Jadłospis
Przedszkole zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie
JADŁOSPIS od 24 czerwca do 28 czerwca 2024 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 24.VI | Płatki owsiane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Szynka gotowana Serek Turek śmietankowy (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Szczypiorek Marchewka Herbata malina | Jabłko Napój z wiśni
| Zupa jarzynowa z brukselką (9) Gulasz z piersi kurczaka z warzywami Ryż długoziarnisty Surówka wiosenna (sałata, ogórek, rzodkiewka, szczypiorek, pomidor) z sosem winegret Kompot (rabarbar, jabłko, aronia) | Pasztet wieprzowy Sałata Ogórek kwaszony Bułeczka wieloziarnista i jaglana z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Kawa Anatol z mlekiem (1,7) *napój owsiany Banan |
Wtorek 25.VI | Płatki kukurydziane z mlekiem (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko na twardo (3) Kiełbasa krakowska parzona Sałata Papryka Rzodkiewka Szczypiorek Kalarepa Marchewka Herbata prosto z lasu | Arbuz Napój z czarnej porzeczki
| Zupa selerowa z lanymi kluskami (1,3,9) *makaron bezglutenowy Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym (3) Ziemniaki Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko) | Jogurt naturalny z musem z owoców leśnych i z borówkami (7) *mus owocowy z borówkami *napój owsiany Biszkopty (1,3,6) *wafle ryżowe Pomarańcza |
Środa 26.VI
| Kasza jaglana na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z łososia gotowanego na parze i koperku (3,4,10) Szynka wiejska klasyczna Sałata Pomidor Ogórek kwaszony Marchewka Herbata malinowa | Melon Napój z owoców leśnych | Zupa grochowa przecierana (9) Makaron z serem, jogurtem i truskawkami *makaron bezglutenowy z truskawkami Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko) | Parówka Nik-Pol na gorąco Bagietka pszenna i żytnia z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Ketchup Herbata z miodem i cytryną Jabłko |
Czwartek 27.VI
| Kasza manna na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Filet Specjał Ser żółty Salami (7) Sałata Pomidor Papryka Marchewka Herbata prosto z lasu | Arbuz Herbata miętowa | Barszcz ukraiński z fasolką szparagową (9) Zrazy z indyka w sosie własnym (3) Kasza kuskus perłowy * kasza gryczana Sałata z rzodkiewką i śmietaną (7) Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) | Paluch z masłem i dżemem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna + dżem Mleko gotowane (7) *napój owsiany Banan |
Piątek 28.VI | Płatki jęczmienne na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Pasta twarogowa ze szczypiorkiem (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Pomarańcza Napój z truskawek
| Zupa ryżanka z pomidorami (7,9) Kotlet rybny z miruny (1,3,4) *ryba smażona bez panierki Ziemniaki Surówka z młodej kapusty i marchewki z oliwą z oliwek Kompot (agrest, aronia, jabłko) | Pasta jajeczno - kiełbasiana (3,10) Chleb szlachecki z masłem (1,7) Kawa Inka z mlekiem (1,6,7) *napój owsiany Jabłko |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 17 czerwca do 21 czerwca 2024 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 17.VI | Płatki jaglane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Szynka Bankietowa Serek Włoszczowa śmietankowy (7) Sałata Papryka Rzodkiewka Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Jabłko Napój z wiśni
| Zupa ogórkowa(7,9) Makaron spaghetti z sosem mięsno - warzywnym (1,3) *spaghetti bezglutenowe Sałata lodowa i pomidorki koktajlowe z sosem winegret Kompot (śliwka, jabłko, aronia) | Pierś opiekana z indyka Sałata Ogórek zielony Chleb szlachecki z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Kawa Anatol z mlekiem (1,6,7) *napój owsiany Arbuz |
Wtorek 18.VI | Kasza kukurydziana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10) Polędwica sopocka Sałata Pomidor Papryka Kalarepa Marchewka Herbata prosto z lasu | Banan Napój z owoców leśnych
