KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jadłospis

JADŁOSPIS od 25 października do 29 października 2021r.

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

25.X

Płatki owsiane na mleku (1,7)     

Mleko gotowane (7) *napój owsiany  

Chleb pełne żyto, razowy, wieloziarnisty, chłopski,  staropolski z masłem (1,7)

serek Włoszczowa śmietankowy (7)

Kiełbasa krakowska z indyka

Sałata Rzodkiewka Pomidor

Marchewka  Herbata truskawka z poziomką   

Jabłko

Napój z truskawek     

Kapuśniak  (1,9)

Kuleczki wieprzowe w sosie pomidorowym (1,3)

Makaron Pene (1)

*makaron bezglutenowy    

Brokuł różyczka gotowany

Kompot (żurawina, rabarbar, jabłko)   

Pasztet pieczony (1)

Sałata Ogórek kwaszony

Bułka paryska z masłem (1,7)

*pieczywo razowe + smakowita + krakowska

Kawa Anatol  z mlekiem (1,7)

*napój owsiany   *mleko gotowane

Banan       

Wtorek

26.X

Kwadraciki cynamonowe z mlekiem (1,6,7,8)

Mleko gotowane (7) *napój owsiany  

Chleb z razowy, Mlekuś, staropolski, wiejski, baltonowski,  z masłem (1,7)

Ser żółty Rycki śmietankowy (7)

Kiełbasa żywiecka ze spiżarni   

Sałata Papryka  Pomidor  

Marchewka  Kalarepa   Herbata z miodem i cytryną   

Melon

Sok 100% tłoczony różne smaki

Rosół z makaronem  (1,3,9)

*makaron bezglutenowy    

Schab pieczony w sosie własnym (1)

Ziemniaki

Buraczki duszone (7)

Sałatka z ogórka kwaszonego, cebulki i papryki z oliwą z oliwek

Kompot (mieszanka kompotowa, jabłko, śliwka)

Kasza manna na gęsto z musem truskawkowym  (1,7) 

*mus truskawkowy     

*napój owsiany   *mleko gotowane     

Biszkopty (1,3,6,7,11)

*chrupki kukurydziane      

Gruszka

 

Środa

27.X

 

Kasza jaglana na mleku (7)   

Mleko gotowane (7) *napój owsiany  

Chleb z sezamem, razowy, wieloziarnisty, chłopski, staropolski z masłem (1,7,11)

Pasta z makreli wędzonej i cebulki  (3,4,10) 

Szynka spod strzechy    

Sałata Ogórek kwaszony  Pomidor            

Marchewka  Herbata prosto z lasu     

Pomarańcza

Napój z wiśni    

Zupa grochowa przecierana  (1,9) 

Naleśniki z serem i polewą truskawkowo - jogurtową (1,3,7)

*naleśniki z mąki bezglutenowej + dżem    

Marchewka tarta z jabłkiem i bakaliami (rodzynki, morele)

Kompot (aronia, rabarbar, jabłko)

Zapiekanka z szynką i żółtym serem (1,7)

*pieczywo razowe + smakowita + szynka    

Ketchup

Herbata z miodem i cytryną

Banan       

Czwartek

28.X

 

Płatki jęczmienne na mleku (1,7)  

Mleko gotowane (7) *napój owsiany  

Chleb razowy, z kiełkami, baltonowski, pełne żyto, wieloziarnisty z masłem (1,7) 

Kiełbasa sucha z fileta Ser żółty Gouda (7)

Jajko na twardo (3)Seler naciowy

Sałata Papryka Pomidor Ogórek kwaszony Rzodkiewka       

Marchewka   Herbata malina  

Jabłko

Napój z aronii

 

Żurek  (1,7,9)

Gulasz z wołowiny i warzyw (1)

Kasza gryczana

Sałata z rzodkiewką i śmietaną (7)

Bukiet warzyw

Kompot (śliwka, żurawina, jabłko)     

Twarożek z brzoskwinią  (7)  

Rogal z masłem (1,7) 

*pieczywo razowe + smakowita + dżem      

Kisiel żurawinowy

Melon           

Piątek

29.X

 

 

Kasza manna na mleku (1,7)   

Mleko gotowane (7) *napój owsiany  

Chleb z sezamem, razowy, staropolski, Mlekuś, baltonowski  z masłem (1,7,11)

Kiełbasa szynkowa z Bobrownik     

Twarożek śmietankowy (7) 

Sałata Pomidor Kiełki rzodkiewki

Marchewka Kalarepa Herbata prosto z lasu  

Banan

Napój z czarnej porzeczki  

Zupa krem z dyni z prażonymi pestkami dyni i słonecznika  (1,7,9)

Kotlet rybny mielony (1,3,4)

Ziemniaki

Surówka Colesław (kapusta biała, marchewka, cebula z sosem jogurtowym (7) 

Kompot (mieszanka kompotowa, jabłko, rabarbar)   

Pasta jajeczno – kiełbasiana (3,10

Bułeczka grahamka i kajzerka z masłem (1,7)     Rzodkiewka

*pieczywo razowe + smakowita + szynkowa   

Kawa Inka z mlekiem (1,7)

*napój owsiany    *mleko gotowane     

Gruszka

 

 

JADŁOSPIS od 18 października do 22 października 2021r

 

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

18.X

Płatki jaglane na mleku (7)

Mleko gotowane Napój owsiany     

Chleb pełne żyto, razowy, wieloziarnisty, chłopski,  staropolski z masłem (1,7)

