Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Przedszkole zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie

JADŁOSPIS od 21 października do 25 października 2024 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

21. X

Płatki owsiane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa krakowska parzona

Serek Almette śmietankowy (7)

Sałata Pomidor Rzodkiewka

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką  

Gruszka

Napój z wiśni

 

Zupa pomidorowa z makaronem (1,3,9) 

Filet z indyka panierowany (1,3)

*filet bez panierki       

Ziemniaki

Marchewka duszona z groszkiem (7)

Kompot (rabarbar, jabłko, aronia)    

Chałka z masłem i dżemem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna + dźem

 Mleko gotowane (7)

*napój owsiany

Jabłko

Wtorek

22. X

Płatki kukurydziane z mlekiem (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko na twardo (3)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni

Sałata Papryka Ogórek zielony

Marchewka Herbata prosto z lasu  

Banan

Napój z czarnej porzeczki   

 

Zupa pieczarkowa z ziemniakami (7,9)  

Zrazy wieprzowe duszone w sosie własnym (3)

Kasza kuskus perłowa (1)

*kasza gryczana

Surówka z czerwonej kapusty, ogórka kiszonego, cebulki, jabłka i oliwy z oliwek  

Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko)

Budyń kakaowy z musem wiśniowym(1,6,7)  

*kisiel wiśniowy  

Biszkopty (1,3,6)

*wafle ryżowe    

Pomarańcza

Środa

23. X

Kasza jaglana na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z makreli wędzonej  (3,4,10)

Szynka Litewska

Sałata Pomidor Ogórek kiszony

Marchewka    Herbata malinowa                     

Jabłko

Napój z owoców leśnych     

Zupa z czerwonej soczewicy przecierana (7,9)

Makaron z serem, jogurtem i truskawkami (1,3,7)

*makaron bezglutenowy z truskawkami

Sałatka owocowa (winogrono, gruszka, melon, śliwka)

Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko)

Pasztet wieprzowy pieczony JBB

Sałata Pomidor

Chleb Szlachecki z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Gruszka

Czwartek

24. X

Kasza manna na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko na twardo (3)

Ser żółty Gouda (7)

Polędwica Sopocka

Sałata Ogórek zielony Rzodkiewka Kiełki Papryka

Marchewka Herbata truskawka z poziomką  

Śliwka

Herbata miętowa       

Zupa koperkowa (7,9)

Gulasz z cielęciny z warzywami

Ryż długoziarnisty

Sałata lodowa z pomidorkiem koktajlowym i sosem winegret Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) 

Jabłko pieczone z kruszonką (1,7)

*jabłko pieczone z rodzynkami

Ciastka zbożowe b/c z owocami Sante (1,6,7,8)

*chrupki kukurydziane

Kawa Anatol z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

 

Piątek

25. X

Płatki jęczmienne  na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Filet opiekany z indyka

Pasta twarogowa ze szpinakiem (7)

Sałata Pomidor Kiełki Rzodkiewki

Marchewka

Herbata z miodem i cytryną   

Melon

Napój z truskawek

 

 

Rosół z makaronem (1,3,9)  

*makaron bezglutenowy 

Kotlet rybny mielony  (1,3,4)

*ryba smażona bez panierki 

Ziemniaki 

Surówka z kapusty kiszonej, marchewki, cebulki,

 z oliwą z oliwek

Kompot (agrest, aronia, jabłko)    

Kiełbasa krakowska z indyka

Sałata Papryka

Bułeczka jaglana i kajzerka z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna

Herbata z miodem i cytryną

Banan

* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

JADŁOSPIS od 14 października do 18 października 2024 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

14. X

Płatki jaglane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa krakowska parzona

Serek Włoszczowa śmietankowy (7)

Sałata Pomidor Rzodkiewka

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką  

 

Napój z wiśni

Jabłko

Zupa jarzynowa z warzyw mieszanych (brukselka, kalafior, groszek zielony) (7,9)

Pierś z kurczaka w warzywach

Ryż długoziarnisty

Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka, kukurydzy, czerwonej fasoli z oliwą z oliwek

Kompot (śliwka, jabłko, aronia)    

Pasta kiełbasiana z dodatkiem majonezu (3,10)

Bułeczka jaglana i kajzerka z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna

Kawa Anatol z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Banan

Wtorek

15. X

Kasza kukurydziana na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10)

Filet Specjał Indykpol

Sałata Pomidor Ogórek Zielony

Marchewka  Herbata prosto z lasu    

Śliwka

Napój z owoców leśnych     

 