| Botwinka (7,9) Gulasz z wołowiny (1,3) Kasza gryczana Mizeria z koperkiem i śmietaną (7) Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) | Twarożek waniliowy z brzoskwinią (7) *mus brzoskwiniowy *napój owsiany Paluch z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna + dżem Świeża mięta z miodem Jabłko |
Środa 19.VI
| Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z makreli wędzonej i cebulki (3,4,10) Baleron odtłuszczony Sałata Pomidor Ogórek kwaszony Marchewka Herbata malinowa | Pomarańcza Napój z czarnej porzeczki | Zupa pomidorowa z makaronem (1,3,9) *makaron bezglutenowy Bioderko z kurczaka pieczone Ziemniaki Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka, kukurydzy i czerwonej fasoli z dodatkiem majonezu (3,10) Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko) | Koktajl zielony (jogurt, szpinak, banan, melon, miód) (7,9) *mus owocowy Chrupki kukurydziane |
Czwartek 20.VI
| Płatki ryżowe na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa szynkowa dębowa Ser żółty Gouda (7) Sałata Papryka Rzodkiewka Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Arbuz Herbata miętowa | Zupa fasolowa(9) Pierogi z serem i polewą truskawkowo – jogurtową (1,3,7) *makaron bezglutenowy z truskawkami Sałatka owocowa (winogrono, borówka, nektarynka, melon) Kompot (aronia, rabarbar, jabłko) | Pasta kiełbasiana z dodatkiem majonezu (3,10) Papryka Rzodkiewka Kajzerka z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,6,7) Gruszka |
Piątek 21.VI | Zacierka na mleku (1,3,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Pasta twarogowa ze szczypiorkiem (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Kiełki Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Banan Napój z truskawek
| Zupa pieczarkowa(7,9) Filet z dorsza (polędwica) smażony(1,3,4) *ryba smażona bez panierki Ziemniaki Surówka z kapusty kwaszonej i marchewki z oliwą z oliwek Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko) | Galaretka z owocami (borówka, nektarynka) i bitą śmietaną Ciastka owsiane b/c Sante (1,6,7,8) *chrupki kukurydziane Napój ze świeżej mięty z miodem Jabłko |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 10 czerwca do 14 czerwca 2024 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 10.VI | Płatki owsiane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Szynka gotowana Serek Turek śmietankowy (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Szczypiorek Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Jabłko Napój z wiśni
| Żurek (1,7,9) *zupa z kaszą jaglaną Schab duszony w sosie pieczarkowym Kasza bulgur (1) *kasza gryczana Sałata z rzodkiewką i śmietaną (7) Kompot (rabarbar, jabłko, aronia) | Pasztet wieprzowy Sałata Ogórek kwaszony Chleb szlachecki z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany Arbuz |
Wtorek 11.VI | Płatki kukurydziane z mlekiem (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko na twardo (3) Kiełbasa krakowska parzona Sałata Papryka Rzodkiewka Szczypiorek Kalarepa Marchewka Herbata prosto z lasu | Banan Napój z czarnej porzeczki
| Rosół z makaronem (1,3,9) *makaron bezglutenowy Kotlet mielony drobiowo - wieprzowy (1,3) *kotlet bez panierki Ziemniaki Marchewka mini duszona (7) Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko) | Kasza kuskus na mleku z owocami (truskawka, winogrono, melon, borówka) (1,7) *sałatka owocowa *napój owsiany Biszkopty (1,3,6) *wafle ryżowe Jabłko |
Środa 12.VI
| Kasza jaglana na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z łososia gotowanego na parze i koperku (3,4,10) Szynka wiejska klasyczna Sałata Papryka Ogórek kwaszony Marchewka Herbata malinowa | Gruszka Napój z owoców leśnych | Zupa z zielonym groszkiem (7,9) Potrawka z cielęciny i warzyw Makaron Pene *makaron bezglutenowy Sałatka z pomidorów z bazylią i oliwą z oliwek Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko) | Kalafior z masłem i bułką tartą (1,7) *kalafior gotowany Rogal z dżemem (1) Napój ze świeżej mięty z miodem Pomarańcza |
Czwartek 13.VI
