Jadłospis
Przedszkole zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie
JADŁOSPIS od 30 stycznia do 3 lutego 2023 r.
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 30.I | Płatki owsiane na mleku(1,7) Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem(1,7) Serek Turek śmietankowy(7) Kiełbasa szynkowa z Bobrownik Sałata Rzodkiewka Ogórek zielony Marchewka Kalarepa Herbata truskawka z poziomką | Gruszka Napój z czarnej porzeczki | Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (1,7,9) *zupa bez zaprawki Karkówka duszona w sosie własnym (1) *karkówka gotowana Kasza bulgur (1) *kasza gryczana Bukiet warzyw (brokuł. Marchewka, kalafior) Kompot (jabłko, śliwka, mieszanka kompotowa) | Kasza kuskus na mleku z owocami (winogrono, mandarynka, melon, brzoskwinia, kiwi) (1,7) *sałatka owocowa *napój owsiany/jaglany Chrupki kukurydziane Herbata miętowa |
Wtorek 31.I | Płatki kukurydziane z mlekiem(7) Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem(1,7) Szynka Biesiadna Jajko na twardo(3) Sałata Pomidor Rzodkiewka Szczypiorek Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Jabłko Napój ze świeżej mięty z miodem
| Zupa pomidorowa z makaronem (1,3,7,9) *zupa bez zaprawki, makaron bezglutenowy Kotlet mielony (1,3) *kotlet bez panierki Ziemniaki Surówka z czerwonych buraczków, cebuli, ogórka kwaszonego i jabłka z oliwą z oliwek Kompot (agrest, aronia, jabłko) | Polędwica sopocka Sałata Papryka Bułka wyborowa z masłem (1,7) *pieczywo razowe +margaryna Kawa Anatol z mlekiem (1,7) *napój owsiany/jaglany Banan |
Środa 01.II
| Kasza jaglana na mleku(7) Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem(1,7) Pasta z makreli wędzonej i cebulki(3,4,10) Kiełbasa krakowska wieprzowa sucha Sałata Ogórek kwaszony Papryka Marchewka Herbata prosto z lasu | Melon Sok 100% tłoczony | Zupa jarzynowa z ryżem (9) Bioderko z kurczaka pieczone (bez skóry) Ziemniaki Marchewka mini duszona (1,7) *marchewka gotowana Kompot (jabłko, wiśnia, żurawina) | Jogurt naturalny z owocami leśnymi (7) *mus z owoców leśnych Biszkopty (1,3) *chrupki kukurydziane Pomarańcza |
Czwartek 02.II
| Kasza manna na mleku(1,7) Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem(1,7) Szynka z liściem Ser żółty Gouda (7) Sałata Pomidor Papryka Marchewka Kalarepa Herbata malina | Banan Napój z wiśni
| Barszcz ukraiński z fasolą (1,7,9) *barszcz ukraiński bez zaprawki Makaron z serem, jogurtem i truskawkami (1,3,7) *makaron bezglutenowy z truskawkami Plasterek ananasa Kompot (jabłko, mieszanka kompotowa, agrest) | Pasta kiełbasiana z dodatkiem majonezu (3,10) Rzodkiewka Bułeczka jaglana z masłem (1,7) *pieczywo razowe +margaryna + kiełbasa szynkowa Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany/jaglany Jabłko |
Piątek 03.II
| Płatki jęczmienne na mleku(1,7) Chleb baltonowski, razowy, staropolski, żytni, ze słonecznikiem z masłem(1,7) Kiełbasa sucha z fileta Twarożek śmietankowy ze szczypiorkiem (7) Sałata Rzodkiewka Pomidor Marchewka Herbata prosto z lasu | Gruszka Napój z truskawek | Zupa pieczarkowa (1,7,9) *zupa bez zaprawki Pulpety rybne w sosie koperkowym (1,3,4) *filet smażony bez panierki Ziemniaki Surówka z kwaszonej kapusty, marchewki i cebulki z oliwą z oliwek Kompot (śliwka, czarna porzeczka, jabłko) | Ciasto biszkoptowe z jabłkiem (1,3) *wafle ryżowe Mleko gotowane (7) *napój owsiany/jaglany Mandarynka |
JADŁOSPIS od 23 stycznia do 27 stycznia 2023r
| Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedz. 23.I | Płatki jaglane na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany/jaglany Chleb bawarski, razowy, wieloziarnisty, chłopski, barowy z masłem (1,7) Serek Włoszczowa śmietankowy (7) Kiełbasa żywiecka ze spiżarni Sałata Pomidor Rzodkiewka Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Gruszka Napój z wiśni