Barszcz ukraiński z ciecierzycą  (7,9)      

Kotlet schabowy panierowany (1,3)

*kotlet bez panierki   

Ziemniaki

Sałata z rzodkiewką i śmietaną (7)

Kompot (wiśnia, owoce leśne, jabłko)

Kisiel wiśniowy z tartym jabłkiem

Biszkopty (1,3,6)

*chrupki kukurydziane

Pomarańcza

Środa

16. X

Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z tuńczyka i cieciorki  (3,4,10)

Szynka Litewska

Sałata Papryka Ogórek Kiszony

Marchewka   Herbata malinowa                     

Jabłko

Napój z czarnej porzeczki   

Zupa fasolowa (9)

Naleśniki z serem i polewą truskawkowo - jogurtową (1,3,7)

*naleśniki z mąki bezglutenowej z dżemem

Sałatka owocowa ( śliwka, nektarynka, winogrono, melon )                                                                    Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) 

Parówka Nik-Pol na gorąco

Bagietka żytnia i pszenna z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Ketchup

Herbata z miodem i cytryną

Melon

                    

Czwartek 17. X

 

Płatki ryżowe na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni

Ser żółty Salami (7) 

Jajko gotowane

Sałata Pomidor Ogórek Zielony Szczypiorek

Marchewka   Herbata truskawka z poziomką  

Gruszka

Herbata miętowa       

Kapuśniak mazurski (9)

Potrawka z indyka z warzywami

Makaron świderki (1,3)

*makaron bezglutenowy

Marchewka tarta z bakaliami (rodzynki, morele)

Kompot (aronia, rabarbar, jabłko) 

Kasza manna na mleku z owocami leśnymi (1,7)

*mus z owoców leśnych

*napój owsiany

Chrupki kukurydziane

Napój cytrynowy

Jabłko

Piątek

18. X

Zacierka  na mleku (1,3,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa krakowska dębowa

Pasta twarogowa ze szczypiorkiem (7)

Sałata Papryka Kiełki

Marchewka    Herbata z miodem i cytryną   

Banan

Napój z truskawek

 

 

Zupa ryżanka na rosole (9)

Polędwiczka z dorsza w ziołach pieczona w piecu konwekcyjnym (4)

Ziemniaki 

Surówka z selera tartego i marchewki z oliwą z oliwek

Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko)    

Szynka z liściem

Bułeczka wieloziarnista i kajzerka z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna

Sałata Pomidor

Kawa Inka z mlekiem  (1,7)

*napój owsiany

Śliwka

 * Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

 * Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

JADŁOSPIS od 7 października do 11 października 2024 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

07. X

Płatki owsiane na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Filet Indykpol

Serek Turek śmietankowy (7)

Sałata Papryka Ogórek zielony

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką  

Banan

Napój z wiśni

 

Zupa krem z kalafiora  (7,9)

Makaron spaghetti z sosem warzywnym (1,3)

*makaron bezglutenowy

Sałata lodowa z pomidorkiem koktajlowym i sosem winegret

Kompot (rabarbar, jabłko, aronia)    

Pasta brokułowo-jajeczna (3,10)

Rzodkiewka i kiełki rzodkiewki

Kajzerka i bułka wieloziarnista z masłem (1,7)

 *pieczywo razowe + margaryna

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Śliwka

Wtorek

08. X

Płatki kukurydziane z mlekiem (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko na twardo (3)

Polędwica Sopocka

Sałata Pomidor Kiełki Szczypiorek

Marchewka Herbata prosto z lasu  

Jabłko

Napój z czarnej porzeczki   

 

Żurek  (1,7,9)  

*zupa ryżanka

Gołąbki drobiowe zapiekane (3)     

Ziemniaki

Surówka z buraczków czerwonych tartych, ogórka kiszonego, cebuli i oliwą z oliwek

Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko)

Pasztet wieprzowy

Sałata, Ogórek kiszony  

Chleb szlachecki długi z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Kakao z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Pomarańcza

Środa

09. X

Kasza jaglana na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z łososia gotowanego na parze i koperku (4,10)

Szynka Litewska

Sałata Papryka Ogórek Kiszony

Marchewka    Herbata malinowa                     

Melon

Napój z owoców leśnych     

Zupa kurczakowa  (9)

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym (1,3)     

*kluski z mąki bezglutenowej

Surówka z kapusty włoskiej, papryki, kukurydzy, jabłka i majonezu (3,10)

Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko)

Twarożek śmiet. z brzoskwinią  (7)