| Kasza manna na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Filet Specjał Ser żółty Gouda (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Arbuz Herbata miętowa | Zupa z soczewicy przecierana (7,9) Naleśniki z serem i polewą truskawkowo - jogurtową (1,3,7) *naleśniki z mąki bezglutenowej z dżemem Sałatka owocowa (truskawki, borówki) Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) | Parówka Nik-Pol na gorąco Bułeczka wieloziarnista i jaglana z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Ketchup Herbata z miodem i cytryną Gruszka |
Piątek 14.VI | Płatki jęczmienne na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Filet specjał Indykpol Pasta twarogowa ze szpinakiem (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Kiełki rzodkiewki Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Jabłko Napój z truskawek
| Zupa ryżanka z pomidorami (7,9) Pulpety rybne w sosie koperkowym (1,3,4) *ryba smażona bez panierki Ziemniaki Surówka z młodej kapusty z oliwą z oliwek Kompot (agrest, aronia, jabłko) | Ciastka zbożowe b/c z owocami Sante (1,6,7,8) *chrupki kukurydziane Kakao (1,6,7) *napój owsiany Truskawki |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 3 czerwca do 7 czerwca 2024 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 03.VI | Płatki jaglane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Szynka litewska Serek Piątnica śmietankowy (7) Sałata Papryka Rzodkiewka Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Jabłko Napój z wiśni
| Kapuśniak(7,9) Zrazy wieprzowe w sosie własnym (1,3) *zrazy bez bułki tartej Kasza jęczmienna gruba (1) *kasza gryczana Sałata z rzodkiewką i śmietaną (7) Kompot (śliwka, jabłko, aronia) | Jogurt naturalny z musem truskawkowym oraz z truskawkami i borówkami (1,7) * mus truskawkowy z owocami Rogal (1) *pieczywo razowe + margaryna |
Wtorek 04.VI | Kasza kukurydziana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10) Polędwica sopocka Sałata Pomidor Rzodkiewka Marchewka Herbata prosto z lasu | Arbuz Napój z owoców leśnych
| Zupa pomidorowa z makaronem (1,3,9) *makaron bezglutenowy Pierś z indyka panierowana (1,3) *pierś bez panierki Ziemniaki Kapusta młoda duszona (7) Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) | Pasta z gotowanego kurczaka i kukurydzy z dodatkiem majonezu(3,10) Ogórek kwaszony Bagietka pszenna i żytnia z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kawa Anatol z mlekiem (1,7) *napój owsiany Banan |
Środa 05.VI
| Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z makreli wędzonej i cebulki (3,4,10) Baleron odtłuszczony Sałata Papryka Ogórek kwaszony Marchewka Herbata malinowa | Pomarańcza Napój z czarnej porzeczki | Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (7,9) Gulasz z cielęciny i warzyw Ryż długoziarnisty Surówka wiosenna (sałata lodowa, rzodkiewka, ogórek zielony, pomidor, szczypiorek) z sosem winegret Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko) | Kasza manna na gęsto z truskawkami (1,7) *mus z truskawek *napój owsiany Chrupki kukurydziane Napój ze świeżej mięty z miodem |
Czwartek 06.VI
| Płatki ryżowe na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Polędwica Sopocka Ser żółty Salami (7) Sałata Pomidor Ogórek zielony Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Jabłko Herbata miętowa | Zupa grochowa przecierana(9) Makaron z serem, jogurtem i truskawkami (1,3,7) *makaron bezglutenowy z truskawkami Kompot (aronia, rabarbar, jabłko) | Parówka drobiowa Nik-Pol na gorąco Chleb szlachecki z masłem i pomidorem (1,9) *pieczywo razowe + margaryna + pomidor Ketchup Herbata z miodem i cytryną Pomarańcza |
Piątek 07.VI | Zacierka na mleku (1,3,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Kiełki Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Banan Napój z truskawek
| Zupa pieczarkowa(7,9) Filet z dorsza (polędwica) smażony(1,3,4) *ryba smażona bez panierki Ziemniaki Surówka z ogórka kwaszonego, papryki, kukurydzy i szczypiorku z oliwą z oliwek Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko) | Galaretka z truskawkami Ciastka owsiane b/c Sante (1,6,7,8) *chrupki kukurydziane Napój ze świeżej mięty z miodem |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 27 maja do 31 maja 2024 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 27.V | Płatki owsiane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Szynka wiejska klasyczna Serek Włoszczowa śmietankowy (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Szczypiorek Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Jabłko Napój z wiśni
