Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie

JADŁOSPIS od 23 maja do 27 maja 2022r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

23.V

Płatki owsiane na mleku (1,7)     

Mleko gotowane (7) *napój owsiany  

Chleb bawarski, razowy, wieloziarnisty, chłopski,  barowy z masłem (1,7)

Serek Włoszczowa śmietankowy (7)

Polędwica Sopocka

Sałata Pomidor  Rzodkiewka    

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką   

Gruszka

Napój z czerwonej porzeczki i agrestu     

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową  (1,7,9)

*zupa bez zaprawki        

Zrazy z indyka w sosie pomidorowym (1,3)

*mięsko gotowane z warzywami

Kasza bulgur (1)*kasza gryczana 

Brokuł różyczka gotowany

Kompot (żurawina, rabarbar, jabłko)   

Pasztet wieprzowy

Ogórek kwaszony

Bułka wyborowa z masłem  (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna   

Kawa Anatol z mlekiem (1,7)

*napój owsiany 

Pomarańcza

 

Wtorek

24.V

Płatki kukurydziane na mleku (7)

Mleko gotowane (7) *napój owsiany  

Chleb razowy, bawarski, barowy, wiejski, baltonowski  z masłem (1,7)

Pasta z gotowanego łososia i koperku (3,4,10) 

Szynka gotowana

Sałata Papryka  Ogórek kwaszony  

Marchewka  Kalarepa   Herbata z miodem i cytryną   

Jabłko

Napój z aronii     

Botwinka z ziemniakami  (1,7,9)

*zupa bez zaprawki

Pierogi z kapustą kwaszoną i pieczarkami (1,3) 

* makaron bezglutenowy z kapustą i pieczarkami     

Sałatka z pomidorów i świeżej bazylii z sosem winegret

Kompot (mieszanka kompotowa, jabłko, śliwka)

Twarożek z brzoskwinią (7)

Rogal  z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna+ dżem

*napój owsiany    

Napój ze świeżej mięty z miodem

Winogrono       

Środa

25.V

 

Kasza jaglana na mleku (7)   

Mleko gotowane (7) *napój owsiany  

Chleb z sezamem, razowy, wieloziarnisty, chłopski, barowy z masłem (1,7,11)

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem  (3,10) 

Kiełbasa sucha z fileta

Sałata Ogórek zielony Pomidor               

Marchewka  Herbata prosto z lasu     

Banan

Sok 100% tłoczony różne smaki

Zupa pomidorowa z makaronem  (1,3,7,9)

*zupa bez zaprawki z makaronem bezglutenowym

Kotlet mielony wieprzowy (1,3)

*kotlet mielony bez bułki tartej        

Ziemniaki

Kapusta młoda duszona z koperkiem (1,7)

*kapusta gotowana        

Kompot (aronia, rabarbar, jabłko)

Kasza kuskus na mleku z owocami (winogrono, borówka, pomarańcza, ananas) (1,7)    

*sałatka owocowa

*napój owsiany   

Biszkopty (1,6,7) 

*chrupki kukurydziane         

Napój cytrynowy z miodem

Czwartek

26.V

 

Kasza manna  na mleku (1,7)  

Mleko gotowane (7) *napój owsiany  

Chleb razowy, z kiełkami, baltonowski, bawarski, wieloziarnisty z masłem (1,7) 

Kiełbasa żywiecka wieprzowa Ser żółty (7)

Serek Piątnica (7) Jajko na twardo (3)

Sałata Papryka Ogórek zielony Rzodkiewka         Marchewka  Herbata malina  

Jabłko

Napój z truskawek

 

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem  (1,7,9)

*zupa bez zaprawki        

Makaron spaghetti z sosem mięsno - warzywnym (1,3)  

*makaron bezglutenowy

Ogórek kwaszony

Kompot (śliwka, żurawina, jabłko)     

Ciasto drożdżowe  z bakaliami (1,3,7)    

Mleko (7)    

*wafle ryżowe

*napój owsiany   

Banan   

Piątek

27.V

 

 

Płatki jęczmienne  na mleku (1,7)   

Mleko gotowane (7) *napój owsiany  

Chleb z sezamem, razowy, z kiełkami, wieloziarnisty, Kiełbasa krakowska parzona    

Twarożek śmietankowy z rzodkiewką (7) 

Sałata Pomidor Ogórek zielony     

Marchewka Kalarepa Herbata prosto z lasu  

Pomarańcza

Napój z czarnej porzeczki  

Zupa zacierkowa z zieleniną  (1,3,9)

*zupa ryżanka

Porcja z miruny smażona panierowany  (1,3,4)

*porcja z miruny smażona bez panierki       

Ziemniaki

Surówka z kapusty kwaszonej i marchewki z oliwą z oliwek    

Kompot (mieszanka kompotowa, jabłko, rabarbar)   

Pasta z gotowanego kurczaka z koperkiem i kukurydzą (3,10)          

Rzodkiewka

Bułka kropeczka z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna+ kiełbasa krakowska    

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

*napój owsiany    Gruszka     

JADŁOSPIS od 16 maja do 20 maja 2022r

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

16.V

Płatki jaglane na mleku (7)

Mleko gotowane Napój owsiany     

Chleb bawarski, razowy, wieloziarnisty, chłopski,  barowy z masłem (1,7)