*mus brzoskwiniowy

*napój owsiany

Rogal z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna + dżem

Herbata z miodem i cytryną

Jabłko                     

Czwartek

10. X

Kasza manna na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko na twardo (3)

Ser żółty Salami (7)

Baleron Odtłuszczony

Sałata Pomidor Ogórek zielony Rzodkiewka Kiełki

Marchewka Herbata truskawka z poziomką  

Gruszka

Herbata miętowa       

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (7,9)

Gulasz z wołowiny i warzyw

Kasza gryczana

Mizeria ze śmietaną i koperkiem  (7)

Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) 

Filet opiekany z indyka

Sałata Papryka

Bułeczka jaglana i kajzerka

 z masłem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna   

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Banan 

Piątek

11. X

Płatki jęczmienne  na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni

Pasta twarogowa ze avocado (7)

Sałata Papryka Ogórek zielony

Marchewka

Herbata z miodem i cytryną   

Jabłko

Napój z truskawek

 

 

Krupnik z kaszą jaglaną (9)  

Kotlet rybny mielony  (1,3,4)

*ryba smażona bez panierki 

Ziemniaki 

Surówka z ogórka kwaszonego, papryki, szczypiorku i cebulki x oliwą z oliwek

Kompot (agrest, aronia, jabłko)    

Ciasto biszkoptowe ze śliwką (1,3,7)

*ciasteczka bezglutenowe

Mleko gotowane (7)

*napój owsiany

Pomarańcza

* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

JADŁOSPIS od 30 września do 4 października 2024 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

30.IX

Płatki jaglane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Polędwica Sopocka

Serek Turek śmietankowy (7)

Sałata Pomidor Ogórek zielony

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką  

Jabłko

Napój z wiśni

 

Zupa koperkowa (7,9)

Pulpety w sosie pieczarkowym (3)

Kasza bulgur (1)

*Kasza gryczana

Surówka z czerwonej kapusty, jabłka, ogórka kwaszonego i cebuli z oliwą z oliwek

Kompot (śliwka, jabłko, aronia)    

Pasztet wieprzowy

Sałata  Ogórek zielony 

Chleb szlachecki z masłem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna 

Kawa Anatol z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Pomarańcza

Wtorek

01.X

Kasza kukurydziana na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10)

Szynka gotowana

Sałata Papryka Ogórek kwaszony

Marchewka  Herbata prosto z lasu    

Banan

Napój z owoców leśnych     

 

Zupa z czerwonej soczewicy – przecierana (7,9)     

Ryż zapiekany z jabłkiem i śliwką węgierką

polany sosem serowo jogurtowym (7)

Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko)

Parówka Nik-Pol na gorąco

Bagietka żytnia i pszenna z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna 

Ketchup

Herbata z miodem i cytryną

Melon                     

Środa

02.X

 

Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z makreli wędzonej i cebulki (3,4,10)

Szynka Litewska

Sałata Pomidor Rzodkiewka

Marchewka   Herbata malinowa                     

Gruszka

Napój z czarnej porzeczki   

Rosół z makaronem (1,3,9)

*makaron bezglutenowy

Kotlet mielony wieprzowo – drobiowy (1,3)

*kotlet bez panierki

Ziemniaki

Marchewka duszona z groszkiem (7)

Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko)

Koktajl zielony (jogurt nadbużański, szpinak, banan, melon, miód)(7) 

*przecier owocowy

*napój owsiany 

Biszkopty  (1,3,6)

*chrupki kukurydziane  

                    

Czwartek

03.X

 

Płatki ryżowe na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa Krakowska z Indyka

Jajko gotowane (3)

Ser żółty Salami (7)

Sałata Papryka Ogórek zielony Rzodkiewka Szczypiorek

Marchewka   Herbata truskawka z poziomką  

Śliwka

Herbata miętowa       

Zupa ogórkowa(7,9)  

Gulasz z cielęciny z warzywami

Makaron świderki (1,3)

*makaron bezglutenowy

Surówka z marchewki, selera i pora z dodatkiem słodkiej śmietanki (7)

Kompot (aronia, rabarbar, jabłko) 

Filet opiekany z indyka

Sałata Pomidor

Bułeczka jaglana i kajzerka

 z masłem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna   

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Jabłko

 

Piątek

04.X

Zacierka  na mleku (1,3,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa Szynkowa Dębowa

Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami (7)

Sałata Pomidor Kiełki rzodkiewki

Marchewka    Herbata z miodem i cytryną   

Melon

Napój z truskawek

 

 

Zupa ziemniaczana z pomidorami (7,9)

Filet z miruny panierowany (1,3,4)