| Zupa ogórkowa(7,9) Makaron spaghetti z sosem mięsno - warzywnym (1,3) *makaron bezglutenowy Sałata lodowa i pomidorki koktajlowe z sosem winegret Kompot (śliwka, jabłko, aronia) | Pierś opiekana z indyka Sałata Papryka Chleb szlachecki z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany Banan |
Wtorek 28.V | Płatki kukurydziane z mlekiem (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko na twardo (3) Kiełbasa szynkowa dębowa Sałata Papryka Rzodkiewka Szczypiorek Marchewka Herbata prosto z lasu | Pomarańcza Napój z czarnej porzeczki
| Botwinka (7,9) Gulasz z wołowiny i warzyw Kasza gryczana Mizeria z koperkiem i śmietaną (7) Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko) | Budyń waniliowy z truskawkami (1,7) *mus z truskawkami *napój owsiany Biszkopty (1,3,6) *wafle ryżowe Napój ze świeżej mięty z miodem |
Środa 29.V
| Kasza jaglana na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z tuńczyka i cieciorki (3,4,10) Kiełbasa krakowska z indyka Sałata Papryka Ogórek zielony Marchewka Herbata malinowa | Melon Napój z owoców leśnych | Zupa kurczakowa Kluseczki śląskie z sosem pieczarkowym (1,3,7) *kluseczki z dodatkiem mąki bezglutenowej Surówka z młodej kapusty i koperku z oliwą z oliwek Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko) | Pasta jajeczna z awokado z dodatkiem majonezu (3,10) Rzodkiewka Bułeczka wieloziarnista i jaglana z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kawa Anatol z mlekiem (1,7) *napój owsiany Jabłko |
Czwartek 30.V |
|
|
| |
Piątek 31.V | Kawa Anatol z mlekiem (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Sałata Papryka Herbata z miodem i cytryną | Jabłko Napój ze świeżej mięty
| Zupa ryżanka z pomidorami (7,9) Kotlet z jajka z sosem koperkowym (1,3,7) Ziemniaki Marchewka mini duszona (7) Kompot (agrest, aronia, jabłko) | Ciastka zbożowe b/c z owocami Sante (1,6,7,8) *chrupki kukurydziane Mleko gotowane (7) *napój owsiany Jabłko |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 20 maja do 24 maja 2024 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 20.V | Płatki jaglane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Szynka złota Serek Almette śmietankowy (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Szczypiorek Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Jabłko Napój z wiśni
| Zupa ziemniaczana z pomidorami (7,9) Pieczeń z indyka w sosie majerankowym (1,3) *pieczeń bez bułki tartej Kasza kuskus perłowy (1) *Kasza gryczana Sałata z rzodkiewką i śmietaną (7) Kompot (śliwka, jabłko, aronia) | Pasztet wieprzowy Sałata Ogórek zielony Chleb szlachecki z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Kawa Anatol z mlekiem (1,7) *napój owsiany Banan |
Wtorek 21.V | Kasza kukurydziana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10) Kiełbasa krakowska parzona Sałata Papryka Ogórek zielony Marchewka Herbata prosto z lasu | Gruszka Napój z owoców leśnych
| Zupa pieczarkowa z makaronem (7,9) *makaron bezglutenowy Kotlet mielony wieprzowy(1,3) *kotlet bez bułki tartej Ziemniaki Bukiet warzyw Kompot (wiśnia, owoce leśne, jabłko) | Twarożek waniliowy z truskawkami (7) *mus z truskawkami Paluch maślany (1) *pieczywo razowe + margaryna + dżem Napój ze świeżej mięty Mix owocowy (jabłko, pomarańcza, melon) |
Środa 22.V
| Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z makreli wędzonej i cebulki (3,4,10) Baleron odtłuszczony Sałata Pomidor Ogórek kwaszony Marchewka Herbata malinowa | Melon Napój z czarnej porzeczki | Zupa kalafiorowa (7,9) Gulasz z piersi kurczaka z warzywami Ryż długoziarnisty Surówka wiosenna (sałata, rzodkiewka, ogórek zielony, pomidorki koktajlowe, szczypiorek) z sosem winegret Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko) | Wafle ryżowe z polewą malinową (1,6,7,8) * wafle ryżowe Soczek 100% pomarańczowy Jabłko |