| Żurek (1,7,9) *ryżanka Gulasz z wołowiny i warzyw (1) *wołowina gotowana Kasza gryczana Surówka z czerwonej kapusty, ogórka kwaszonego, cebulki i jabłka z oliwą z oliwek Kompot (śliwka, jabłko, aronia) | Ciastka owsiane Sante b/c z owocami (1,7) *wafle ryżowe Kakao (1,7) *napój owsiany/jaglany Banan |
Wtorek 24.I | Kasza kukurydziana na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany/jaglany Chleb bawarski, razowy, barowy, wiejski, baltonowski z masłem (1,7) Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10) Szynka biesiadna Sałata Papryka Rzodkiewka Marchewka Kalarepa Herbata prosto z lasu | Jabłko Napój z czarnej porzeczki
| Rosół z makaronem (1,3,9) * makaron bezglutenowy Filet z indyka panierowany (1,3) *filet smażony bez panierki Ziemniaki Buraczki duszone (1,7) *buraczki gotowane Kompot (wiśnia, żurawina, jabłko) | Jogurt naturalny z brzoskwinią (7) Rogal z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna + dżem *napój owsiany/jaglany Mandarynka |
Środa 25.I
| Müsli tradycyjne z mlekiem (1,6,7,8) Mleko gotowane (7) Napój owsiany/jaglany Chleb z sezamem, razowy, wieloziarnisty, chłopski, barowy z masłem (1,7,11) Pasta z tuńczyka i cieciorki (3,4,10) Kiełbasa krakowska parzona Sałata Papryka Ogórek kwaszony Marchewka Herbata malinowa | Melon Sok 100% owocowy różne smaki | Zupa z czerwonej soczewicy przecierana (7,9) Kluski leniwe z serem i bułką tartą (1,3,7) *kluski z mąki bezglutenowej Marchewka tarta z bakaliami (morele, rodzynki) Kompot (mieszanka kompotowa, śliwka, jabłko) | Parówka drobiowa Nik-Pol na gorąco Kajzerka z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Ketchup Herbata z miodem i cytryną Jabłko |
Czwartek 26.I
| Płatki ryżowe na mleku (7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany/jaglany Chleb z kiełkami, razowy, baltonowski, bawarski, wieloziarnisty z masłem (1,7) Kiełbasa sucha z fileta Ser żółty Salami (7) Sałata Pomidor Ogórek zielony Marchewka Herbata truskawka z poziomką | Pomarańcza Napój ze świeżej mięty z miodem | Zupa ziemniaczana z pomidorami (1,7,9) *zupa bez zaprawki Potrawka z cielęciny i warzyw (1) *cielęcina gotowany Makaron świderki (1,3) *makaron bezglutenowy Surówka z ogórka kwaszonego, papryki, kukurydzy, jabłka i szczypiorku z oliwą oliwek Kompot (wiśnia, agrest, jabłko) | Budyń waniliowy z musem wiśniowym (1,7) *mus wiśniowy *napój owsiany/jaglany Biszkopty (1,3) *chrupki kukurydziane Banan |
Piątek 27.I | Zacierka na mleku (1,3,7) Mleko gotowane (7) Napój owsiany/jaglany Chleb z sezamem, razowy, z kiełkami, wieloziarnisty, baltonowski z masłem (1,7,11) Baleron odtłuszczony Biały ser śmietankowy (7) Dżem Sałata Papryka Marchewka Herbata z miodem i cytryną | Gruszka Napój z truskawek
| Krupnik z kaszą jaglaną (9) Kotlet rybny mielony (1,3,4) *ryba smażona bez panierki Ziemniaki Surówka z białej kapusty, marchewki i cebulki z sosem jogurtowo - czosnkowym (7) Kompot (agrest, czarna porzeczka, jabłko) | Pasztet wieprzowy Sałata Ogórek zielony Bułka wyborowa z masłem (1,7) *pieczywo razowe + margaryna Kawa Inka z mlekiem (1,7) *napój owsiany/jaglany Jabłko |
* Dzieci bezmleczne, zamiast mleka otrzymują napój sojowy, napój owsiany, herbatę, miętę
* Dzieci bezglutenowe – pieczywo własne lub pieczywo razowe + Smakowita
Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu
Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
14 podstawowych alergenów pokarmowych
1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne
6. Soja
7. Mleko oraz produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia)
9. Seler
10. Gorczyca
11. Ziarno sezamowe
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub
10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin
14. Mięczaki