naleśniki z serem i polewą truskawkowo - jogurtową (1,3,7)

*naleśniki z mąki bezglutenowej  z dżemem

Plasterek ananasa                                                                         Kompot (mieszanka kompotowa, rabarbar, jabłko) 

Parówka Nik-Pol na gorąco

Kajzerka alpejska z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Ketchup Pudliszek

Herbata z miodem i cytryną

Mandarynka                     

Czwartek

27. II

 

Kasza manna na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko na twardo (3)

Ser żółty Gouda (7)

Kiełbasa sucha z fileta

Sałata Ogórek zielony Rzodkiewka Kiełki Papryka

Marchewka Herbata truskawka z poziomką  

Pomarańcza Soczek jabłkowy 100 %

 

Zupa meksykańska z papryką, kukurydzą i ziemniakami (7,9)  

Gulasz wieprzowy

Makaron Penne (1,3)

*makaron bezglutenowy

Brokuł gotowany na parze                                                      Kompot (agrest, aronia, jabłko)    

 Pączek (1,3,7)

*ciastko bezglutenowe

Mleko gotowane (7)

*napój owsiany

Jabłko

Piątek

28. II

Płatki jęczmienne  na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Polędwica sopocka

Pasta twarogowa ze szpinakiem (7)

Sałata Pomidor Ogórek zielony

Marchewka

Herbata z miodem i cytryną   

Gruszka

Napój z truskawek

 

 

Zupa selerowa z lanymi kluskami (1,3,9)  

Pulpety rybne zapiekane w piecu konwekcyjnym (1,3,4)

Ziemniaki 

Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i szczypiorku z oliwą z oliwek

Kompot (agrest, mieszanka kompotowa, jabłko)    

Kiełbasa szynkowa z Bobrownik

Bułka wrocławska z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

Banan

* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

JADŁOSPIS od 17 lutego do 21 lutego 2025 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

17.II

Płatki jaglane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Szynka gotowana

Serek śmietankowy Piątnica (7)

Sałata Ogórek kiszony Pomidor

Marchewka  Herbata miętowa    

Napój z wiśni

Gruszka

 

Zupa koperkowa  (7,9)

Klopsy drobiowe w sosie pomidorowo-paprykowym (1,3)

Kasza Bulgur (1)

*kasza gryczana

Surówka z pora, marchewki i jabłka z sosem vinegret

Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko)

Budyń kakaowy z musem wiśniowym (1,7)

*mus wiśniowy

*napój owsiany 

Biszkopty  (1,3,6,7)

*chrupki kukurydziane  

Herbata z miodem i cytryną

Jabłko

Wtorek

18.II

Kasza kukurydziana na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko na twardo (3)

Polędwica Sopocka

Sałata Rzodkiewka Papryka

Marchewka  Herbata prosto z lasu    

Napój z czarnej porzeczki   

Pomarańcza

 

Barszcz ukraiński z fasolą i białą kapustą (7,9)

Kotlet schabowy panierowany (1,3)

*kotlet bez panierki

Ziemniaki

Mizeria ze śmietaną (7)

Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko)

   

Szynka złota

Sałata Papryka

Bagietka pszenna i żytnia  z masłem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna 

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

*napój owsiany 

Banan

Środa

19.II

 

Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z tuńczyka i cieciorki  (3,4,10)

Kiełbasa Szynkowa

Sałata Papryka Ogórek Kiszony

Marchewka   Herbata malinowa                     

Napój z owoców leśnych  Gruszka     

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (7,9)

Ryż zapiekany z jabłkiem, serem i jogurtem (1,7)

*ryż zapiekany z jabłkiem

Brzoskwinia

Kompot (śliwka, jabłko, aronia)    

Pasta z gotowanego kurczaka z kukurydzą z dodatkiem majonezu (3,10)Sałata  Ogórek kiszony 

Bagietka pszenna i żytnia z masłem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna 

Herbata z miodem i cytryną

Czwartek

20.II

 

Zacierka  na mleku (1,3,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko gotowane (3)

Ser żółty Salami (7)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni

Sałata Rzodkiewka Ogórek zielony Pomidor

Marchewka   Herbata truskawka z poziomką  

Herbata miętowa 

Jabłko       

Krem z białych warzyw (7,9)                                                (kalafior, seler, pietruszka)                                               Makaron spaghetti z sosem mięsno-warzywnym   (1,3)                *makaron bezglutenowy                                                                      Surówka z ogórka kiszonego, jabłka, papryki i szczypiorku z oliwą z oliwek                                                                  Kompot (agrest, mieszanka kompotowa, jabłko)

 

Koktajl owocowy (jogurt nadbużański, awokado, banan, brzoskwinia, miód) (7) 

*przecier owocowy

*napój owsiany 

Biszkopty  (1,3,6,7)

*chrupki kukurydziane  

Herbata z miodem i cytryną

 

                

Piątek

21.II

Płatki ryżowe na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Polędwica Sopocka

Pasta twarogowa ze szpinakiem (7)

Sałata Pomidor Papryka

Marchewka    Herbata z miodem i cytryną   

Napój z truskawek

Jabłko

 

 

Krupnik z kaszą jaglaną (9)

Filet z dorsza pieczony w piecu (4)

Ziemniaki 

Marchewka duszona w maśle (7)

*marchewka bez masła

Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko)    

Paluch z masłem i dżemem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna 

Mleko gotowane (7)

*napój owsiany 

Banan

 * Śladowe ilości  

 * Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

 * Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

 

Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu

Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

14 podstawowych alergenów pokarmowych

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy  też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż

2. Skorupiaki

3. Jaja

4. Ryby

5. Orzeszki ziemne

6. Soja

7. Mleko oraz produkty pochodne (łącznie z laktozą)

8.Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia)

9. Seler

10. Gorczyca

11. Ziarno sezamowe

12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub

10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

13. Łubin

14. Mięczaki