Czwartek 23.V
| Płatki ryżowe na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Polędwica sopocka Ser żółty Salami (7) Sałata Papryka Pomidor Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Pomarańcza Herbata miętowa | Zupa z czerwonej soczewicy przecierana(7,9) Naleśniki z serem i polewą truskawkowo - jogurtową (1,3,7) *naleśniki z mąki bezglutenowej na napoju owsianym z dżemem Sałatka owocowa (winogrono, borówka, truskawka) Kompot (aronia, rabarbar, jabłko) | Pasta kiełbasiana z dodatkiem majonezu(3,10) Ogórek małosolny Bagietka pszenna i żytnia z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Herbata z miodem i cytryną Banan |
Piątek 24.V | Zacierka na mleku (1,3,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Pasta twarogowa ze szczypiorkiem (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Gruszka Napój z truskawek
| Krupnik z kaszą jaglaną (9) Filet z miruny pieczony(1,3,4) *ryba smażona bez panierki Ziemniaki Surówka z młodej kapusty i koperku z oliwą z oliwek Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko) | Koktajl zielony (jogurt nadbużański, szpinak, banan, melon, miód)(7) *przecier owocowy *napój owsiany Biszkopty (1,3,6,7) *chrupki kukurydziane Jabłko |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 13 maja do 17 maja 2024 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 13.V | Płatki owsiane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Szynka litewska Serek Piątnica śmietankowy (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Szczypiorek Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Jabłko Napój z wiśni
| Żurek (1,7,9) *zupa z kaszą jaglaną Kuleczki z indyka w sosie pieczarkowym (3) Kasza bulgur (1) *kasza gryczana Surówka z warzyw mieszanych (sałata, pomidor koktajlowy, papryka, rzodkiewka, szczypiorek) z sosem winegret Kompot (rabarbar, jabłko, aronia) | Pasta brokułowo - jajeczna z dodatkiem majonezu (3,10) Rzodkiewka Bułeczka jaglana z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany Banan |
Wtorek 14.V | Płatki kukurydziane z mlekiem (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko na twardo (3) Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Sałata Papryka Rzodkiewka Szczypiorek Marchewka Herbata prosto z lasu | Gruszka Napój z czarnej porzeczki
| Zupa ryżanka z pomidorami (7,9) Kotlet schabowy panierowany (1,3) *kotlet bez panierki Ziemniaki Kapusta młoda duszona z koperkiem (7) Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko) | Kasza kuskus na mleku z owocami (truskawka, winogrono, melon, borówka) (1,7) *sałatka owocowa *napój owsiany Biszkopty (1,3,6) *wafle ryżowe |
Środa 15.V
| Kasza jaglana na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z łososia gotowanego i koperku (3,4,10) Kiełbasa krakowska z indyka Sałata Papryka Ogórek kwaszony Marchewka Herbata malinowa | Pomarańcza Napój z owoców leśnych | Zupa z soczewicy przecierana (7,9) Makaron z serem, jogurtem i musem z truskawek (1,3,7) *makaron bezglutenowy z musem z truskawek Plasterek ananasa Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko) | Parówka Nik-Pol na gorąco Chleb szlachecki z masłem i pomidorem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Ketchup Herbata z miodem i cytryną Jabłko |
Czwartek 16.V
| Kasza manna na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa szynkowa dębowa Ser żółty Gouda (7) Sałata Pomidor Ogórek zielony Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Jabłko Herbata miętowa | Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (7,9) Gulasz z cielęciny i warzyw Kopytka (1,3) *kopytka z mąki bezglutenowej Surówka z kapusty kwaszonej, marchewki, jabłka i cebulki z oliwą z oliwek Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) | Jogurt naturalny z musem z owoców leśnych i borówkami (7) *mus z owoców leśnych z borówkami *napój owsiany Chrupki kukurydziane Banan |
