Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Przedszkole zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie

JADŁOSPIS od 30 stycznia do 3 lutego 2023 r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

30.I

Płatki owsiane na mleku(1,7)

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem(1,7)

Serek Turek śmietankowy(7)

Kiełbasa szynkowa z Bobrownik

Sałata Rzodkiewka Ogórek zielony   

Marchewka Kalarepa

Herbata truskawka z poziomką  

Gruszka

Napój z czarnej porzeczki  

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową  (1,7,9)

*zupa bez zaprawki 

Karkówka duszona w sosie własnym (1)

*karkówka gotowana

Kasza bulgur (1)

*kasza gryczana

Bukiet warzyw (brokuł. Marchewka, kalafior)

Kompot (jabłko, śliwka, mieszanka kompotowa)   

Kasza kuskus na mleku z owocami (winogrono, mandarynka, melon, brzoskwinia, kiwi) (1,7)

*sałatka owocowa

*napój owsiany/jaglany

Chrupki kukurydziane

Herbata miętowa  

Wtorek

31.I

Płatki kukurydziane z mlekiem(7)

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem(1,7)

Szynka Biesiadna  

Jajko na twardo(3) 

Sałata Pomidor Rzodkiewka Szczypiorek

Marchewka   Herbata z miodem i cytryną  

Jabłko

Napój ze świeżej mięty z miodem   

 

Zupa pomidorowa z makaronem (1,3,7,9)

*zupa bez zaprawki, makaron bezglutenowy   

Kotlet mielony (1,3)

*kotlet bez panierki              

Ziemniaki

Surówka z czerwonych buraczków, cebuli, ogórka kwaszonego i jabłka z oliwą z oliwek  

Kompot (agrest, aronia, jabłko)

Polędwica sopocka

Sałata Papryka

Bułka wyborowa z masłem (1,7)

*pieczywo razowe +margaryna

Kawa Anatol z mlekiem (1,7)

*napój owsiany/jaglany   

Banan              

Środa

01.II

 

Kasza jaglana na mleku(7)

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem(1,7)

Pasta z makreli wędzonej i cebulki(3,4,10) 

Kiełbasa krakowska wieprzowa sucha  

Sałata Ogórek kwaszony  Papryka             

Marchewka

Herbata prosto z lasu     

Melon

Sok 100% tłoczony    

Zupa jarzynowa z ryżem  (9) 

Bioderko z kurczaka pieczone (bez skóry)

Ziemniaki

Marchewka mini duszona (1,7) 

*marchewka gotowana               

Kompot (jabłko, wiśnia, żurawina)

Jogurt naturalny z owocami leśnymi (7)

*mus z owoców leśnych

Biszkopty (1,3)

*chrupki kukurydziane

Pomarańcza                 

Czwartek

02.II

 

Kasza manna na mleku(1,7)

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem(1,7)

Szynka z liściem

Ser żółty Gouda  (7)

Sałata Pomidor Papryka   

Marchewka  Kalarepa Herbata malina 

Banan

Napój z wiśni

 

Barszcz ukraiński z fasolą (1,7,9)

*barszcz ukraiński bez zaprawki   

Makaron z serem, jogurtem i truskawkami (1,3,7)

*makaron bezglutenowy z truskawkami               

Plasterek ananasa

Kompot (jabłko, mieszanka kompotowa, agrest)     

Pasta kiełbasiana z dodatkiem majonezu (3,10)  Rzodkiewka

 Bułeczka jaglana z masłem (1,7)

*pieczywo razowe +margaryna + kiełbasa szynkowa

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

*napój owsiany/jaglany  

Jabłko  

Piątek

03.II

 

 

Płatki jęczmienne na mleku(1,7)

Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem(1,7)

Kiełbasa sucha z fileta

Twarożek śmietankowy ze szczypiorkiem (7)

Sałata Rzodkiewka Pomidor     

Marchewka   Herbata prosto z lasu 

Gruszka

Napój z truskawek      

Zupa pieczarkowa  (1,7,9)

*zupa bez zaprawki

Pulpety rybne w sosie koperkowym  (1,3,4)

*filet  smażony bez panierki            

Ziemniaki

Surówka z kwaszonej kapusty, marchewki i cebulki z oliwą z oliwek   

Kompot (śliwka, czarna porzeczka, jabłko)  

Ciasto biszkoptowe z jabłkiem (1,3)

*wafle ryżowe  

Mleko gotowane (7)

*napój owsiany/jaglany            

Mandarynka              

JADŁOSPIS od 23 stycznia do 27 stycznia 2023r

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

23.I

Płatki jaglane na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany/jaglany     

Chleb bawarski, razowy, wieloziarnisty, chłopski,  barowy z masłem (1,7)

Serek Włoszczowa śmietankowy (7)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni

Sałata Pomidor Rzodkiewka   

Marchewka 

Herbata truskawka z poziomką  

Gruszka

Napój z wiśni

 