*filet smażony bez panierki

Ziemniaki 

Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i cebulki z oliwą z oliwek

Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko)    

Budyń waniliowy z truskawkami (1,7)

*mus truskawkowy

*napój owsiany

Chrupki kukurydziane

Napój cytrynowy z miodem

Banan             

 

 * Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

 * Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

JADŁOSPIS od 23 września do 27 września 2024 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

23. IX

Płatki owsiane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Kiełbasa szynkowa Dębowa

Serek Turek śmietankowy (7)

Sałata Pomidor Ogórek zielony

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką  

Banan

Napój z wiśni

 

Kapuśniak (9)

Pieczeń z indyka w sosie majerankowym (3)

Kasza jęczmienna gruba (1)

*kasza gryczana

Sałatka z warzyw mieszanych (sałata, rzodkiewka, ogórek, papryka, kukurydza ) z oliwą z oliwek

Kompot (rabarbar, jabłko, aronia)    

Chałka z masłem i dżemem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna + dżem Mleko gotowane (7)

*napój owsiany

Pomarańcza

Wtorek

24. IX

Płatki kukurydziane z mlekiem (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko na twardo (3)

Filet Specjał Indykpol

Sałata Papryka Rzodkiewka

Marchewka Herbata prosto z lasu  

Jabłko

Napój z czarnej porzeczki   

 

Zupa pomidorowa z makaronem (1,3,9) 

*makaron bezglutenowy

Kotlet schabowy panierowany (1,3)

*kotlet bez panierki       

Ziemniaki

Buraczki duszone (7)

Kompot (wiśnia, śliwka, jabłko)

Jogurt naturalny z owocami leśnym (7)

*mus owocowy

*napój owsiany

Biszkopty (1,3,6)

*ciasteczka owsiane bezglutenowe

Napój ze świeżej mięty

Melon

Środa

25. IX

Kasza jaglana na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta z makreli i szczypiorku (3,4,10)

Szynka Litewska

Sałata Pomidor Ogórek kwaszony

Marchewka    Herbata malinowa                     

Arbuz

Napój z owoców leśnych     

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (7,9)                             Kurczak w warzywach                                                                     Ryż długoziarnisty                                                                 Surówka z selera, marchewki i jabłka z rodzynkami i oliwą z oliwek (9)                                                                                   Kompot (mieszanka kompotowa, agrest, jabłko)

Filet opiekany z indyka

Sałata Pomidor

Bułeczka jaglana i kajzerka (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna   

Kawa Inka z mlekiem (1,6,7)

*napój owsiany

Jabłko

Czwartek

26. IX

Kasza manna na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko na twardo (3)

Ser żółty Salami (7)

Kiełbasa krakowska z indyka

Sałata Ogórek zielony Papryka Rzodkiewka Pomidor

Marchewka Herbata truskawka z poziomką  

Gruszka

Herbata miętowa       

Zupa pieczarkowa z ziemniakami (7,9)

Naleśniki z serem i polewą truskawkowo - jogurtową (1,3,7)

*naleśniki z mąki bezglutenowej z dżemem

Sałatka owocowa ( śliwka, nektarynka, winogrono, melon )                                                                    Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko) 

Pasta kiełbasiana z dodatkiem majonezu (3,10)

Ogórek zielony

Chleb szlachecki z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna

Herbata z miodem i cytryną

Jabłko

Piątek

27. IX

Płatki jęczmienne  na mleku (1,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Baleron odtłuszczony gotowany

Pasta twarogowa ze szpinakiem (7)

Sałata Pomidor Kiełki

Marchewka  Herbata z miodem i cytryną   

Śliwka

Napój z truskawek

 

 

Zupa krem z dyni z grzankami i prażonymi pestkami dyni i słonecznika  (1,7,9)  

*zupa krem z dyni z makaronem bezglutenowym

Pulpety rybne pieczone w sosie koperkowym  (1,3,4)

*pulpet bez bułki tartej

Ziemniaki 

Surówka z ogórka kwaszonego, papryki, szczypiorku i cebulki

 z oliwą z oliwek

Kompot (agrest, aronia, jabłko)    

Ciastka zbożowe b/c z owocami Sante   (1,6,7,8)

*chrupki kukurydziane

Kakao (1,6,7)

*napój owsiany

Melon                 

 

* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

* Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

 JADŁOSPIS od 16 września do 20 września 2024 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

16. IX

Müsli z owocami i z mlekiem (1,6,7,8)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany 

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Ser żółty (7 )