Piątek 17.V | Płatki jęczmienne na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Filet specjał Indykpol Pasta twarogowa ze szpinakiem (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Kiełki rzodkiewki Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Melon Napój z truskawek
| Zupa zacierkowa z zieleniną (9) *zupa jarzynowa z ryżem Pulpety rybne w sosie koperkowym (1,3,4) *ryba smażona bez panierki Ziemniaki Surówka z tartej marchewki, selera, pora i jabłka z oliwą z oliwek Kompot (agrest, aronia, jabłko) | Kajzerka z masłem i dżemem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna + dżem Mleko gotowane (7) *napój owsiany Pomarańcza |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 6 maja do 10 maja 2024 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 06.V | Płatki jaglane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Szynka wiejska klasyczna Serek Piątnica śmietankowy (7) Sałata Papryka Rzodkiewka Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Jabłko Napój z wiśni
| Zupa ogórkowa(7,9) Makaron spaghetti z sosem mięsno - warzywnym (1,3) *makaron bezglutenowy Sałata lodowa i pomidorki koktajlowe z sosem winegret Kompot (śliwka, jabłko, aronia) | Pasta kiełbasiana z dodatkiem majonezu(3,10) Ogórek zielony Bagietka pszenna i żytnia z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kawa Anatol z mlekiem (1,7) *napój owsiany Banan |
Wtorek 07.V | Kasza kukurydziana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10) Kiełbasa krakowska parzona Sałata Pomidor Rzodkiewka Marchewka Herbata prosto z lasu | Pomarańcza Napój z owoców leśnych
| Zupa jarzynowa z ryżem (9) Filet z indyka panierowany (1,3) *kotlet bez panierki Ziemniaki Marchewka duszona z groszkiem (7) Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) | Budyń waniliowy z truskawkami (1,7) *mus truskawkowy *napój owsiany Chrupki kukurydziane Napój cytrynowy z miodem Gruszka |
Środa 08.V
| Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z tuńczyka i ciecierki (3,4,10) Baleron odtłuszczony Sałata Papryka Ogórek kwaszony Marchewka Herbata malinowa | Melon Napój z czarnej porzeczki | Zupa pomidorowa z makaronem (1,3,7,9) *makaron bezglutenowy Bioderko z kurczaka pieczone Ziemniaki Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka, kukurydzy i czerwonej fasoli z dodatkiem majonezu (3,10) Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko) | Pasztet wieprzowy Sałata Pomidor Rzodkiewka Chleb szlachecki z masłem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany Jabłko |
Czwartek 09.V
| Zacierka na mleku (1,3,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Polędwica Sopocka Ser żółty Salami (7) Sałata Pomidor Ogórek zielony Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Jabłko Herbata miętowa | Botwinka(7,9) Gulasz z wołowiny i warzyw Kasza gryczana Mizeria z koperkiem i śmietaną (7) Kompot (aronia, rabarbar, jabłko) | Twarożek waniliowy z brzoskwinią (7) Paluch maślany (1) *pieczywo razowe + margaryna + dżem Soczek jabłkowy Banan |
Piątek 10.V | Płatki ryżowe na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa szynkowa dębowa Pasta twarogowa z awokado (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Kiełki Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Gruszka Napój z truskawek
| Zupa selerowa z lanymi kluskami(1,3,9) *zupa z kaszą jaglaną Filet z miruny smażony(1,3,4) *ryba smażona bez panierki Ziemniaki Surówka z młodej kapusty i koperku z oliwą z oliwek Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko) | Ciasto marchewkowe(1,3,7) *wafle ryżowe Mleko gotowane (7) *napój owsiany Pomarańcza |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 29 kwietnia do 2 maja 2024 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 29.IV | Płatki owsiane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Szynka złota Serek Almette śmietankowy (7) Sałata Papryka Rzodkiewka Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Jabłko Napój z wiśni
| Zupa jarzynowa z brukselką (7,9) Pieczeń rzymska w sosie własnym (1,3) Kasza kuskus perłowa *kasza gryczana Sałatka z pomidorów i cebulki z oliwą z oliwek Kompot (rabarbar, jabłko, aronia) | Pasztet wieprzowy Sałata Ogórek kwaszony Chleb szlachecki z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany Banan |