Serek Turek śmietankowy (7)

Kiełbasa krakowska wieprzowa

Sałata Rzodkiewka Pomidor Szczypiorek   

Kalarepa  Marchewka

Herbata truskawka z poziomką  

Jabłko

Napój z czarnej porzeczki

 

Krem z brokułów z ziemniakami i prażonymi pestkami dyni  (7,9)

Polędwiczka wieprzowa w sosie własnym (1)

Kasza Bulgur (1)

*kasza gryczana  

Surówka z warzyw mieszanych  (sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, papryka, rzodkiewka, szczypiorek) z oliwą z oliwek

Kompot (mieszanka kompotowa, jabłko, aronia) 

Kasza kuskus na mleku z owocami (winogrono, pomarańcza, melon, brzoskwinia)  (7)

*przecier owocowy

*napój owsiany

Chrupki kukurydziane

   

Wtorek

19.X

Płatki kukurydziane z mlekiem (7)

Mleko gotowane Napój owsiany     

Chleb Mlekuś, razowy, staropolski, wiejski,

baltonowski  z masłem (1,7)

Pasta z tuńczyka i cieciorki  (4,10)

Ser żółty Rycki śmietankowy (7)

Sałata Papryka  Rzodkiewka             

Marchewka  Herbata prosto z lasu  

Gruszka

Sok 100% owocowy różne smaki     

Zupa pomidorowa z makaronem  (1,7,9)

*makaron bezglutenowy   

Kotlet mielony (1,3)

Ziemniaki

Marchewka duszona z groszkiem (7)

Ogórek kwaszony

Kompot (żurawina, śliwka, jabłko)

Baleron odtłuszczony

Sałata   Ogórek zielony

Bułeczka kukurydziana i kajzerka z masłem  (1,7,11)

*pieczywo razowe + Smakowita

Kawa Anatol z mlekiem (1,7)

*napój owsiany  Banan   

Środa

20.X

 

Zacierka na mleku (1,3,7)

Mleko gotowane Napój owsiany     

Chleb z sezamem, razowy, wieloziarnisty, chłopski, staropolski z masłem (1,7,11)

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10)

Kiełbasa szynkowa

Sałata Pomidor  Rzodkiewka  

Marchewka  Kalarepa  Herbata malinowa                     

Arbuz

Napój ze świeżej mięty z miodem  

Zupa jarzynowa z brukselką  (1,7,9)

Pierś z kurczaka w warzywach

Ryż długoziarnisty

Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka zielonego, kukurydzy i czerwonej fasoli z dodatkiem majonezu (3,10)

Kompot (aronia, rabarbar, jabłko)    

Budyń waniliowy z musem wiśniowym  (1,7)

*mus wiśniowy

*napój owsiany  *wafle ryżowe

Ciastka owsiane b/c z żurawiną  (1,6,7,8)

Napój cytrynowy z miodem

Pomarańcza

Czwartek

21.X

 

Kasza kukurydziana na mleku (7)

Mleko gotowane Napój owsiany     

Chleb z kiełkami, razowy, baltonowski, pełne żyto, wieloziarnisty z masłem (1,7) 

Kiełbasa sucha z fileta

Jajko na twardo (7) Ser żółty Gouda (7)

Sałata Papryka Rzodkiewka Ogórek zielony

Kiełki rzodkiewki             

Marchewka Seler naciowy

Herbata truskawka z poziomką  

Banan

Napój z wiśni

Zupa z czerwonej soczewicy przecierana z ziemniakami  (9)

Makaron z serem, jogurtem i truskawkami  (1,7)

*makaron z truskawkami   

Sałatka owocowa z pomarańczy, ananasa i brzoskwini  

Kompot (żurawina, jabłko, mieszanka kompotowa)    

Parówka drobiowa na gorąco

Bułeczka grahamka i kropeczka z masłem (1,7)

*pieczywo razowe +Smakowita  

Ketchup

Herbata z miodem i cytryną

Gruszka        

Piątek

22.X

Płatki ryżowe na mleku (7)

Mleko gotowane Napój owsiany     

Chleb z sezamem, razowy, Mlekuś, staropolski, baltonowski  z masłem (1,7,11)

Polędwica sopocka

Biały ser (7) Dżem

Sałata Pomidor Kiełki rzodkiewki   

Marchewka   Herbata z miodem i cytryną   

Melon

Napój z truskawek

 

 

Krupnik z kaszą jęczmienną  (1,9)

*zupa ryżanka      

Filet z miruny panierowany  (1,3,4)

Ziemniaki 

Surówka z kwaszonej kapusty i marchewki z oliwą z oliwek

Kompot (śliwka, aronia, jabłko)     

Zielony koktajl (mleko, banan, melon, szpinak, miód)  (7)

*przecier owocowy   

*napój owsiany     

Rogal (1)

*chrupki kukurydziane     

Jabłko   

* Śladowa ilość

* Dzieci bezmleczne, zamiast mleka otrzymują napój sojowy, napój owsiany, herbatę, miętę

* Dzieci bezglutenowe – pieczywo własne lub pieczywo razowe + Smakowita

 

 

 

Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu

Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

14 podstawowych alergenów pokarmowych

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy  też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż

2. Skorupiaki

3. Jaja

4. Ryby

5. Orzeszki ziemne

6. Soja

7. Mleko oraz produkty pochodne (łącznie z laktozą)

8.Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia)

9. Seler

10. Gorczyca

11. Ziarno sezamowe

12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub

10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

13. Łubin

14. Mięczaki