Polędwica Sopocka

Sałata Ogórek zielony Papryka   

Marchewka   Herbata malinowa                     

Jabłko

Napój z czarnej porzeczki  

Zupa ogórkowa (7,9)

Potrawka z cielęciny z warzywami

Makaron Pene (1)

 *makaron bezglutenowy

Surówka z kapusty włoskiej, papryki, kukurydzy, jabłka z oliwą z oliwek

Kompot (jabłko, śliwka, mieszanka kompotowa)  

Filet opiekany z indyka

Sałata Pomidor

Bułeczka jaglana i kajzerka

 z masłem (1,7)

* pieczywo razowe + margaryna   

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

*napój owsiany

Banan 

Wtorek

17. IX

Płatki jaglane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Szynka Litewska

Serek Turek śmietankowy (7)

Sałata Pomidor Rzodkiewka Marchewka

 Herbata Prosto z Lasu

Arbuz

Napój z owoców leśnych

 

Zupa ryżanka (9)   

Kotlet mielony wieprzowy  (1,3)

Ziemniaki

Bukiet warzyw gotowanych na parze (marchewka, kalafior, brokuł)

Kompot (wiśnia, rabarbar, jabłko)

Serek waniliowy z brzoskwinią (7)

*mus brzoskwiniowy

*napój owsiany

Rogal z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna + dżem

Napój imbirowy z miodem           Jabłko

Środa

18. IX

 

Zacierka  na mleku (1,3,7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10) 

Kiełbasa krakowska parzona

Sałata Papryka Kiełki

Marchewka  Herbata z miodem i cytryną

Pomarańcza

Napój miętowy     

 

Barszcz ukraiński z ciecierzycą (7,9) 

Knedle ze śliwką i bułką tartą polane masłem (1,3,7)

*makaron bezglutenowy z truskawkami

Marchewka z bakaliami (rodzynki, morele)

Kompot (jabłko, wiśnia, truskawka

Pasztet drobiowy

Sałata Ogórek kwaszony  

Bułeczka wieloziarnista z masłem (1,7)

*pieczywo razowe +margaryna

Kawa Anatol z mlekiem (1,7)

*napój owsiany 

Melon     

Czwartek

19. IX

 

Kasza kukurydziana na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Jajko gotowane (3)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni

Ser żółty salami (7)

Sałata Pomidor Rzodkiewka Papryka

Marchewka  Herbata malinowa

Jabłko

Napój z wiśni

 

Zupa krem z kalafiora  (7,9) 

Zrazy z indyka w sosie pomidorowym

Kasza kuskus perłowy (1)

*kasza gryczana

Sałata lodowa, pomidorki koktajlowe z sosem winegret

Kompot (jabłko, mieszanka kompotowa, agrest)    

Kasza manna na mleku z truskawkami (1,7)

*mus z truskawek

*napój owsiany

Chrupki kukurydziane

Napój cytrynowy

Pomarańcza

Piątek

20. IX

 

 

Płatki ryżowe na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany    

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem (1,7)

Polędwica Sopocka

Pasta twarogowa z avocado (7)

Sałata Papryka Ogórek kwaszony Marchewka

Herbata truskawka z poziomką

Gruszka

Napój z truskawek     

Krupnik z kaszą jaglaną  (9) 

*zupa ryżanka

Polędwiczka z dorsza w ziołach pieczona w piecu konwekcyjnym (4)

Ziemniaki

Surówka Colesław (kapusta biała, marchewka, cebulka) z sosem jogurtowo-majonezowym (3,7,10)

Kompot (śliwka, czarna porzeczka, jabłko)    

Mini pączek / Mini jagodzianka (1,3,7)

*ciasteczka pieczone bezglutenowe

Soczek jabłkowy

Banan

* Dzieci bezmleczne- zamiast mleka i pochodnych otrzymują napój owsiany, herbatę, miętę, zupy bez śmietany, zamiast masła dzieci otrzymują pieczywo smarowane margaryną

 * Dzieci bezglutenowe – opis w jadłospisie, pieczywo własne lub pieczywo razowe + margaryna, zupy, sosy zagęszczane kaszą jaglaną, miksowanymi warzywami lub mąką bezglutenową 

 

 

Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu

Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

14 podstawowych alergenów pokarmowych

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy  też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż

2. Skorupiaki

3. Jaja

4. Ryby

5. Orzeszki ziemne

6. Soja

7. Mleko oraz produkty pochodne (łącznie z laktozą)

8.Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia)

9. Seler

10. Gorczyca

11. Ziarno sezamowe

12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub

10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

13. Łubin

14. Mięczaki