Żurek (1,7,9)

*ryżanka  

Gulasz z wołowiny i warzyw (1)

*wołowina gotowana 

Kasza gryczana

Surówka z czerwonej kapusty, ogórka kwaszonego, cebulki i jabłka z oliwą z oliwek

Kompot (śliwka, jabłko, aronia)    

Ciastka owsiane Sante b/c z owocami (1,7)

*wafle ryżowe            

Kakao  (1,7)

*napój owsiany/jaglany          

Banan          

Wtorek

24.I

Kasza kukurydziana na mleku (7)

Mleko gotowane (7)  Napój owsiany/jaglany     

Chleb bawarski, razowy, barowy, wiejski,

baltonowski  z masłem (1,7)

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10)

Szynka biesiadna

Sałata Papryka  Rzodkiewka

Marchewka  Kalarepa

Herbata prosto z lasu  

Jabłko

Napój z czarnej porzeczki   

 

Rosół z makaronem (1,3,9)

* makaron bezglutenowy

Filet z indyka panierowany (1,3)

*filet smażony bez panierki  

Ziemniaki

Buraczki duszone (1,7)

*buraczki gotowane  

Kompot (wiśnia, żurawina, jabłko)     

Jogurt naturalny z brzoskwinią  (7)

Rogal z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna + dżem

*napój owsiany/jaglany        

Mandarynka                

Środa

25.I

 

Müsli tradycyjne z mlekiem (1,6,7,8)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany/jaglany     

Chleb z sezamem, razowy, wieloziarnisty, chłopski, barowy z masłem (1,7,11)

Pasta z tuńczyka i cieciorki  (3,4,10)

Kiełbasa krakowska parzona  

Sałata Papryka  Ogórek kwaszony   

Marchewka    Herbata malinowa                     

Melon

Sok 100% owocowy różne smaki    

Zupa z czerwonej soczewicy przecierana (7,9) 

Kluski leniwe z serem i bułką tartą (1,3,7)

*kluski z mąki bezglutenowej   

Marchewka tarta z bakaliami (morele, rodzynki)

Kompot (mieszanka kompotowa, śliwka, jabłko)

Parówka drobiowa Nik-Pol na gorąco

Kajzerka z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna  

Ketchup

Herbata z miodem i cytryną

Jabłko   

Czwartek

26.I

 

Płatki ryżowe na mleku (7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany/jaglany     

Chleb z kiełkami, razowy, baltonowski, bawarski, wieloziarnisty z masłem (1,7) 

Kiełbasa sucha z fileta  

Ser żółty Salami (7)

Sałata Pomidor Ogórek zielony

Marchewka

Herbata truskawka z poziomką  

Pomarańcza

Napój ze świeżej mięty z miodem      

Zupa ziemniaczana z pomidorami (1,7,9)  

*zupa bez zaprawki

Potrawka z cielęciny i warzyw (1)

*cielęcina gotowany

Makaron świderki (1,3)

*makaron bezglutenowy  

Surówka z ogórka kwaszonego, papryki, kukurydzy, jabłka i szczypiorku z oliwą oliwek

Kompot (wiśnia, agrest, jabłko) 

Budyń waniliowy z musem wiśniowym (1,7)

*mus wiśniowy

*napój owsiany/jaglany         

Biszkopty (1,3)

*chrupki  kukurydziane

Banan               

Piątek

27.I

Zacierka na mleku (1,3,7)

Mleko gotowane (7) Napój owsiany/jaglany     

Chleb z sezamem, razowy, z kiełkami, wieloziarnisty, baltonowski  z masłem (1,7,11)

Baleron odtłuszczony

Biały ser śmietankowy (7) Dżem

Sałata Papryka      

Marchewka   Herbata z miodem i cytryną   

Gruszka

Napój z truskawek

 

 

Krupnik z kaszą jaglaną  (9)

Kotlet rybny mielony (1,3,4)

*ryba smażona bez panierki 

Ziemniaki 

Surówka z białej kapusty, marchewki i cebulki z sosem jogurtowo - czosnkowym (7)  

Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko)    

Pasztet wieprzowy

Sałata Ogórek zielony

Bułka wyborowa z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + margaryna  

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

*napój owsiany/jaglany

Jabłko

 

* Dzieci bezmleczne, zamiast mleka otrzymują napój sojowy, napój owsiany, herbatę, miętę

* Dzieci bezglutenowe – pieczywo własne lub pieczywo razowe + Smakowita

 

 

 

Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu

Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

14 podstawowych alergenów pokarmowych

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy  też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż

2. Skorupiaki

3. Jaja

4. Ryby

5. Orzeszki ziemne

6. Soja

7. Mleko oraz produkty pochodne (łącznie z laktozą)

8.Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia)

9. Seler

10. Gorczyca

11. Ziarno sezamowe

12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub

10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

13. Łubin

14. Mięczaki