Wtorek 30.IV | Płatki kukurydziane z mlekiem (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko na twardo (3) Kiełbasa szynkowa dębowa Sałata Pomidor Rzodkiewka Szczypiorek Marchewka Kalarepa Herbata prosto z lasu | Pomarańcza Napój z czarnej porzeczki
| Rosół z makaronem (1,3,9) *makaron bezglutenowy Kotlet mielony drobiowo - wieprzowy (1,3) *kotlet bez bułki tartej Ziemniaki Buraczki duszone (7) Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko) | Koktajl zielony (jogurt nadbużański, szpinak, banan, melon, miód) (7) *przecier owocowy *napój owsiany Rogal (1) *wafle ryżowe Gruszka |
Czwartek 02.V
| Kawa Anatol z mlekiem (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Serek Almette śmietankowy (7) Sałata Papryka Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Jabłko Herbata miętowa | Zupa jarzynowa z kaszą manną (1,9) *zupa z kaszą jaglaną Kotlet z jajka z sosem koperkowym (1,3,7) Ziemniaki Bukiet warzyw gotowany na parze Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) | Ciastka zbożowe b/c z owocami Sante (1,6,7,8) *chrupki kukurydziane Mleko gotowane (7) *napój owsiany Jabłko |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 22 kwietnia do 26 kwietnia 2024 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 22.IV | Płatki jaglane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa szynkowa dębowa Serek Piątnica śmietankowy (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Szczypiorek Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Melon Napój z wiśni
| Żurek (1,7,9) *zupa z kaszą jaglaną Kuleczki drobiowe w sosie pieczarkowym (3) Kasza jęczmienna gruba (1) *Kasza gryczana Ogórek kwaszony krojony w plasterki z papryką, cebulką, szczypiorkiem i oliwą z oliwek Kompot (śliwka, jabłko, aronia) | Pierś opiekana z indyka Ser żółty Salami Sałata Ogórek zielony Bułeczka jaglana i wieloziarnista z masłem(1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kawa Anatol z mlekiem (1,7) *napój owsiany Jabłko |
Wtorek 23.IV | Kasza kukurydziana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10) Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Sałata Papryka Rzodkiewka Marchewka Herbata prosto z lasu | Gruszka Napój z owoców leśnych
| Zupa pomidorowa z ryżem (7,9) Kotlet schabowy panierowany(1,3) *schab bez panierki Ziemniaki Sałata z rzodkiewką i śmietaną (7) Kompot (wiśnia, owoce leśne, jabłko) | Twarożek śmietankowy z brzoskwinią (7) Paluch maślany (1) *pieczywo razowe + margaryna + dżem Herbata malinowa Banan |
Środa 24.IV
| Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z makreli wędzonej i cebulki (3,4,10) Szynka litewska Sałata Papryka Ogórek kwaszony Marchewka Herbata malinowa | Pomarańcza Napój z czarnej porzeczki | Zupa z soczewicy przecierana (7,9) Makaron z serem, jogurtem, musem z owoców leśnych i borówkami (1,3,7) *makaron bezglutenowy z musem i borówkami Plasterek ananasa Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko) | Parówka na gorąco Chleb szlachecki z masłem i pomidorem (1,7) * pieczywo razowe + margaryna Ketchup Herbata z miodem i cytryną Jabłko |
Czwartek 25.IV
| Płatki ryżowe na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Kiełbasa krakowska z indyka Ser żółty Salami (7) Sałata Papryka Rzodkiewka Kiełki rzodkiewki Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Jabłko Herbata miętowa | Zupa kalafiorowa(7,9) Gulasz z cielęciny i warzyw Kopytka (1,3) *kopytka z mąki bezglutenowej Surówka z kapusty kwaszonej, marchewki i cebulki z oliwą z oliwek Kompot (aronia, rabarbar, jabłko) | Kasza manna na gęsto z musem wiśniowym (1,7) *mus wiśniowy *napój owsiany Biszkopty (1,3,6,7) *wafle ryżowe Napój cytrynowy z miodem Banan |
Piątek 26.IV | Zacierka na mleku (1,3,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Szynka wiejska klasyczna Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami (7) Sałata Papryka Ogórek zielony Kiełki rzodkiewki Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Gruszka Napój z truskawek