Serek Piątnica śmietankowy (7)

Kiełbasa krakowska

Sałata Rzodkiewka Papryka  

Marchewka  

Herbata truskawka z poziomką  

Jabłko

Napój z czarnej porzeczki

 

Rosół z makaronem  (1,3,9)

*rosół – makaron bezglutenowy  

Filet z indyka panierowany ziarnem sezamu (1,3,11)

*filet z indyka bez panierki  

Ziemniaki

Marchewka duszona z groszkiem

Kompot (mieszanka kompotowa, jabłko, aronia) 

Bułka wyborowa z masłem i pomidorem  (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna + pomidor

Kawa Anatol z mlekiem (1,7)

* napój owsiany 

Banan  

Wtorek

17.V

kwadraciki cynamonowe z mlekiem (1,6,7)

Mleko gotowane Napój owsiany     

Chleb bawarski, razowy, barowy, wiejski,

baltonowski  z masłem (1,7)

Pasta z tuńczyka i cieciorki  (3,4,10)

Ser żółty Salami  (7)

Sałata Pomidor  Ogórek kwaszony                    

Marchewka  Kalarepa Herbata prosto z lasu  

Pomarańcza

Napój z wiśni      

Żurek  (1,7,9)

*zupa bez zaprawki

Gulasz z wołowiny i warzyw (1)

*wołowina gotowana        

Kasza gryczana

Mizeria z koperkiem i śmietaną (7)

Kompot (żurawina, śliwka, jabłko)

Ciastka owsiane b/c z morelą (1,6,7) 

*chrupki kukurydziane         

Soczek owocowy

Jabłko      

Środa

18.V

 

Kasza kukurydziana na mleku (7) Mleko gotowane Napój owsiany     

Chleb z sezamem, razowy, wieloziarnisty, chłopski, barowy z masłem (1,7,11)

Jajko na twardo (3)

Baleron odtłuszczony

Sałata Pomidor  Ogórek zielony Szczypiorek

Marchewka    Herbata malinowa                     

Winogrono

Sok 100% owocowy różne smaki    

Zupa z czerwonej soczewicy przecierana z ziemniakami (7,9)

Makaron z serem, jogurtem i truskawkami (1,3,7)

*makaron bezglutenowy z truskawkami

Sałatka owocowa (winogrono, pomarańcza, kiwi, pomelo)

Kompot (aronia, rabarbar, jabłko)    

Zapiekanka z szynką i żółtym serem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna + szynka

Ketchup  

Herbata z miodem i cytryną

Banan              

Czwartek

19.V

 

Zacierka na mleku (1,3,7) Mleko gotowane

Napój owsiany     

Chleb z kiełkami, razowy, baltonowski, bawarski, wieloziarnisty z masłem (1,7) 

Ser żółty (7) Serek Turek (7)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni  Jajko na twardo (3)

Sałata Papryka Ogórek zielony Rzodkiewka

Marchewka 

Herbata truskawka z poziomką  

Jabłko

Napój z czerwonej porzeczki i agrestu  

Zupa kalafiorowa (1,7,9)

*zupa bez zaprawki

Pierś z kurczaka w warzywach  (1)

*mięsko gotowane z warzywami      

Ryż długoziarnisty

Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka, kukurydzy i czerwonej fasoli z dodatkiem majonezu (3,10)

Kompot (żurawina, jabłko, mieszanka kompotowa)    

Kasza manna na gęsto z musem wiśniowym (1,7)

*mus wiśniowy

napój owsiany 

Chrupki kukurydziane

Napój ze świeżej mięty

Winogrono    

Piątek

20.V

Płatki ryżowe na mleku (7) Mleko gotowane

Napój owsiany     

Chleb z sezamem, razowy, z kiełkami, wieloziarnisty, baltonowski  z masłem (1,7,11)

Szynka biesiadna

Biały ser  (7)   Dżem

Sałata Pomidor Kiełki rzodkiewki

Marchewka   Herbata z miodem i cytryną   

Pomarańcza

Napój z truskawek

 

 

Krupnik  (1,9)

*krupnik – kasza jaglana    

Pulpety rybne z dorsza w sosie koperkowym (1,3,4)

*filet z dorsza smażony bez panierki

Ziemniaki 

Surówka z młodej kapusty i koperku z oliwą z oliwek    

Kompot (śliwka, aronia, jabłko)     

Pasta kiełbasiana z dodatkiem majonezu (3,10)

Ogórek kwaszony

Bułeczka kropeczka z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna + kiełbasa szynkowa    

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

* napój owsiany 

Jabłko  

 

* Dzieci bezmleczne, zamiast mleka otrzymują napój sojowy, napój owsiany, herbatę, miętę

* Dzieci bezglutenowe – pieczywo własne lub pieczywo razowe + Smakowita

 

 

 

Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu

Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

14 podstawowych alergenów pokarmowych

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy  też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż

2. Skorupiaki

3. Jaja

4. Ryby

5. Orzeszki ziemne

6. Soja

7. Mleko oraz produkty pochodne (łącznie z laktozą)

8.Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia)

9. Seler

10. Gorczyca

11. Ziarno sezamowe

12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub

10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

13. Łubin

14. Mięczaki