| Krupnik z kaszą jaglaną (9) Kotlet rybny mielony(1,3,4) *ryba smażona bez panierki Ziemniaki Surówka z tartej marchewki, selera, pora i jabłka z jogurtem (7) Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko) | Ciastka owsiane z bakaliami (rodzynki, morele) i z pestkami dyni i słonecznika(1,3,7) Wyrób własny *chrupki kukurydziane Mleko gotowane (7) *napój owsiany Pomarańcza |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
JADŁOSPIS od 15 kwietnia do 19 kwietnia 2024 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 15.IV | Płatki owsiane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Szynka ze straganu Serek Włoszczowa śmietankowy (7) Sałata Pomidor Rzodkiewka Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Gruszka Napój z wiśni
| Zupa ogórkowa (7,9) Makaron Spaghetti z sosem mięsno - warzywnym (1,3) *makaron bezglutenowy Ogórek zielony krojony w słupki Kompot (rabarbar, jabłko, aronia) | Pasztet wieprzowy Sałata Papryka Chleb szlachecki z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany Melon |
Wtorek 16.IV | Płatki kukurydziane z mlekiem (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Jajko na twardo (3) Szynka litewska Sałata Pomidor Rzodkiewka Szczypiorek Marchewka Kalarepa Herbata prosto z lasu | Jabłko Napój z czarnej porzeczki
| Zupa pieczarkowa (7,9) Filet z indyka panierowany (z dodatkiem ziaren sezamu) (1,3,11) *kotlet bez panierki Ziemniaki Marchewka duszona z groszkiem (7) Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko) | Jogurt naturalny z musem brzoskwiniowym (7) *mus brzoskwiniowy *napój owsiany Rogal (1) *wafle ryżowe Banan |
Środa 17.IV
| Kasza jaglana na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Pasta z tuńczyka i cieciorki (3,4,10) Kiełbasa krakowska parzona Sałata Papryka Ogórek kwaszony Marchewka Herbata malinowa | Pomarańcza Napój z owoców leśnych | Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (7,9) Potrawka cielęca z warzywami Ryż długoziarnisty Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka, kukurydzy i czerwonej fasoli z dodatkiem majonezu (3,10) Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko) | Budyń waniliowy z truskawkami (1,7) *mus truskawkowy *napój owsiany Chrupki kukurydziane Napój cytrynowy z miodem Jabłko |
Czwartek 18.IV
| Kasza manna na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Polędwica sopocka Ser żółty Gouda (7) Sałata Pomidor Papryka Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Melon Herbata miętowa | Zupa grochowa przecierana (9) Kluski leniwe z serem i bułką tartą (1,3,7) *kluski z mąki bezglutenowej bez dodatku sera Sałatka owocowa (pomarańcza, melon, winogrono, borówka) Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) | Pasta kiełbasiana z dodatkiem majonezu (3,10) Ogórek kwaszony Bagietka pszenna i żytnia z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Herbata z miodem i cytryną Gruszka |
Piątek 19.IV | Płatki jęczmienne na mleku (1,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7) Baleron odtłuszczony Pasta twarogowa z awokado (7) Sałata Pomidor Kiełki rzodkiewki Marchewka Kalarepa Herbata z miodem i cytryną | Banan Napój z truskawek
| Zupa ziemniaczana z pomidorami (7,9) Filet z miruny smażony (1,3,4) *ryba smażona bez panierki Ziemniaki Surówka z kapusty kwaszonej, marchewki, jabłka i cebulki z oliwą z oliwek Kompot (agrest, aronia, jabłko) | Bułeczka jaglana z masłem i dżemem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna + dżem Mleko gotowane (7) *napój owsiany Jabłko |
* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną
* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową
Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu
Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
14 podstawowych alergenów pokarmowych
1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne
6. Soja
7. Mleko oraz produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia)
9. Seler
10. Gorczyca
11. Ziarno sezamowe
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub
10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin
14. Mięczaki